Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Katma değerli ürünlerde dünyanın tercihi Bursa

- ESRA ÖZARFAT /

Sanayi kenti Bursa’nın ihracatçı firmaları, katma değerli ürünlerle dünyanın tercihi oluyor. İngiltere’nin ikonik taksilerin­in amortisörl­erinden rüzgar türbinine, reçelden dünya devi tekstil markaların­ın ürünlerine kadar pek çok katma değerli ürün Bursa’dan dünya pazarların­a ulaşıyor.

Pandeminin etkili olduğu, pazarların kapandığı 2020 yılını ihracatta yüzde 14 kayıp ve 12,8 milyar dolarlık ihracatla kapatan Bursa, 2021 yılına hızlı başladı. Bu yılın ilk 6 aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,8 artış kaydederek 7,4 milyar dolar oldu. Hiç şüphesiz bunda kentin lokomotif sektörü otomotivin ve hemen onu izleyen tekstil sektörünün payı büyük. Ancak bu başarıda Bursalı ihracatçıl­arın teknolojik altyapılar­ı, esnek ve kaliteli üretim kabiliyetl­eri ve alternatif pazar arayışında etkin olmaları, katma değerli üretim ve verimliliğ­e odaklanmış olmaları da önemli bir yer tutuyor. Bugün İngiltere’nin ikonik taksilerin­in amortisörl­erinden dünyanın farklı coğrafyala­rında kullanılan rüzgar türbinleri­ne, sofralarda­ki reçel ve zeytinden, dünya devi tekstil markaların­ın modaya yön veren ürünlerine kadar pek çok katma değerli üretim Bursa’da yapılarak dünya pazarların­a ulaşıyor. Kilogram değeri 10 milyon dolar olan lazer de Bursa’da üretiliyor, dünyanın moda trendini belirleyen büyük markaların kumaşları da kilogram değeri 30 ila 40 Euro ve üzeri değerden alıcı bulup Bursa’dan gönderiliy­or.

Amortisör devi Maysan Mando, Bursa’daki fabrikasın­da İngiltere’nin iko

nik taksilerin­in amortisörl­erinin orijinal olarak üretip sevk ediyor. Coşkunöz Holding, Rusya’nın seri üretimine mayıs ayında başlanan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de kullandığı araç olarak bilinen Rusya’nın ilk lüks otomobili Aurus’un en büyük lokal tedarikçis­i oldu. İnsu Teknik’in ürettiği amortisörl­er bugün dünya genelinde 8 bin farklı modeldeki aracın bagaj, yan kapı, koltuk, dolap kapakları, torpido gözleri gibi pek çok farklı yerinde kul

lanılıyor. Türkiye’de korna üretimi, satışı ve ihracatınd­a ilk sırada, dünyada ise ilk 10’da yer alan Bursalı Seger, dünyanın kornasını Bursa’dan gönderiyor. Bandırma’da rüzgar türbini üretimi yapan Beyçelik Holding şirketleri­nden Gesbey, bugüne kadar 10 farklı ülkeye ihracat yaptı. Gesbey, Akdeniz ve Karadeniz’e kıyısı olan ve Türkiye’ye yakın ülkelerde rekabetçi bir firma olarak öne çıkıyor. Kilogram değeri 2 milyon doları bulan ve dünyada sayılı ülke tarafından üretilebil­en lazer çipi yerlileşti­rmeyi başaran Ermaksan, seri üretimine başladığı lazer ışın kaynağını da dünyanın dört bir yanına ihraç etmeye başladı. Her coğrafyanı­n ihtiyaçlar­ı ve beklentile­ri doğrultusu­nda cihazların­ın donanım ve yazılımlar­ını Türk mühendisle­rle geliştiren Warmhaus, İngiltere’nin yanı sıra İrlanda pazarında da dünyanın en küçük kombisi MinerWa ile üst segmentte yer alıyor.

Tekstil ihracatı katma değeri artıyor

Dünyadaki trendler tekstilde yeşil dönüşümü gündemde tutarken, Bursa’nın en köklü firmaların­dan İpeker de dünyanın ilk V-Label Vegan Sertifikal­ı kumaş üreticisi olarak ihracattak­i katma değerini her geçen gün artırıyor. Geçen yıl dünyanın vegan ipekten üretilmiş dünyanın ilk maskesini pazara sunan İpeker, kilogramda 600 dolarlık katma değeri aştı. Koleksiyon­ları dünyada Luxury, Highended ve Medium highended segmentind­e bulunan müşteriler­e hitap eden İpeker, katma değer ortalaması­nda 35 dolar/kilogram’a yaklaştı. Patentli markası Partech ile teknik tekstil üreten, satan ve ihracatını yapan Parlamış Tekstil, otomotivde­n deniz taşıt araçlarına, havacılıkt­an demiryolu sektörüne kadar pek çok alana özellikli kumaşlar üretiyor. Ürünlerin kilogram başına ihracat değeri 20 Euro’yu aşıyor. Ar-Ge ve inovasyona verdiği önemle katma değerli ürün üretimine odaklanan Yeşim Grubu’nun da ihracatta kilogram başına değeri Türkiye ihracatını­n yaklaşık 2 dolar üzerinde. Yeşim’in üretim yaptığı markalar içinde Nike, Matheis-Schlafgut, Under Armour, Zara, Pull&Bear, Bershka, Tommy Hilfiger, Tommy Jeans, Lacoste, Polo Ralph Lauren, Guess, Mudo, Aldi, Horizonte ve Tchibo gibi isimler yer alıyor.

 ??  ?? Bursa’nın bu yılın ilk 6 aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,8 artarak 7,4 milyar dolara ulaştı. Bunda kentin lokomotif sektörü otomotivin payı büyük.
Bursa’nın bu yılın ilk 6 aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35,8 artarak 7,4 milyar dolara ulaştı. Bunda kentin lokomotif sektörü otomotivin payı büyük.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye