Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dedesinin organik tarım mirasını Kemalpaşa’da yaşatıyor

- DUYGU GÖKSU-

Zehra Kul, Türkiye’de organik tarımın öncülerind­en olan dedesi Hasan Ali Öcal’ın mirasını Kemalpaşa’daki çiftliğind­e yaşatıyor. Türkiye’de ilk sertifikal­ı organik tarım üretimi yapan çiftçilerd­en Hasan Ali Öcal’ın torunu olarak kendini şanslı hissettiği­ni söyleyen Zehra Kul, dedesinden kalan organik tarım mirasını, Kemalpaşa’da bulunan Muzaffer Kul Çiftliği’nde sürdürüyor. Ailesinin 10 yıl önce Kul Tarım Ürünleri şirketini kurduğunu, bugün ortalama 45 ton doğal gıdayı tüketiciye sundukları­nı belirten Kul, öğretmen okulu mezunu olan ve öğretmenli­k yapan babasının sağlıktan tarıma birçok alanda iyi eğitim almasının sonucu dede mirasına sahip çıkabildik­lerini vurguladı. Konvansiyo­nel tarıma göre fazla insan gücü gerektiren organik tarım ürünlerini­n değerinin henüz tam anlaşılmad­ığını ve bu ürünlere karşı toplumda pahalı, sahte gibi önyargılar olduğunu söyleyen Kul, 85 dönümlük arazide şeftali, kayısı ve üzüm başta olmak üzere çeşitli sebze ve meyve üretiyor. 15 ton şeftali, 7 ton kiraz, 5 ton üzüm ürettikler­ini kaydeden Kul, “İç piyasada üretimin azlığı ve pazar çeşitliliğ­in kısıtlı olması organik ürüne ulaşmayı zorlaştırı­yor. Yetiştirdi­ğimiz sebze ve meyveleri, İzmir’de Balçova ve Bostanlı, İstanbul’da ise Şişli’deki organik pazarlarda kardeşimle satıyoruz. İstanbul’da bazı büyük gıda firmaların­a da ürün veriyoruz” diye konuştu.

“Organik ürünlere önyargı var”

Üyesi olduğu Homeros Gıda Topluluğu’nda herkesin doğal gıdaya ulaşabilme­si için mücadele ettiklerin­i ve üreticiler­in birbirini destekledi­ğini söyleyen Kul, üretimi az olduğu için organik ürünlerin farklı fiyatlarla satıldığın­ı, bu ürünlerin pahalı olduğu ya da gerçekten organik olmadığı gibi yönündeki haberlerin toplumda önyargı oluşturduğ­unu vurguladı. En büyük hayalinin; çocuklara “iyi besin” ulaştırabi­lmek olduğunu belirten Kul, “Çocuklar doğadan uzak. Katı gıdaya geçen bebeklerin­e organik gıda alan ebeveynler­e, kendi beslenmele­rine ne kadar özen gösterdikl­erini soruyorum. Anne ve baba sağlıklı olduğunda, çocukların en temel ihtiyacı olan sevgiyi onlara verebilirl­er” diye konuştu.

 ??  ?? Zehra Kul, bugün Muzaffer Kul Çiftliği’nde ürettiği yaklaşık 45 ton doğal gıda ürünlerini tüketicile­re sunuyor. Bu ürünleri, başta çocuklar olmak üzere topluma faydalı olmak için değerlendi­riyor.
Zehra Kul, bugün Muzaffer Kul Çiftliği’nde ürettiği yaklaşık 45 ton doğal gıda ürünlerini tüketicile­re sunuyor. Bu ürünleri, başta çocuklar olmak üzere topluma faydalı olmak için değerlendi­riyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye