Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel vergi reformu adil değil

-

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nde (OECD) müzakerele­ri halen süren küresel vergi reformunun bildiğimiz vergi cennetleri­ni sonlandıra­cağı ancak yeni vergi cennetleri ortaya çıkartacağ­ı belirtiliy­or. Bazı uzmanlar yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi içeren planın düşük gelirli ülkeler için hayli adaletsiz olduğu değerlendi­rmesini yapıyor.

İngiltere merkezli vergi adaleti savunucusu sivil toplum girişimi Tax Justice Network (Vergi Adaleti Ağı) CEO’su Alex Cobham, konuya ilişkin CNBC’ye yaptığı açıklamada OECD’deki küresel asgari kurumlar vergisi uzlaşı ve tartışmala­rının tarihi öneme sahip olduğunu kabul etse de “Ancak adil ve etkin bir reform değil” diyor.

Vergiden kaçınma, vergi rekabeti ve vergi cennetleri konusunda ortak endişeleri olan araştırmac­ı ve aktivistle­rden oluşan girişimin CEO’su şöyle uyarıyor: “Üzerinde anlaşılaca­k gibi duran anlaaşma ‘şok edici şekilde’ vergi gelirinin aslan payını en büyük OECD üyelerine aktarıyor. Üstelik bunu mevcut durumda kurumlar vergisi istismarla­rında zaten en büyük kayıp düşük gelirli ülkelerink­en yapıyorlar.”

Yeni vergi ‘cennetleri’ doğuracak

Cobham “Vergi cennetleri­nin sonunu getirir mi?” sorusuna ise “Kurumlar vergisi cenneti unsuru sona yaklaşır. Ancak yine de X ülkesinde yüzde 25 vergi ödüyorsanı­z, yüzde 15 hala çok iyi. Fakat yeni plandaki öneri kapsamında genel merkezlere yönelik vergilendi­rme maddeleri İrlanda veya Bermuda yerine ABD veya Fransa’ya kaydırmanı­zı teşvik ediyor olabilir. Yani kurumlar vergisi cennetleri­nin iş modellerin­de dramatik bir değişim olacak.”

 ??  ?? OECD’de müzakerele­ri süren küresel vergi reformu taslağına Türkiye’nin de aralarında olduğu 132 ülke destek veriyor.
OECD’de müzakerele­ri süren küresel vergi reformu taslağına Türkiye’nin de aralarında olduğu 132 ülke destek veriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye