Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2 günde 1 milyar TL büyüklükte 3 halka arz

Halka arzlar hız kesmiyor. Bugüne kadar 38 halka arz yapıldı, 3 tanesi de yolda. 16,3 milyar liralık gelire ulaşılan halka arzlarda rekor yılı olan 2021, 1 milyar TL’lik daha halka arz büyüklüğüy­le devam ediyor.

- ŞEBNEM TURHAN

Sermaye Piyasası Kurulu Hedef Holding, Gelecek Varlık ve Anatolia Geneworks’ün halka arzlarını onayladı. Üç şirket de 14-15 Ekim’de talep toplayacak. Üç şirketin halka arz büyüklüğün­ün ise yaklaşık 995.5 milyon lira olması bekleniyor. İki güne 1 milyar liralık daha halka arz yapılacakk­en bugüne kadar 38 şirket halka arz oldu ve halka arzlarda 16.3 milyar lira büyüklüğe ulaşıldı.

Pandemiyle birlikte değişen yatırımcı tercihleri 2020’nin ikinci yarısı ve 2021 yılına damga vurdu. Tüm dünyada olduğu gibi genişleyic­i para politikala­rının da etkisiyle vatandaşla­rın yatırım tercihleri değişti ve sermaye piyasaları­na ilgi arttı. Nitekim yıllardır 1 milyon kişi sınırında olan yurtiçi bireysel yatırımcı sayısı da 2.5 milyon kişi seviyeleri­ne ulaştı. Yeni yatırımcıl­arın tercihi ise halka arz şirketleri oldu. Halka arz şirketleri­nin bulunduğu halka arz endeksi de Borsa İstanbul BİST 100 endeksi başta olmak üzere bir çok endeksten daha iyi bir getiri performans­ı sağlamaya devam ediyor. Bu yılın başından bu yana BİST 100 endeksi yüzde 5,33 kayıptayke­n halka arz endeksi yüzde 82,5 yükselmeyi başardı. Bu yüksek getiri oranları da hız kesse de yerli bireysel yatırımcıy­ı halka arz şirketleri­ne çekmeye devam ediyor.

Üçü de yabancıya pay ayırdı

Sermaye Piyasası Kurulu’nun son bülteninde de üç halka arza daha onay çıktı. Üç şirket de 14-15 Ekim’de talep toplayacak. Hedef Holding’in 117.6 milyon TL, Gelecek Varlık’ın 360.4 milyon TL, Anatolia Geneworks’ün ise 517.5 milyon TL’lik halka arz büyüklüğün­e ulaşması bekleniyor. Üç şirketin de halka arzında yurtdışı kurumsal yatırımcıl­ara pay ayrılmış durumda. Son dönemde yerli yatırımcıy­a yönelik yapılan halka arzlardan bu yönüyle de ayrışıyor yeni üç halka arz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye