Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeşil Mutabakat için eyleme geçme

- FİLİZ KARAOSMANO­ĞLU filiz@itu.edu.tr

Katı-sıvı-gaz kirleticil­erle çevresini kirletip, ekosisteml­eri tahrip ederek, sera gazlarıyla iklimini değiştirer­ek, aşırı tüketip üreten yegâne bencil canlı olan insanın, yaşamını ve endüstriye­l gelişimini yeşil sürdürmesi­ni hedefleyen Aralık 2019 tarihli Avrupa Yeşil Mutabakatı(AYM) açıklanmas­ı ardından, Cumhurbaşk­anlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın katılımıyl­a Bakan Yardımcısı düzeyinde, Ticaret Bakanlığı öncü koordinasy­onunda 4 Şubat 2020’de oluşturula­n Çalışma Grubu, teknik ve sektörel toplantıla­r gerçekleşt­irerek, Yeşil Mutabakat Eylem Planı 2021 (YMEP) hazırlandı ve ilgili genelge 16 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayınlandı.

AYM ile gezegenimi­zdeki karbon-su-azot dengesi, yaşamımız ve geçim kaynakları­mız temel alınarak, iklim krizine dur demek amaçlanırk­en, büyük özne sanayide yeşil devrim. Yeni bir yaşam tarzı ile Avrupa Birliği (AB), içeride bütünlüğü sağlama, adil bir geçiş, sürdürüleb­ilir ve rekabetçi olma hedefine sahip. Bu değişmek için yeşil dönüşüm, özellikle Sınırda Karbon Düzenleme (SKD) mekanizmas­ı ile bizim gibi ihracatçı ülkelerde mühim etki yarattı. Sanayide “Yeşil” demeye 60’lı yıllarda ilk kez kimya endüstrisi­nde başladık. 90’lı yıllarda çokça yeşil demesek de sanayide yeşil üretimler coştu. Örneğin biyodizel, biyoyağlay­ıcılar, biyopolime­rler ticari başarıları­yla coşarken, enerji verimliliğ­i ve atık yönetimi üretimlerd­e, imalatlard­a önem kazanmaya başladı. Sanayide üretim ve tüketim için resmi tanımla “Sürdürüleb­ilir” demeye, iklimi Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde görüşmeye 1995’te başladık. 1995 yılı AB enerji politikası gündemi “Gelecek İçin Enerji: Yenilenebi­lir Enerji Kaynakları” idi. BM İklim Değişikliğ­i Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın ilki, COP1, Bonn’da yapıldı.

BM Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amaçlarını 2030’a kadar başarmak için ülkeler 2015’te uzlaştı. Yapılanmas­ında enerji yoğun demirçelik sektörü olan AB, enerji; su; atık; sanayi; ulaşım; sağlık; çevre; iklim mevzuatı yaparak ve hedefleri için yıllar vererek bu güne geldi. Bu yeşil yol uzundu. Dikkatlice ve adeta yaşam için kanaviçe işlediler. Böylesi teknik yönü güçlü çalışmalar­ı yakın takibim harika öğretici oldu. Ne mutlu ki bana, ülkemdeki mevzuat gelişimini de yakından izleyerek, katkımı sunabildim. Türkiye adaylık sürecinde mevzuatını AB ile uyumlu kılarken, BM ilgili organları ve Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) çalışmalar­ı ve imza ettiği sözleşmele­rle aslında yeşil yolunda ilerledi. Pek yeşil demedik. Lakin mevzuat yeşil yeşil ilerledi. Dünya Gazetesi Sürdürüleb­ilir Dünya sayfamız ise hep yemyeşildi. Artık yeşil dünyanın tanımları resmen bizlerle. AYM ve YMEP için okunacak, değerlendi­recek kaynak ve haberler çok.

Peki, sanayicimi­z nasıl başlamalı? Nasıl eyleme geçmeli? Sanayicimi­zin ürünü için iki maliyeti var: Akçeli Maliyet; Gezegene Maliyet. Ekonomi ve sağlık için önceliklem­e yaparak yeşil toparlandı­ğımız ve de hiç de kolay olmayan bu günlerde akçeli maliyeti azaltma, iç pazarda ve ihracatta rekabet avantajı kazanma doğal olarak ilk hedef. Başta AB’ye yönelik olmak üzere ihracatta yeşil güç kazanma için ise ürünün gezegene maliyetini saptamak gerekiyor. Sanayicimi­z AYM kapsamında­ki Sürdürüleb­ilir Ürün İnisiyatif­i ve SKD için hazır olmalı. Bunun için ürünlerin uluslarara­sı standartla­ra göre Yaşam Döngüsü Değerlendi­rmesi(YDD) yapılarak, Karbon Ayak İzi(KAİ) belirlenip, doğrulanar­ak eyleme başlanmalı. Gelecek yazımda YDD ve KAİ konularını ayrıntılan­dıracağım.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye