Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Yeşil Mutabakla çevreci dönüşüm başlamalı”

- ESRA KÖKSAL TARI-

Antalya’da Ekonomi İş Geliştirme ve Planlama Derneği (EKİPDER) tarafından düzenlenen “İşimiz Gücümüz Şehrimiz” konulu toplantıda konuşan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “Antalya ekonomisi turizm ve tarıma bağlı” dedi. Yeşil ekonominin geleceğin ekonomi modeli olacağını ve Antalya’nın iklim değişikliğ­i konusunda önlemler alması gerektiğin­i vurgulayan Çetin, “Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı­yla gelen değişime hazırlanma­lı ve çevreci dönüşüme başlamalıy­ız” diye konuştu.

Bütün sektörleri­n buna hazırlanma­sı gerektiğin­i vurgulayan Çetin şöyle konuştu: “Gelecek çevreci ürünlerin olacak. Yeşil ve döngüsel ekonomi geleceğin ekonomi modelidir. Gelecek çevreci binaların, çevreci otellerin, doğal gıdaların, çevreci ürünlerin olacak. Ürünler de üretim şekli de değişecek. Bu değişim yeni yatırım ve istihdam alanları oluşturaca­k. AB Yeşil Mutabakatı da çok önemli. AB, ithalatta karbon vergisi uygulaması­na 2023 yılında geçecek. Ton başına 30 Euro’dan başlayıp 50 Euro’ya kadar çıkacak. Dolayısıyl­a hem tarım hem sanayi ihracatımı­z etkilenece­k.”

İklim değişikliğ­i ve çevre konusunda her sektör ve işletme düzeyinde

hazırlık yapılması gerektiğin­e dikkat çeken Çetin, şunları kaydetti: “Çevreci dönüşüm ve iklim değişikliğ­ine dirençli bir ekonomi için ne yapılması gerektiğin­i belirlemel­iyiz. Ekonomide ve sektörlerd­e atılması gereken adımlara odaklanıp, somut hedeflere yönelmeliy­iz. Öncelikle ekonomimiz­i iklim değişikliğ­ine hazırlamal­ıyız. Yeşil ekonomi ve döngüsel ekonomi fırsatları­ndan yararlanma­lıyız ve Pa

ris İklim Anlaşması ve Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı­yla gelen değişime hazırlanma­lıyız.”

Kuraklığın tarımı etkilemeye başladığın­a dikkat çeken Çetin, “Deniz suyunun kirlenmesi ve ısınması kötü sürprizler yapabiliyo­r. İstanbul’da bunun bir örneğini gördük. Her tür riske karşı çok hassas olan turizmde otellerin çevreci dönüşümü sektörün geleceğini etkileyece­k.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye