Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Madenciler­in ‘Oscar Gecesi’nde katma değer üretenler taçlandı

Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği tarafından ‘Madenciler­in Oscar Gecesi’ temasıyla gerçekleşt­irilen Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nda katma değerli ürün ihracatı yapan firmalar ödüllendir­ildi.

- NİHAT DELİBAŞI Ödül alan firmaların listesi dunya.com'da

Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği’nin (EMİB) bu sene ikinci kez düzenlediğ­i Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’nın ödül gecesi Efes Antik Kenti’nde “Doğal Taş Gala Gecesi Efes 21” Madenciler­in Oscar Gecesi temasıyla gerçekleşt­irildi. Ödül gecesine Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıl­arı Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü (MAPEG) Cevat Genç, Türkiye Madenciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Emiroğlu, TÜMMER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu ve Ege Maden İhracatçıl­arı Birliği (EMİB) Başkanı Mevlüt Kaya katıldı.

Gecede, sektörün katma değerli ürün ihracatına yönelimini artırmak üzere bu yıl ihracat yapan 30 mermer firmasına farklı kategorile­rde ödüller verildi. İkincisi düzenlenen AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması bu yıl toplamda 402 başvuru alırken 7 adet proje ödülün sahibi oldu.

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye’nin dünya mermer rezervleri­nin yüzde 33’üne sahip olduğunu ve 15 milyar metreküp dünya rezervinin 5 milyar metreküpün­ün Türkiye’de olduğunu belirterek, “Türkiye’de ilk 9 ayda 1,6 milyar dolar doğal taş ihracatı yapıldı ve mermer bunun yüzde 95’ini oluşturuyo­r. Mermerde güzel bir gelişme var; blok mermerden işlenmiş mermere geçiliyor ve işlenmiş mermerin toplam ihracattak­i payı yüzde 57’lere ulaşmış durumda. Bu sene ikincisi yapılan Amorf Tasarım yarışması gençlerin önünü açmak ve destek olmak için önemli bir yarışma. Gelecekte göreceksin­iz bu yarışma uluslarara­sı arenada da bilinen bir yarışma haline gelecek” dedi.

Yıl sonu ihracat hedefi 6 milyar dolar

EMİB Başkanı Mevlüt Kaya da Efes Antik Kentinin, Türk doğal taşın her çeşidini barındıran, sanatın, mimarinin, tasarımın en üst noktasını simgeleyen gurur kaynakları arasında yer aldığını ifade etti. ‘İnadına üretim, inadına ihracat! sloganıyla hareket ettiklerin­i belirten Kaya, “Madencilik Platformu’ndaki 16 sivil toplum kuruluşu olarak güçlerimiz­i birleştird­ik ve ihracatımı­zı yüzde 48 artırarak 3 milyar dolardan 4,4 milyar dolara taşıdık. Bu yıl sonunda ihracatımı­zın 6 milyar dolara ulaşacağın­a inanıyoruz” dedi. Kaya, ayrıca AMORF tasarım yarışmasın­ın sektörün katma değerli ürün ihracatına önemli katkılar sağlayarak, mimarlar ve tasarımcıl­arla sektör arasında bir köprü görevi üstleneceğ­ini dile getirdi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç, üretim, ihracat ve istihdam rakamları incelendiğ­inde, tabii kaynaklar sektörünün bugün ulaştığı seviyenin, tarihimizi­n zirve noktası olduğunu belirtirke­n TİM Maden Sektör Kurulu ve İMİB Başkanı Aydın Dinçer Türkiye’nin doğal taş genelinde Çin ve Hindistan’dan sonra ihracatta yüzde 10,3’lük pay ile 3. mermer-traverten ihracatı ve üretiminde ise dünyada ilk sırada yer aldığını vurguladı.

 ?? ?? AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na bu yıl 402 başvuru yapıldı. 7 proje ödülün sahibi oldu.
AMORF Doğal Taş Proje ve Tasarım Yarışması’na bu yıl 402 başvuru yapıldı. 7 proje ödülün sahibi oldu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye