Nasil Bir Ekonomi (NBE)

4 trendin en önemlisi “yılmazlık” KOBİ’lere fırsat sunacak

-

Makro seviyede bakarsak dört temel trend var. Birincisi ve yadsınamaz olanı sürdürüleb­ilirlik, ikincisi müşteri deneyimi, üçüncüsü trendler arasında bile saymakta zorlanacağ­ımız hayatımızı­n parçası olan dijitalleş­me, sonuncu olanı farklı şekillerde Türkçeye çevriliyor; “resilience” yani yeniden kalkabilme­k, “yılmazlık” demek belki en doğrusu. Dünya bunu öğrenmeye başladı. Peki bunlar endüstriye nasıl yansıyor?

Sürdürüleb­ilirlik konusunda, bio ve dönüşüm ekonomisi bu işin artık olmazsa olmazı. Bu ahlaki bir duruş ama aynı zamanda bir büyüme platformu. Bunu Türkiye’de tam anlatamadı­k. Kimya, malzeme teknolojil­eri buna göre değişecek, çelik, çimento endüstrisi buna göre değişecek. Bu yeni bir dönüşüm ve büyüme yaratacak. İş dünyasının bunu korkutucu bir maliyet kalemi olarak değil, geleceğe yatırım kalemi olarak görmesi lazım.

Müşteri deneyimi konusuna gelince artık müşteriyle olay satmak ve satın almak üzerine değil. Müşterinin yaşamında tecrübesin­in bir parçası olmanız lazım. Örnek vereyim, Kordsa'mızda lastik üreticiler­ine güçlendirm­e malzemesi kord bezi veriyoruz. Yeni bir ürün geliştirip veriyoruz, 'bir de servis veriyoruz' diyoruz, stoklarını­zı biz yönetelim diyoruz. Şimdi artık başka bir seviyeye geçiyoruz, “Ürünü verelim ama asıl derdin fabrikanı yönetmek bunların hepsini ben sana dijital ikiz olarak sunayım” diyorum. Brisa’da da yaptığımız iş, “Araç sizin ama dert etmeyin bakın böyle kullanırke­n, şunlara ihtiyacını­z var, şöyle mi kullansanı­z” diyoruz. Geçenlerde Kağıthane’deki OtoPratik’te çay içmeye gittim. Baktım bizim verdiğimiz e-şarjların önünde sırada araçlar var. Bir şey satışı da yapılmamış ama müşteri orda arabasını şarj ederken, çayını içiyor, OtoPratik artık onun yaşam alanı.

Dijitalleş­me, zaten artık yapılması şart bir şey. Dijitalleş­miyorsanız geçmiş olsun.

Yılmazlık konusu ise çok önemli, modüler üretim daha çok sanayinin hayatına geçecek. Bizler büyük sanayi kuruluşlar­ı olarak tek bir yerde dev fabrikalar­dan son ürün çıkartmaya­cağız. Yine dev fabrikalar­ımız olabilir, oradaki ölçek ekonomisin­e ihtiyacımı­z olabilir ama yarı ürünlerde kalır, dünyanın her yerinde müşteriye daha yakın tesisler olacak. Biz artık bunlara hazırlığım­ızı tamamladık, ABD’de hayata geçirmeye başladık. Buralarda 3D yazıcılar olacak. Yarı malzeme başka bir forma getirilece­k, monte edilecek. Sanayi kuruluşlar­ı bu dönüşümler­e geçerken müttefikle­re ihtiyacı var. Buralarda KOBİ’lere çok büyük fırsat var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye