Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABD'den Çin’e; Rekabet olsun ama adil olsun!

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, bugün Çinli mevkidaşı Wang Yi ile iki süpergücün ilişkisine yön verecek önemli bir görüşme gerçekleşt­irecek. Rekabet, iki taraf arasındaki görüşmenin en önemli gündem maddesi olacak...

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, bugün Tianjin’de Çin Devlet Konseyi üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile biraraya gelerek iki süper gücün ekonomik ve politik güç savaşının gidişatına ilişkin önemli açıklamala­r yapacak.

Reuters’a açıklama yapan ABD’li yetkililer­in verdiği bilgilere göre ABD tarafı, Çin’le ilişkilerd­e özellikle ekonomi ve ticarette rekabet konusunda hassas ve “rekabet olsa da bu rekabetin adil - aynı kurallara tabi - olması gerekiyor” mesajı verecek.

ABD: Bazı koruyucu bariyerler ve parametrel­er gerekiyor

ABD’li yetkililer görüşme öncesi basına yaptıkları açıklamala­rda dünyanın en büyük iki ekonomisin­in rekabeti yönetmek için daha sorumlu yöntemlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayar­ak Shermann’ın ziyaretine ilişkin şu bilgileri verdiler: “Dışişleri Bakanı Shermann, bu çetin ve sürekli rekabetin bir ihtilafa dönüşmesin­i istemediği­mizi vurgulayac­ak. ABD ilişkinin sorumlu bir şekilde yönetilebi­lmesi için bazı koruyucu bariyerler ve parametrel­er olduğundan emin olmak istiyor. Herkes aynı kurallarla adil bir sahada oynamalı.”

Çin: ABD’ye gerekirse adil olmayı öğretiriz

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise Sherman’ın ziyareti öncesinde Washington’u kendisini üstün görmekle suçlayarak kullandığı sert ifadelerle “ABD gelsin de onlara adalet öğretelim” mesajı verdi. South China Morning Post’ta yer alan habere göre, Wang Yi “Eğer ABD diğer ülkelere adil davranmayı öğrenemedi­yse uluslarara­sı toplum olarak ABD’ye bunu öğretme sorumluluğ­umuz var. Çin gerekirse ABD’ye diğer ülkelere adil davranma konusunda ders verecektir” diye konuştu. ABD’nin her zaman diğer ülkeler üzerinde gücünü kullanarak baskı yaptığını ifade eden Wang Yi “ABD kendisini diğer ülkelerden üstün görüyor” dedi.

Alaska Zirvesi’nin devamı niteliğind­e

Sherman’ın ziyareti ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesiyle kurulan yeni hükümetin Çin’e ilk üst düzey diplomatik ziyareti. İki tarafın da en üst düzey yetkililer­inin katıldığı Alaska-Anchorage Zirvesi’nde ABD’li ve Çinli yetkililer karşılıklı sert eleştirile­r yapmış, Tayvan, Uygurlar ve Hong Kong gibi hassas konular iki süper güç arasındaki gerilimi daha da artırmıştı. ABD’li yetkililer bugün Tianjin’de gerçekleşe­cek toplantını­n Alaska görüşmeler­inin devamı niteliğind­e olduğunu ve ilişkinin her boyutunun masaya yatırılaca­ğını belirtiyor.

 ??  ?? ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman
 ??  ?? Çin Devlet Konseyi üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi
Çin Devlet Konseyi üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye