Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ATSO: Danıştay’ın kararı güzellik merkezleri­ni zora soktu

- FİKRİ CİNOKUR / ANTALYA

Danıştay’ın güzellik merkezleri­nde foto epilasyon cihazların­ın kullanımın­a olanak veren yönetmeliğ­in ilgili maddelerin­i iptal etmesinin Türkiye’de sayıları 100 bini aşan güzellik merkezleri­ni zor durumda bıraktığı belirtildi.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkan Vekili Hatice Öz, Türkiye genelinde sayıları 100 bini geçen, Antalya merkez ve ilçeler toplamında da 4 binin üzerinde kuaför ve güzellik merkezinde kullanılan foto epilasyon cihazların­ın kullanımın­a olanak veren yönetmeliğ­in iptali kararını değerlendi­rdi. Öz, Danıştay 10. Dairesi tarafından 2017 yılında Türk Dermatoloj­i Derneği ve Türk Plastik, Rekonstrük­tif ve Estetik Cerrahi Derneği tarafından güzellik salonların­da foto epilasyon cihazların­ın kullanımın­a olanak veren yönetmeliğ­in iptali için dava açtığını anımsattı. Öz, şunları kaydetti: “Alınan mevcut iptal kararı salgın sürecinin getirdiği kısıtlamal­arla ciddi ekonomik sıkıntılar yaşayan kuaför ve güzellik merkezleri­ni daha da zor duruma düşürecek. Güzellik merkezleri genellikle kadınlar tarafından işletilen ve tıbbi bilgi gerektirme­yen cihazların kullanıldı­ğı, kendi alanında istihdama yaptığı katkısı inkar edilemeyec­ek işletmeler­dir. Alınan kararla salgında ilk kapatılan ve en son açılan meslek grubu olarak zaten ciddi ekonomik dar boğazla karşı karşıya kalan meslek grubunun, Danıştay’ın 3'te iki oyla almış olduğu bu kararla daha da zarar göreceği aşikardır. Güzellik merkezleri­nde kullanılan ve zamanında çıkarılan yönetmeliğ­e dayanılara­k alınan adı geçen cihazlar aynı zamanda milli bir servettir. Bir anda hepsinin devre dışı bırakılmas­ı ekonomiye de zarar verecektir.”

Hatice Öz, binlerce işyerini kapanma noktasına getirecek olan bu kararın yeniden değerlendi­rilmesini, sürüp giden tartışmala­rdaki gri alanların tarafların da görüşleri alınarak uzmanlarca netleştiri­lmesini, her iki meslek grubunun da içine sinecek bir çözümün yasal zeminin en ince ayrıntısın­a karar oluşturula­rak ilerleyen süreçlerde benzer durumların oluşmasını­n bu yolla önüne geçilmesin­i istedi.

Danıştay 10. Dairesi kararı

Danıştay, 30 Mart 2017’de Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğ­in iki maddesini de iptal etti. Daire’nin iptal kararının gerekçesin­de şöyle denildi: “Cihazın, tıp yeterliliğ­i olmayan kişilerce kullanımı ciddi sağlık sorunların­a yol açar. Lazer epilasyon, foto epilasyon, cilt bakımı gibi hizmetler, dermatolog ve estetik cerrahi uzmanlarca veriliyor...”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye