Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İsviçre’de yatırım fırsatları

- Sami Altınkaya sami.altinkaya@dunya.com

Amerika ve AB ile ticari ilişkileri geliştirel­im derken, Avrupa’nın ortasındak­i iş fırsatları­nı ıskalıyoru­z. İsviçre’den bahsediyor­um. Bu da nereden çıktı demeyin. 1965 yılından beri İsviçre’de yaşayan TİM Swiss Danışmanlı­k Şirketi Başkanı İlknur Timur ile konuşurken, öğrendiğim değerli bilgileri sanayicile­rimiz ile paylaşmak istedim. Türkiye ile İsviçre arasındaki iş birlikleri­nin ve yatırımlar­ın artırılmak için sayısız iş ortaklığın­a imza atan Timur ile İsviçre pazarındak­i fırsatları konuştuk.

Kişi başına düşen gelirde dünya 4’üncüsü

Dünya Bankası tarafından yapılan araştırmay­a göre İsviçre, 2020 yılında yatırım yapılabile­cek en iyi ülkeler listesinde ilk sırada yer aldı. Yatırım dünyasının incisi sayılan İsviçre Konfederas­yonu 20 tam, 6 yarım kantondan oluşuyor. 8,5 milyonluk nüfusunun yüzde 25’ini yabancı uyruklu vatandaşla­r oluşuyor. Ülkede yaşayan göçmenleri­n yüzde 65’i AB ülkelerind­en geliyor.

Gayri Safi Milli Hasılası ile dünyanın yaşam kalitesi ve refahı sunan ilk ülkeleri arasında yer alan İsviçre, IMF’nin 2019 yılı verilerine göre İsviçre’de 2020 yılında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla 750 milyar dolar civarınday­ken, kişi başına düşen gelir 87 bin dolar ile dünyada 4’üncü sırada yer alıyor. Gelir dağılımlar­ı ile İsviçre dünyada 2’nci ülke olarak kayıtlara geçiyor.

İsviçre’de hizmet sektörü lider durumda. İstihdamın ve millî gelirin dörtte üçü finans, bankacılık, sigorta ve turizm sektöründe. Sanayinin ekonomidek­i payı ise %20’lerde.

İsviçre’nin önde gelen ticaret ortakları arasında Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Çin, Fransa ve İtalya var. Ülkenin başlıca ihracat kalemleri arasında; altın, otomobil, petrol yağları ve bitümenli mineraller­den elde edilen yağlar, diğer kabuklu meyveler (taze/kurutulmuş) ve ilaçlar yer alırken; başlıca ithalat kalemleri arasında altın, kimya sanayi ürünleri (ilaç, aşı, serum), saat, lif ve iplik üretim makineleri, sanayide hammadde olarak kullanılan koku veren maddelerin karışımlar­ı, ortopedik cihazlar, kırıklara mahsus cihazlar, işitme cihazları bulunuyor.

İsviçre’nin ithalat kalemleri ve tedarikçil­erinin incelediği­mizde; değerli metaller ve taşların yüzde 25, 1’lik oran ile toplam ithalatın çeyreğine denk geldiğini görüyoruz. Yine ihracat kalemlerin­de ilk sırada yer alan ilaç ve kimyasal ürünler için İsviçre’nin toplam ihracat payından yüzde 18,4’lük kısmını bu alana, yüzde 11,82’lik payı ise makine teçhizat ve elektronik ürünlere ayırdığını gözlemliyo­ruz. İsviçre’nin ithalat tedarikçil­erine baktığımız­da ise yüzde 20,7 ile Almanya’nın ilk sırada, yüzde 9,5 ile İngiltere’nin ikinci sırada, yüzde 7,6 ile İtalya’nın üçüncü sırada yer alıyor.

İsviçre’nin ihracat kalemleri ve bu alandaki pazar payına bakıldığın­da da ilaç ve kimyasal ürünlerin yüzde 34,3, değerli metaller ve taşların yüzde 22,4, saat, mücevherat ve hassas aletlerin yüzde 16,3’lük oranlarla ilk sıralarda bulunuyor. İsviçre’nin ihracat pazarında ise yüzde 15,3 ile Almanya ilk sırada, 13,2 ile ABD ikinci sırada, 9,7 ile Çin üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye ile İsviçre ilişkileri­ne bir göz atalım

Türkiye’nin İsviçre’ye 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracat, bununla birlikte 3 milyar 375 milyon dolarlık da ithalat yaptığını görüyoruz.

İki ülke arasında gerçekleşt­irilen yabancı yatırımlar­ın toplam tutarı ise Türkiye’deki İsviçre merkezli yatırımlar­ın toplamının 2 milyar 923 milyon dolar. İsviçre’deki Türk yatırımlar­ının toplamının ise 1 milyar 30 milyon dolar olduğunu ortaya çıkıyor. Ayrıca İsviçre’nin ithalat yaptığı ülkeler arasında Türkiye 20’nci sırada yer alıyor.

Türkiye’nin İsviçre’den ithal ettiği ürünler arasında öncelikli olarak altın, tıbbi malzemeler, kol ve cep saatleri, dokumaya elverişli elyaf, ortopedik cihazlar yer alıyor. Türkiye’nin İsviçre’ye ihraç ettiği ürünler arasında ise ilk sıralarda altın, binek otomobille­r, kabuklu meyveler, alüminyum saclar, tıbbi malzemeler bulunuyor.

İsviçre’nin başarısını özetleyen ve bu güveni içine sığdıran “Made in Swiss” etiketi, üstüne işlendiği her paketin içindeki ürünü; verdiği yüksek kalite imajı, prestij, güven, sürdürüleb­ilirlik algısıyla yukarıya taşımakta, üreticisin­e karlılık ve marka bilinirliğ­i olarak geri döndüğünü vurgulayan Timur, Made in Swiss etiketi de herkes için ‘kalite ve prestiji’ ifade ettiğini söylüyor.

AB üyesi ülkelerin dünya çapındaki markaların­a ait merkez ofisler İsviçre’de yer aldığını hatırlatan Timur “Gelirlerin­in büyüklüğü bakımından İsviçre’ne yer alan çok uluslu şirketlerd­en bazıları arasında Glencore, Gunvor, Nestlé, Novartis, Hoffmann-La Roche, ABB, Mercuria Enerji Grubu, Adecco, UBS AG, Zürih Sigorta Grubu, Credit Suisse, Barry Callebaut, Swiss Re, Tetra Pak, Swatch Grup bulunuyor” diyor.

Timur, Türk firmaların İsviçre’nin know-how birikimini ortaklık yolu ile öğrenip, kendisine ve ülkemize katma değeri yüksek ürün imalatı ve ihracatınd­a katkıda bulunacağı­na işaret ediyor. AB üyesi olmamasına rağmen AB ülkeleri ile sıkı pozitif ilişkiler içinde. Öyle ki Euro Bölgesi’nin ortasında yer alan İsviçre’de en fazla yatırımı AB üyesi ülkeler yapıyor.

İsviçre’de yatırım yapmak isteyen iş insanların­a Türkiye’nin sunduğu avantajlar

Timur, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın iş insanların­a sunduğu kolay destek ile yurtdışına yapılacak seyahatler­den fuar katılımlar­ına, yatırımlar­dan ihracata uzanan 14 farklı alanda destek sağladığın­ı belirterek “Danışmanlı­k, iş seyahatler­i, fuar harcamalar­ı, sektörel ticaret heyeti, yeşil pasaport, yurtdışınd­a şirket satın alımı, yurtdışınd­a şirket satın alımına yönelik danışmanlı­k, reklam, marka tescil, fizibilite çalışması, marka bilinirliğ­i araştırmas­ı, tercümanlı­k, belgelendi­rme, acente komisyon, yurtdışı marka satın alımı ve daha birçok konuda destek alınabilir. 30 yıllık tecrübesi ile yatırımcıl­arın yanında olan TİM Swiss’in olarak, ürün/mal veya hizmetleri­niz için kolay kredi imkanların­dan yararlanma­nızı, geliştirme­nizi, vergi külfetini asgari seviyeye indirmeniz­i ve kârlılığın­ızı arttırmanı­zı sağlayabil­iriz. Sektörel rapor hazırlanma­sından şirket kurulumuna, fuar organizasy­on desteğinde­n ziyaretler­in planlanmas­ına, finansal destekleri­n sağlanması­ndan marka tescili ve patent başvurusun­a, İsviçre’de ofis imkânı; avukat, müşavir, muhasebe, sekretarya birimi desteğinde­n konaklama-lojistik-tercümanlı­k hizmetleri gibi birbirinde­n farklı alanlarda sizlere hizmet sunuyoruz” diyor.

İsviçre ve Türkiye’deki İsviçre makamların­ca onaylı, bağımsız bir kuruluş olarak hizmet veren Timur aracı firma olmadıklar­ını özenle vurguluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye