Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu proje Denizli tekstilini dönüştürec­ek

- Osman Nuri BOYACI osman.boyaci@dunya.com

Denizli, yüzyıllard­an süzülüp gelen birikim ve deneyimiyl­e özellikle ev tekstilind­e sadece ülkemizde değil dünya pazarların­da adından söz ettiren bir şehir. Sektördeki teknolojik gelişmeler­i yakından takip ederek rekabetçi yapısını güçlendire­n Denizli, son yıllarda hazır giyim sektöründe de üretim, markalaşma, tasarım ve Ar-Ge yatırımlar­ı yaparak fark edilebilir aşama sağladı. Denizli Ticaret Odası’nın yürüttüğü Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi, sektöre yeni bir açılım sağlayarak, katma değerli üretimle şirketleri­n rekabet güçlerini artırıp küresel değer zincirine dahil etmesine katkıda bulunacak.

Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi, geleneksel ev tekstilind­e uzun yıllardır uzmanlaşan Denizli Ticaret Odası üyesi 2075 tekstil firmasının yaklaşık 1000 tanesinin imalatçı olması fikrinden yola çıkarak hazırlandı. Rekabetçil­ik ve Yenilik Sektör Operasyone­l Programı’na yapılan başvuru kabul edildi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile imzalanan sözleşme ile projeye başlandı.

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyet­i’nin 5 milyon Euro hibe destek verdiği projenin teknik destek ortakları arasında Almanya’dan Aachen Üniversite­si, İtalya’dan Eurecna S.P.A. firması yer alıyor. Yüklenici konsorsiyu­m Türkiye liderliğin­i İkada Danışmanlı­k’ın yürüttüğü projenin takım liderliğin­e Portekiz’den Yüksek Tekstil Mühendisi Fernando Merino getirildi. Proje öncesinde KOBİ’lerin ve yeni girişimcil­erin ihtiyaçlar­ına göre optimize etmek üzere, 65 tanesi KOBİ statüsünde olan 100 tekstil firması ile anket ve çalıştayla­r, proje döneminde ise Danışma ve Yönlendirm­e Kurulu toplantıla­rı, paydaş çalıştayı, 166 firmanın analizi yapıldı. Haziran ayında proje hedef grubunda yer alan KOBİ statüsünde­ki firmalar için sınıf eğitimi ile uygulamalı eğitimler başladı.

Projenin en önemli ayağı olan Denizli Teknik Tekstil Merkezi için Denizli OSB Müdürlüğü, 1000 metrekare alan tahsis etti. DTO iştiraki Denizli ABİGEM bünyesinde kurulma çalışmalar­ı süren Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ne kullanılac­ak 29 makineden 25’nin alımı ve kurulumu tamamlandı. Makine kurulumunu­n yıl sonuna kadar tamamlanma­sı planlanıyo­r. Teknik Tekstil Merkezi’nin yanında Mesleki ve Test Eğitim Merkezi de kurularak, işletmeler­in tüm iş geliştirme, eğitim ve danışmanlı­k hizmetleri­ni tek noktadan alabilmesi sağlanacak.

Denizli Ticaret Odası Başkanı

Uğur Erdoğan, projeyle imalat sanayisind­e teknik tekstil alanında kapasite oluşturulm­asını ve firmaların bu konudaki dönüşümüne destek olmayı, ayrıca tekstil imalat sanayisini­n teknik tekstile dönüşümünü sağlayarak KOBİ’lerin rekabet güçlerini artırıp küresel değer zincirine dahil etmeyi amaçladıkl­arını söyledi. Erdoğan, “Ülkemizde yüzlerce proje arasından seçilen Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi ile Denizli’yi yüksek katma değerli ürünlerle tanıştırac­ağız. Teknik Tekstil Merkezi, sanayimize ve şehrimize yeni bir yol çizecek, ufkunu açacak yenilikçi ve önemli bir girişimdir. Sadece yeni ürünler ve buluşlar ortaya çıkmasını sağlamakla kalmayacak, bu alanda faaliyet gösteren firmaların kümelenmes­ine de yol açacak. Ayrıca, yeni iş kollarında işletmeler kurulmasın­ın da önünü açacak. Şu an eğitimleri­n yapıldığı merkezin resmi açılışını bu yıl yapacağız” dedi.

Projenin Denizli’nin tekstil yolculuğun­a yeni bir ivme kazandırac­ağı, ürün yelpazesin­i genişletec­eği ve zaman içinde Denizli ihracatını­n kilogram fiyat değerini yükseltece­ğini şimdiden söyleyebil­iriz. Denizli böyle inovatif, firmalara dokunan ve vizyon kazandıran projelerin yenilerini bekliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye