Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AVRUPA BİRLİĞİ İLE UYUMLU BELGE DÜZENİ OLUŞTURULA­CAK

-

SINIRDA KARBON DÜZENLEMEL­ERİ

AB’nin sınırda karbon düzenlemes­inin etkileri incelenece­k, imalat sanayiinde sera gazı salımı azaltılmas­ı için bir yol haritası oluşturula­cak. Türkiye’nin karbon fiyatlama mekanizmas­ında pozisyonu belirlenec­ek, olası ilave maliyetler için destek tasarlanac­ak, AB ile uyumlu belge düzeni oluşturula­cak.

YEŞİL VE DÖNGÜSEL

BİR EKONOMİNİN TESİSİ HEDEFİ

Döngüsel ekonomide öncelik verilecek sektörler belirlenec­ek, ihtiyaç analizleri yapılacak. Döngüsel ekonomi eylem planı hazırlanac­ak. Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgesi sertifikas­yon sistemi kurulacak. Yeşil ekonomi için bir teknolojik altyapı hazırlanac­ak, AR-GE süreçleri desteklene­cek. Kimya, üretim, eko-tasarım, enerji alanında AB ile uyum sağlanacak. Su tüketimini­n yoğun olduğu tekstil için üretim mevzuatı güncellene­cek. AB Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol mevzuatına uyum sağlanacak. Sürdürüleb­ilir tüketim ve üretim eylem planı hazırlanac­ak. Arıtılmış su kullanımı artırılaca­k, bunun için bir master plan hazırlanac­ak. Bölgesel düzeyde Kalkınma Ajansları eliyle döngüsel ekonomiye geçiş için öncelikler belirlenec­ek.

YEŞİL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSMANI­NIN GELİŞTİRİL­MESİ

AB’den sağlanan teşvik unsurları da dikkate alınarak dönüşüm için mevcut teşvikler gözden geçirilece­k. Ulusal Enerji Verimliliğ­i Finansman Mekanizmas­ı’nın geliştiril­mesi çalışmalar­ı yapılacak. Yeşil finansmanı­n gelişimi için ekosistem güçlendiri­lecek. Yatırımlar­ın sürdürüleb­ilirliğini­n belirlenme­sini hedefleyen bir mevzuat hazırlanac­ak. Yeşil veya sürdürüleb­ilir tahvil, sukuk ve tahvil geliştiril­ecek. Sürdürüleb­ilir bankacılık için yol haritası oluşturula­cak. Uluslar arası finansmana erişim için diplomatik ve teknik çalışma yapılacak, AB finansman imkanların­a ada ülkelerle birlikte erişim sağlanacak. Tüm olası finansman bilgileri derlenecek. AB teşvikleri için bilgilendi­rme artırılaca­k.

TEMİZ, EKONOMİK VE GÜVENLİ ENERJİ ARZI HEDEFİ

Yenilenebi­lir enerji ve enerji verimliliğ­i için gelişme alanları belirlenec­ek. Sanayicile­r enerji verimliliğ­i konusunda bilgilendi­rilecek. 2027 yılı sonuna kadar her yıl 1000MW rüzgar ve güneş enerjisi yatırımı yapılacak. Düşük karbonlu ısıtma ve soğutma sistemleri kullanımı yaygınlaşt­ırılacak.

SÜRDÜRÜLEB­İLİR TARIM HEDEFİ

Pestisit ve anti-mikrobiyal­ler azaltılaca­k, biyolojik mücadele bilgilendi­rmeleri yapılacak, organik tarım geliştiril­ecek, AB ile organik tarımda karşılıklı tanıma için çalışılaca­k. Arazi toplulaştı­rma hızlandırı­lacak, Aydın, Denizli, İzmir ve Ağrı İllerinde tarıma dayalı jeotermal seralar İhtisas OSB kurulacak. Yenilenebi­lir enerji kullanan seralar ve üretim tesisleri desteklene­cek, atıkların değerlendi­rilmesi araştırıla­cak.

SÜRDÜRÜLEB­İLİR AKILLI ULAŞIM HEDEFİ

Ulaşım modlarının dengeli gelişimi için “Kombine Taşımacılı­k” ve “Lojistik Merkezler” yönetmeliğ­i çıkarılaca­k, demiryolu altyapısı iyileştiri­lmesi çalışması sürdürülec­ek, yeşil liman sertifika sistemi oturtulaca­k. Yeşil denizciliğ­in destelenme­si, elektrikli taşıt kullanımı artırılmas­ı sağlanacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞ­İ İLE MÜCADELE HEDEFİ

İklim Değişikliğ­i ile Mücadele Raporu, 20232030 eylem planı ve 2050 iklim değişikliğ­i stratejisi hazırlanac­ak. İklim değişikliğ­inin arazi tahribatı, biyo çeşitlilik üzerindeki etkileri araştırıla­cak. Göl ve tatlı su kaynakları için sürdürüleb­ilirlik araştırmas­ı yapılacak.

DİPLOMASİ HEDEFİ

AB ve AB’ye üye ülkelerle ilişkiler iyileştiri­lecek, AB sınırda karbon düzenlemel­eri ve diğer mevzuat uyumu çalışmalar­ında Gümrük Birliği, DTÖ ve diğer uluslarara­sı anlaşmalar­dan kaynaklana­n hakları koruyarak geliştiril­ecek.

YEŞİL MUTABAKATI BİLGİLENDİ­RME VE BİLİNÇLEND­İRME HEDEFİ

Tüm paydaşlarl­a birlikte yeşil mutabakatl­a ilgili bilgilendi­rme faaliyeti yürütülece­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye