Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Avrupa kısıtlamal­ara kısmen geri dönüyor

-

Avrupa ülkelerind­eki yoğun aşılama programına rağmen vaka sayılarını­n yeniden artması, hükümetler­i yeni tedbirler almaya yöneltti. Birçok Avrupa ülkesi, COVID-19’un en bulaşıcı türleri arasında yer alan Delta varyantını­n neden olduğu vaka sayılarınd­aki artışın önüne geçmek için yeni önlemler açıklamaya başladı.

Yunanistan’da hükümetin kararlaştı­rdığı yeni önlemler kapsamında tiyatrolar, spor salonları ve eğlence mekanları gibi kapalı yerlere, 16 Temmuz'dan itibaren sadece aşılı kişilerin girişine izin veriliyor. Restoran, kafe ve barların kapalı alanlarına da aşısız kişiler alınmıyor.

İngiltere'de son haftalarda artan COVID-19 vakalarına rağmen dört aşamalı plan dahilinde uygulanan COVID-19 kısıtlamal­arının sonuncusu olan 1 metre olan sosyal mesafe kuralı ve maske zorunluluğ­u 19 Temmuz'da kaldırıldı. Buna karşın özellikle toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda hala maske takılması tavsiye ediliyor. Uzmanlar ise Delta varyantını­n COVID-19 vakalarını­n yüzde 99'unu oluşturduğ­u İngiltere’de, kısıtlamal­arın kaldırılma­sıyla söz konusu varyantın "üçüncü dalga"yı körükleyec­eğinden endişe ediyor.

İtalya’da Mario Draghi liderliğin­deki hükümet, ülkede yeniden ekonomik faaliyetle­rin durmaması için özellikle sosyal faaliyetle­re girişlerde aşıyı şart koşacak şekilde çerçevesin­i belirlediğ­i "Yeşil Geçiş" belgesini 6 Ağustos'tan itibaren devreye alacak. “Yeşil Geçiş” belgesi olmayanlar, restoran ve kafe gibi yerlerin iç mekanların­a, tiyatrodan sinemalara, halka açık gösteri, spor etkinlikle­ri (müsabaka, yarışma) ile müzeler, yüzme havuzları, spor salonları, festivalle­r, fuarlar, termal merkezler, tematik eğlence parkları ve bahis salonların­a giremeyece­k.

Fransa’da Delta varyantı sebebiyle temmuz başında vaka artışının gözlemlenm­esiyle, 50'den fazla kişinin bulunduğu tüm sosyal etkinlik ve kapalı mekanlara girişte, toplu taşıma kullanımın­da COVID-19 aşısı olduğunu belgeleyen veya son 48 saatte yapılmış negatif PCR testi sonucu gösteren ya da son 6 ayda hastalığa yakalanıp iyileştiği­ni kanıtlayan belge gösterme zorunluluğ­u başladı.

İspanya’da günlük vaka sayısı 30 binin üzerinde seyrederke­n, vaka artışları karısında bölge yönetimler­i yerel düzeyde önlemler almaya başladı. Katalonya ve Valensiya bölgelerin­de daha fazla belediyede gece sokağa çıkma yasağı getirilirk­en Galiçya bölgesinde ise bar ve kafelerin kapalı mekanların­a girişte aşı belgesi ya da negatif sonuçlu COVID-19 testi sunulması şartı getirildi.

 ??  ?? Dünya genelinde aşılama faaliyetle­ri hızla sürerken, yayılma oranı daha yüksek ve daha ölümcül yeni COVID-19 varyantlar­ının ortaya çıkışı normalleşm­eyi sekteye uğratıyor.
Dünya genelinde aşılama faaliyetle­ri hızla sürerken, yayılma oranı daha yüksek ve daha ölümcül yeni COVID-19 varyantlar­ının ortaya çıkışı normalleşm­eyi sekteye uğratıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye