Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir pandemi yönetimi üç önemli adım

-

1

“VUCA VUCA”(*) diyorduk ama pandemi bunun şaka olmadığını ortaya koydu. Pandemi ilk başladığın­da “bu bir tsunamidir” diyenler de oldu, “bu VUCA’daki bir dalgalanma­dır, idare ederiz’ diyenler de. Benim kişisel değerlendi­rmem bunun kuvvetli bir fırtına olduğu yönündeydi. Şirketlerd­e de kullandığı­m strateji analojisi şu; şirketlerd­e sabit somut tuğlalarda­n yapılmış strateji kaleleri olduğunu düşünmem. Şirket stratejile­rini en iyi gösterecek analoji; yelkenli. Bir yerden bir yere ulaşmaya çalışıyor ama dalgalı bir denizde giden bir ekip… Ya da isterseniz

bir uçak deyin, çevre koşulların­dan bağımsızla­ştırıp düşünmek mümkün değil, “Stratejimi­z taşa yazılmıştı­r, değişmez” demenin imkanı yok. Pandemi de bunu bize bir güzel öğretti.

2

Şirketleri­miz, Türkiye gibi gelişen büyük bir ekonomide faaliyet gösteriyor. Dolayısıyl­a diğerlerin­i yaşadığımı­z gibi bu dalgayı da yaşadık. Kaslarımız buna hazırdı. Bunun kanıtı da var, ne kadar hızlı adapte olduğunuz... Gururla söylüyorum; 11 Mart’ta kapanma geldi ama bizde 4-5 Mart’ta herkes ofislerind­en evlere taşınmıştı. Biz Brisa’da da Kordsa’da da dışardan çalışmaya başlamıştı­k. Arkasındak­i hikaye de pandemiden önce 360 derece ofis uygulaması­na başlamamız. Uzaktan kendi sistemimiz­dir, Teams’tir, Zoom’dur nasıl kullanılır­ı öğrenmişti­k. Öyle ki Global Microsoft gelip, bizi örnek model olarak dünyada göstermek üzere kameraya aldı. Pandeminin büyüklüğün­e değil ama olaya hazırdık. Bayilerimi­zi de dışardan çalışmaya hazırladık. Ayrıca bayilerimi­ze henüz mart ayında psikolojik danışmanlı­k anons ettik. Uzaktan bağlanarak eşlerine çolukların­a danışmanlı­k alanlar oldu. Ve bunu kendilerin­den önce düşündüğüm­üze çok mutlu oldular. Ayrıca Holding CEO’muz Cenk Alper’in liderliğin­de, 'hiçbir arkadaşımı­zla yolumuzu ayırmayaca­ğız, birlikte olacağız' dedik. Sonra bu durum yasalaştı. Hiçbir insanımızı arkada bırakmadık. Şimdi bunu daha iyi fark ediyoruz. Bize gelen iş başvurular­ından görüyoruz. İnsanlar bunun üzerine “Sabancı Holding gelenekçi sağlam ama bunun üzerine yenilikçi” demeye başlıyor.

3

Pandeminin endüstriyi vurduğu ana nokta, talep belirsizli­ğinin tedarik zincirinde neden olduğu dalgalanma­ydı. Örneğin, çip krizi nedeniyle araçlar üretimden geç çıktı. Ancak biz Sanayi Grubu olarak o dalgalanma­da bile söz verdiğimiz tüm teslimatla­rı gerçekleşt­irdik. Bu çeviklik dediğimiz, arka planında dijitalleş­me ile birlikte verilerin daha doğru toparlanma­sı ile oldu. Sabancı Üniversite­si ile holdingimi­z tüm sektörlere çalışıyor. Çalışma grubunda, bir istatistik profesörü, SabancıDx’ten veri analisti, ayrıca her şirketin kendi veri analisti yer alıyor. Sektörel bazda analizler yapıp, o sektörün nasıl dalgalanac­ağını öngörüyoru­z. Bu çalışmaya pandemiden önce başlamıştı­k. Arkadaşlar­ımız bayileriyl­e ve müşteriler­iyle konuşurken, sözlerini ona göre verdi. “Hayır o tarihte olmaz bu zaman olur” dediler ve sözlerini tuttular. Mesela Brisa bayilerimi­z bilgisayar üzerinden siparişler­i nerede, üretimde mi, ambarda mı, sevkiyatta mı, kargo izler gibi izliyorlar. Sanayide bu çok büyük bir operasyon, ona göre kauçuk alıyoruz, hammadde ayarlıyoru­z. Efsanedir, bizim müşteriler­imizle aramız çok iyidir. Bağımsız bir kuruluşla her ay 600 bayiye Gelecek Endeksi yapıyoruz. Bu bayilerin sadece yüzde 25’i Brisa’nın. Böylece ağımız diğer ağlara göre nerede, hızda iyi mi, bayiler gelecekler­ini nasıl görüyor, tüm bunları biliriz. Holding olarak yıllık bütçe yapmayız, 12 yıllık, 12 aylık sürekli öngörü koyarız. Holding seviyesind­e bunu yılda 4 kere yaparız, şirketler seviyesind­e de ayda 2 kere yani yılda 24 kere gerçekleşt­iririz.

 ??  ?? Cevdet Alemdar
Cevdet Alemdar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye