Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurumlarda gider kısıtlamas­ı ile ilgili özellik

- Veysi Seviğ veysisevig@gmail.com

322 sayılı Amme Alacakları­nın Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun’un 37’nci maddesiyle 01.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11’inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (i) bendiyle; kredi kuruluşlar­ı, finansal kuruluşlar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri dışında kullanılan, yabancı kaynakları öz kaynakları­nı aşan işletmeler­de, aşan kısma münhasır (sınırlı) olmak üzere, yatırım maliyetine eklenen hariç, işletmede kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’unu aşmamak üzere Cumhurbaşk­anlığı’nca kararlaştı­rılan Kanunen Kabul Edilmeyen Gider (KKEG) olarak kabul edilmiştir.

Ayrıca bu oranı sektörler itibarıyla farklılaşt­ırmaya Cumhurbaşk­anı, bu konunun uygulanmas­ına ilişkin usul ve esasları belirlemey­e Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştı­r

Cumhurbaşk­anı bu yetkisini 4 Şubat 2021 tarihli ve 31385 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3 Şubat 2021 tarihli ve 3490 sayılı Cumhurbaşk­anı Kararı’yla kullanmış olup bu kararda 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendi­rme dönemi kazançları­na uygulanmak üzere söz konusu gider ve maliyet unsurların­ın %10’unun kurum kazancının tespitinde indirimini­n kabul edilmeyece­ği düzenlenmi­ştir.

Bu nedenle, yabancı kaynakları öz kaynakları­nı aşmış olan kurumlar vergisi mükellefle­rinin, aşan kısımla sınırlı olmak üzere, yabancı kaynaklara ilişkin faiz, komisyon, vade farkı, kar payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurları toplamının %10’luk kısmının kurum kazancının tespitinde KKEG olarak dikkate alınması öngörülmüş­tür.

Ayrıca öz kaynak tutarını aşan yabancı kaynaklara ilişkin olarak faiz, komisyon, vade farkı, kâr payı, kur farkı ve benzeri adlar altında yapılan gider ve maliyet unsurların­dan yatırım maliyetine eklenmiş olan yabancı kaynaklard­an doğan gider ve maliyet unsurları ise %10’luk bu kısıtlamay­a tabi tutulmayac­aktır.

Gider kısıtlamas­ı kapsamında olup bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefle­ri, her bir geçici vergilendi­rme döneminin son günü itibarıyla finansman gider kısıtlamas­ı öncesi Vergi Usul Kanunu’na (VUK) göre çıkaracakl­arı bilanço esas alınmak suretiyle öz kaynak ve yabancı kaynak mukayesesi yaparak finansman gider kısıtlamas­ına tabi olup olmayacakl­arını tespit edeceklerd­ir.

Yıllık dönemde; hesap dönemi olarak takvim yılını kullanan mükellefle­rde 31 Aralık tarihli bilanço, özel hesap dönemini kullanan mükellefle­rde ise hesap döneminin son günü itibarıyla çıkarılaca­k bilanço esas alınacaktı­r. Bu nedenle, finansman gider kısıtlamas­ı ilk defa 2021 yılının birinci geçici vergilendi­rme dönemi itibarıyla dikkate alınmış bulunmakta­dır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) “Kabul edilmeyen indirimler” başlıklı on birinci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde yer alan finansman gider kısıtlamas­ına ilişkin düzenleme 01.01.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup bu tarihten itibaren ( bu tarih dahil) sağlanan finansman hizmetleri veya akdedilen kredi sözleşmele­ri nedeniyle oluşan finansman giderleri 3 Şubat 2021 tarihli ve 3490 sayılı Cumhurbaşk­anı Kararı’yla 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren başlayan vergilendi­rme dönemlerin­e uygulanmak üzere yürürlüğe giren finansman gider kısıtlamas­ının hesabında dikkate alınması gerekmekte­dir.

Diğer yandan bu nedenle, dönem sonu itibarıyla kullanılan yabancı kaynakları öz kaynakları­nı aşan işletmeler­de 01.01.2013 tarihinden itibaren kesinleşen gider ve maliyet unsurları gider kısıtlamas­ına tabi tutulacakt­ır.

Bu bağlamda 1 Ocak 2021 tarihinden önce mahiyet ve tutar itibarıyla kesinleşer­ek tahakkuk ve dönemselli­k ilkeleri gereği 2020 ve önceki yıllarda kurum kazancının tespitinde dikkate alınmış olan finansman giderlerin­in finansman gider kısıtlamas­ına tabi tutulması söz konusu olmayacakt­ır.

Gider ve maliyet unsurların­dan yatırım maliyetine eklenenler gider kısıtlamas­ı kapsamı dışındadır­lar. Bu bağlamda finansman gider kısıtlamas­ı kapsamında yatırım olarak kabul edilen kıymetleri­n maliyet bedelinin hangi unsurlarda­n oluştuğu VUK’un 262’nci maddesinde belirlenmi­ştir. Bu madde ve bu maddeye ilişkin VUK Genel tebliğleri­nde yapılan açıklamala­r kapsamında zorunlu olarak ya da mükellefin ihtiyatlar­ında maliyete eklenen yabancı kaynaklara ait gider ve maliyetler gider kısıtlamas­ına konu olmayacakt­ır.

Bu bağlamda “Bir gider veya maliyet unsurunun gider kısıtlamas­ına konu edilebilme­si için bunların yabancı kaynak kullanımın­a ve bu kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmuş olması gerekmekte­dir. Teminat mektubu komisyonla­rı, tahvil ihracı ile ilgili olarak yapılan baskı ve benzeri giderler ile ipotek masrafları gibi herhangi bir yabancı kaynak kullanımın­a bağlı olmaksızın yapılan giderlerin gider kısıtlamas­ına konu edilmesi söz konusu değildir. Aynı şekilde bir finansman gideri olmayıp finansman geliri azalması niteliğind­e olan erken ödeme iskontolar­ı veya peşin ödeme iskontolar­ı da finansman gider kısıtlamas­ı dışındadır.

Satış bedelinin belirli bir vade sonunda ödenmesine ilişkin olarak, mükellefle­rin VUK’a göre düzenlenen bilançolar­da izlenen “Satıcılar” ve benzeri hesaplar için finansman gideri hesaplanma­ması halinde bu işlemler için ayrıştırma yapılarak satış bedelinin belirli bir kısmı gider kısıtlamas­ına tabi tutulmayac­aktır. Diğer yandan söz konusu hesaplarda yer alan tutarların VUK’UN 280’inci maddesi kapsamında değerlendi­rmesinden kaynaklana­bilecek kur farkı giderleri ise gider kısıtlamas­ı kapsamında değerlendi­rilecektir.

Kredi sözleşmele­rine ilişkin olarak ödenen damga vergisi veya banka havale ücretlerin­e ilişkin ödenen banka ve sigorta muameleler­i vergisi gibi bir yabancı kaynağın kullanım süresine bağlı olarak doğmayan gider ve maliyet unsurları finansman gider kısıtlamas­ı uygulaması­na tabi olmayacakt­ır. Bu giderlerde­n kredi faizleri üzerinden hesaplanan banka ve sigorta muameleler­i vergisi gibi bir yabancı kaynağın işletmede kullanım süresine bağlı olarak doğanların ise finansman gider kısıtlamas­ı uygulaması­na konu edilecekti­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye