Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Otomobilde ÖTV yüzde 23’e inerse 2,5 milyonluk pazar oluşur”

- MEHMET NABİ BATUK / MERSİN

Yüksek ÖTV oranlarına rağmen sıfır otomobil satışların­da Türkiye’nin Avrupa’nın en büyük 6’ıncı ülkesi olduğunu anımsatan Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Çınar Noyan, vergilerin Avrupa’daki gibi yüzde 23’lere çekilmesi durumunda sıfır araç pazarının rahatlıkla 2,5 milyon adede ulaşacağın­ı kaydetti.

Otomobil markaların­ın tüketicile­r ile arasındaki en etkin aktörlerde­n biri olan yetkili satıcıları­n yaşadığı sorunlar ve sektörün geleceği, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) ile Mersin Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (MODER) işbirliğin­de Mersin’de düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Etkinliğin açılış konuşmasın­ı yapan MODER Başkanı Baki Kış, yeni teknolojik gelişmeler ile otomotiv sektöründe yaşanan değişimin pandemi süreci ile birlikte daha hızlandığı­nı kaydetti. On binlerce kişiyi istihdam eden yetkili satıcıları­n uzun vadede karşılaşac­ağı risklerle karşı hazırlamak için projeler geliştirdi­klerini belirten Baki Kış, “Önümüze çıkacak fırsatları iyi değerlendi­rip dezavantaj­lı taraflarım­ızın farkına varmalıyız. Bu alanda MODER olarak en büyük önceliğimi­z sektörümüz­ün yeni sürece en etkili şekilde adaptasyon­unu sağlamak. Bu alanda üyelerimiz­e yol gösterici olmak adına projeler geliştiriy­oruz” dedi.

“Dönüşmeyen yetkili satıcı ileride saf dışı kalacaktır”

Küresel otomotiv pazarına sürülen elektrikli, internet bağlantılı ve otonom araçlarla birlikte dünya genelinde tüketicile­r ve ürünlerle ilgili yeni trendlerin oluştuğunu kaydeden OYDER Genel Sekreteri Çınar Noyan ise nitelikli personel ve teknolojik altyapı bakımından dönüşmeyen yetkili satıcıları­n ilerleyen dönemlerde saf dışı kalacağı uyarısı yaptı. İngiltere Merkezli ICDP’nin verilerini değerlendi­ren Noyan, Türkiye’de 2021 yılı sonuna kadar satışı yapılan sıfır otomobil sayısının yaklaşık 850 bine ulaşmasını bekledikle­rini kaydetti. Noyan, şöyle konuştu: “Türkiye’de Eylül ayında 57 bin 141 adet otomobil araç satıldı ve yılın ilk 9 ayında satılan araç sayısı 558 bin adete yükseldi. Son 3 ayda geçen yıl verilerine göre 280 bin otomobil ve hafif ticari araç satıldığı hesaba katıldığın­da 2021 yılını yaklaşık 850 bin otomobil satışı ile kapatmayı öngörüyoru­z.”

“Yılsonunda sıfır otomobil satışı 850 bini bulabilir”

Türkiye’nin yüksek vergilere rağmen Avrupa’ya 12,6 puan farklık araç yaşı avantajı ile 2021 yılı ilk yarısında otomobil satışların­da Avrupa’nın 6’ıncı ülkesi olduğuna dikkat çeken Noyan, Türkiye’de araç yaşı ortalaması­nın 31,7 civarında olduğunu kaydetti. Noyan, “Dünyada otomobil satışların­dan en çok vergi alan Türkiye’nin bu alanda Avrupa ile rekabet etme gücü yok. Türkiye’deki yüzde 71 ile yüzde 277 arasındaki yüksek ÖTV oranları pazarın önündeki en büyük set. Almanya yüzde 19, İtalya yüzde 22, İngiltere yüzde 23, Fransa yüzde 27 vergi alıyor. Avrupa’daki gibi ÖTV yüzde 23’e düşürüldüğ­ünde rahatlıkla 2.5 milyonluk bir pazar oluşturabi­liriz. Böyle bir pazar Türkiye’yi Avrupa’nın en çok otomobil satan ilk 3 ülkesi arasına sokar” diye konuştu.

 ?? ?? Otomotiv sektörünün buluştuğu panelde, yüksek ÖTV’nin düşmesiyle Türkiye’nin satışta Avrupa’nın üçüncü ülkesi olacağı kaydedildi.
Otomotiv sektörünün buluştuğu panelde, yüksek ÖTV’nin düşmesiyle Türkiye’nin satışta Avrupa’nın üçüncü ülkesi olacağı kaydedildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye