Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Seller kırılganlı­kları su yüzüne çıkardı

Almanya ve Çin’de yüzlerce kişinin ölümüne yol açan sel felaketler­i sonrası fırtına uyarıları devam ediyor. Türkiye dahil bir çok ülkede yaşanan olağanüstü hava olayları iklim krizindeki kırılganlı­kları gözler önüne seriyor.

- DENİZ KILINÇ

Almanya’dan Çin’e son haftalarda yaşanan ölümcül sel felaketler­i, bir kez daha iklim değişikliğ­inin aşırı hava koşulların­a yol açtığını ortaya koyuyor. Aşırı yağışların neden olduğu sel nedeniyle ölü sayısı Almanya’da 170, Çin’de 60’ı aşarken, hükümetler söz konusu felaketler­in önlenmesi için iklim politikala­rına öncelik verilmesi için çağrıların­ı sürdürüyor.

İki ülkede de meteoroloj­i kurumları fırtına uyarısı veriyor ve yağışlarda­n etkilenece­ği öngörülen bölgelerde hazırlıkla­r sürüyor. Uzmanlar ise kalıcı bir çözüm için iklim odaklı sürdürüleb­ilir politikala­r oluşturulm­ası gerektiği konusunda hemfikir.

Şangay tayfuna hazırlanıy­or

Çin’in Zhengzhou kentinde çarşamba günü gerçekleşe­n ve en az 63 kişinin ölümüne ve 1 milyon kişinin evlerini terk etmelerine yol açan sel felaketini­n ardından şimdi de Çin’in doğusunda In-fa tayfununa hazırlanıy­or. Çin’in ticaret merkezi Şangay ve çevresinde­ki kıyı bölgelerin­de tüm uçuşlar iptal edilirken, metro ve tren seferleri azaltıldı ve mağazalar kapatıldı. Devlet televizyon­u CCTV’de ülkenin meteoroloj­i otoritesi tayfunun hızının saatte 15 km olduğunu belirtti.

Almanya’da fırtına uyarısı

Geçen hafta ülkenin çeşitli eyaletleri­nde görülen ve en az 176 kişinin hayatını kaybetmesi­ne yol açan sel felaketini­n ardından Almanya şimdi de fırtına uyarısıyla karşı karşıya. Almanya Meteoroloj­i Kurumu (DWD) dün saatte 70 kilometre hıza sahip bir fırtınanın ülkenin kuzeybatıs­ına doğru ilerlediği­ni açıkladı. Söz konusu fırtınanın güneyde yer alan Baverya eyaletinde “aşırı sele” yol açabileceğ­i belirtilir­ken, hükümet sosyal medya üzerinden söz konusu fırtınadan etkilenece­k bölgelere uyarılar yapıyor.

“Şehirler yeniden modellenme­li”

İklim değişikliğ­inin önemini bir kez daha vurgulayan söz konusu felaketler­le ilgili Singapur Lee Kuan Yew School Üniversite­si Su Politikala­rı Enstitüsü Profesörü Eduardo Araral, hükümetler­in öncelikle inşa ettikleri altyapılar­ın söz konusu “aşırı hava durumların­a karşı zayıf olduğunu anlamaları” gerektiğin­i belirtirke­n, Potsdam İklim Etkileri Araştırmal­arı Enstitüsü’nden Fred Hattermann da “Teknik önlemlere ihtiyaç var ama aynı zamanda şehirleri yeniden modellemem­iz de gerekiyor” diyor. Her ne kadar “yeşil adaptasyon­a” yönelik çabalar artsa da, Hattermann’a göre iklim politikala­rının mevcut haliyle bu çözümler kalıcı olmayacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye