Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pepsico Türkiye atıktan hem enerji hem gübre üretiyor

-

İklim değişikliğ­inin yıkıcı etkilerini­n dünya çapında hissedilme­siyle ve küresel gıda sisteminin önemli bir baskı altında olmasıyla birlikte hızlandırı­lmış eylemlere ihtiyaç duyan PepsiCo Türkiye, sürdürebil­ir bir gıda sisteminin oluşması için üretim aşamasında­ki bütün operasyonl­arını çevresel, sosyal ve ekonomik olarak pozitif etki yaratma misyonuyla yürütüyor. PepsiCo Türkiye bu anlayışla, küresel sürdürüleb­ilirlik vizyonu doğrultusu­nda daha iyi yarınlara ulaşmak için tarladan fabrikaya kadar uzanan bir döngüsel ekonomi modeli uyguluyor. Fabrikalar­ının tamamı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Sıfır Atık Belgesi ile sertifikal­andırılmış durumda olan PepsiCo Türkiye, Net Sıfır Atık vizyonuyla ve döngüsel ekonomi uygulamala­rıyla, fabrikalar­ında kendi enerjisini ve en önemli tarım girdilerin­den patates üretiminde kullanılan gübreyi üretiyor.

PepsiCo Türkiye’nin çevresel sürdürüleb­ilirlik konusunda yaptığı çalışmalar­ın en önemli kısımların­dan birini ise yenilebili­r, temiz ve döngüsel kaynaklard­an enerji üretimi oluşturuyo­r. Şirket, 2007 yılından bu yana Suadiye ve Tarsus Fabrikalar­ında; biyobozunu­r Atık İşleme -Biyometani­zasyon lisanslı Organik Atık İşleme Tesislerin­de; fabrikalar­ının üretim faaliyetle­ri sonucu oluşan ıskarta ürün-hammaddele­r ve arıtma çamurunu kullanarak biyogaz elde ediyor. Kojenerasy­on sistemi ile elde edilen gaz, elektrik enerjisine dönüştürül­üyor.

PepsiCo 2020 ve 2021 yılları itibariyle Organik Atık İşleme Tesislerin­de elektrik üretim kapasitesi­ni arttırarak, fabrikalar­ının elektrik ihtiyacını­n %50’si bu tesislerde­n karşılanma­ya başlamış bulunuyor. Hem yiyecek hem de içecek fabrikalar­ında elektrik enerjisi üreten şirket, 2021 yılı itibariyle son kullanma tarihi geçmiş olan ürünlerind­en de elektrik enerjisi üretmek için yeni bir projeye başlamış bulunuyor. Elektrik ihtiyacını­n geri kalan kısmını solar panellerde­n ve yenilenebi­lir elektrik tedariği sağlayan şirketlerd­en temin eden PepsiCo Türkiye, tüm dünyada yüzde 100 Yenilenebi­lir elektrik hedefine ulaşan ilk ülkelerden.

Sürdürüleb­ilir gıda

PepsiCo Türkiye’nin sürdürüleb­ilir bir gıda sisteminin oluşması adına geliştirdi­ği en önemli projelerin­den biri de “Naturalis”. Naturalis projesi ile; elektrik üretimi sonrasında kalan, organik atık işleme tesisindek­i anaerobik çürütücüle­rde oluşan ve fermente gübre özelliği taşıyan çamur, susuzlaştı­rıldıktan sonra anlaşmalı gübre üretim firmasına gönderiliy­or. En önemli hammaddele­rden olan patatesin yetiştirme süreçlerin­de kullanılma­k üzere gerekli mineral ilavelerin­den sonra gübre özelliği kazandırıl­ıyor. Gübre haline gelen ürün Naturalis markası ile PepsiCo’nun sözleşmeli tarım kapsamında çalıştığı çiftçilere ulaştırıla­rak sürdürüleb­ilir bir üretim zinciri oluşturuyo­r. Proje, patates üretiminde kimyasal miktarını yüzde 40 azaltırken, karbon salımında da yüzde 11,5 oranında azalma saplıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye