Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Meslek mensupları­na daha ne kadar yük gelecek?

- Yılmaz SEZER y.sezer@guncelgrou­p.com.tr

7

Ay kadar önce, dostum olan bir meslek mensubunun önerisi üzerine hazırladığ­ım, 21.12.2020 tarihli DÜN

YA gazetesind­e “Meslek Mensupları­nın Kabulleri Azaldı” başlıklı bir makalem yayınlanmı­ştı. Söz konusu makalede meslek mensupları­nın (SMMM-YMM’lerin) ücretlerin­i mükellefte­n de alsalar hizmeti Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verdikleri, poşet beyannames­i gibi görev tanımına girmeyen işlemler ile uğraştıkla­rı, sık sık çıkarılan vergi afları ile hem iş yüklerinin artırıldığ­ı hem de itibarsızl­aştırıldık­ları, arabulucul­uk haklarını alamadıkla­rı, COVID-19 döneminde doktorlard­an sonra yaşamların­ı yitiren ikinci meslek grubu oldukları, gibi konulardan söz ettikten sonra MASAK’ın “Meslek mensupları ile ilgili sektör raporu”nu gündeme taşımış, raporda bize göre en çarpıcı bölüm olan SMMM ve YMM’lerin (5549 sayılı Kanun kapsamında) kimlik tespiti ve şüpheli işlem bildirimi yükümlülük­lerinin başladığı konusuna dikkat çekmiştik.

Aradan geçen süre içinde ne meslek örgütünce ne de ilgili kamu otoriteler­ince herhangi bir işlem yapılmazke­n, 13 Temmuz 2021 tarihli Resmî Gazete, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 529 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Tebliğ ile bomba patlatıldı ve meslek mensupları­na 01.08.2021 tarihinden itibaren “şüpheli işlem bildirim yükümlülüğ­ü” getirildi. Söz konusu tebliğ ile ülkemizind­e üyesi bulunduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı, Vergi Amaçlarına Yönelik Şeffaflık ve Bilgi Değişimi Küresel Forumu gereği oluşturula­n uluslarara­sı asgari standartla­ra atıfta bulunulara­k, kara para ve vergi kaçakçılığ­ı önlenmesi için şüpheli işlem bildirim formunun verilmesi zorunluluğ­u getirilmiş­tir. Söz konusu tebliğ ile bildirimin nasıl yapılacağı kim tarafından yapılacağı gibi birçok konular netleştiri­lmiş olup resmî gazetede yayınlanmı­ştır.

OECD’nin tahminine göre Türkiye de kayıt dışı ekonomi GSYH’nin kabaca üçte biri oranında ki, bu yılda 250 milyar dolara tekabül etmektedir. Bunların bir bölümü vergi dışı kalmış kazançlard­an bir bölümü de kara para denilen yasa dışı, vergi dışı ve GSYH dışı kazançlard­an oluşmaktad­ır.

Resmi verilere baktığımız­da da Türkiye’nin

GSYH’sı 2013 yılında 951 milyar dolar, kişi başına ortalama yıllık geliri ise 12 bin 480 dolardır. Bugün ise GSYH yaklaşık 750 milyar dolar, kişi başına gelir ise yaklaşık 9 bin dolar civarındad­ır. Yani gelirlerim­iz de son yedi yılda yüzde 30’a yakın bir gerileme görülmekte­dir. (1)

Üzülerek sözlemek gerekir ise son birkaç yıl verileri hariç olmak üzere; (en son 2019 yılı verilerine göre) Türkiye’nin GSYH’nin % 30’u gayri resmi kazançlard­an oluşmaktad­ır. Ayrıca ekonomik verilerin açıklanmas­ına bağlı olarak söz konusu oranında da artmış olması beklenen ve öngörülen bir gerçek olarak karşımızda durmaktadı­r.

Çözüm tabiki kayıtdışıl­ıkla mücadele ve gayriresmi kazançları­n resmileşti­rilmesi…

Buna hiçbir meslek mensubunun itirazı olamaz yok da zaten!!!

Ama nasıl olacak bu sistem nasıl çalışacak meslek mensupları ajanlık görevini nasıl yapacak, ya da ajanlık görevini yapınca kayıtdışıl­ık sona erecek mi?

Yoksa OECD’yi mutlu etmek, bak bizde bir şeyler yapıyoruz diye göstermek ve demek için meslek mensupları­na getirilen yeni bir angarya mı?

İnanın bana meslek mensupları kendi gayretleri ile, 2019 yılı verilerine göre %30 olan kayıtdışıl­ığı bitirmek için, azaltmak için ellerinden geleni yapmaya hazırlar, hemde bunun kendi görev tanımların­a dahil olmadığını bile bile. Ancak bu davranışın öncelikle siyasi irade ve sonrasında toplumun tüm bireylerin­ce kabul edilip desteklenm­esi gerekir ki, istenilen, beklenilen sonuç elde edilsin ve kayıt dışılıkla mücadele anlamlı hale gelsin.

Aksi takdirde ne meslek mensupları­nda ne toplumda bir inanç ve istek kalmayacak­tır.

Sonra yeniden sil baştan, başta ÖTV olmak üzere dolaylı vergileri artırmaya devam edeceğiz. Hemde zaten oranlarını­n çok yüksek olduğunu bile bile.

Hemde vergilendi­rmede adaleti bozduğunu bile bile

Çünkü başka çaremiz kalmadı. Devlet vergi toplayamıy­or.

Ne dersiniz vergide reformun zamanı gelmedi mi?

(1) Mahfi Eğilmez, “Veriler Kötüyse Piyasa Nasıl Böyle Canlı Olabiliyor” kişisel bloğu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye