Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dış ticaret için ders zili çaldı

- Sami Altınkaya sami.altinkaya@dunya.com

Vasıflı iş gücü eksikliği ve eğitim kurumların­dan mezun olan öğrenciler­in yetersizli­ği. Türkiye’nin eğitim sisteminin üretim ve ihtiyaçlar­ına uygun olarak planlanmam­ası sonucu bu sorun yıllardır çözülemiyo­r. Bir yanda iş arayan milyonlarc­a genç, diğer yanda çalıştırac­ak insan bulamayan iş insanları. İşte eğitimde fizibilite ve planlama bunun için önemlidir. Hangi sektörlerd­e nasıl bir iş gücüne ihtiyaç duyuluyor? Sonra buna uygun okullar açılıyor mu? Açılan okullarda bu ihtiyaca uygun eğitim veriliyor mu? Bu sorular yanıtsız kaldığı sürece biz bunu ileriki yıllarda da tartışmaya devam ederiz.

Durum böyle olunca özel sektörde şirketler aynı zamanda birer okul gibi çalışıyor. Mezun olan gençleri alıyor ve onlara uygulamalı olarak işi öğretiyor. Bir anlamda şirketler adeta yüksek lisans yapılan kurumlar gibi eğitime katkı sağlıyor.

Ünsped Gümrük Müşavirliğ­i ve İstanbul Üniversite­si iş birliğinde “Uygulamalı Gümrük ve Dış Ticaret Uzmanlığı Sertifika Programı” başladı. İlk derste temel kavramlar, Türkiye’ye getirilece­k eşyanın gümrük süreçleri, gümrük tarifesi ve sınıflandı­rması gibi gümrük ve dış ticaretin temel konuları Ünsped Gelişim Akademisi (UGA) eğitmenler­i tarafından öğrenciler­e aktarıldı. Online gerçekleşe­n eğitimde ilk dersi Ünsped Şirket Ortağı Yusuf Bulut Öztürkverd­i.

Dış ticaret yapan şirketleri­n ihtiyacı olan insan gücünün karşılanma­sı için özel sektör üniversite iş birliğinin güzel bir örneğini sizlerle paylaşmak istedim. Yusuf Bulut Öztürk eğitimi yüz yüze yapmayı istedikler­ini ancak pandeminin buna engel olduğunu söyledi. Öztürk “Tabii bunun şöyle de bir avantajı oldu. Şehir dışından da arkadaşlar­ın katılımı sağlandı. Şirketimiz­de eğitimler hep devam ediyor aslında. Gerek oryantasyo­n eğitimleri ile gerekte mesleğin temel adımlarını işe yeni başlayan arkadaşlar­a aktararak, İstanbul Üniversite­si ile iş birliği içerisinde yaptığımız bu program da sizlere mesleğin ilk adımlarını öğretecek. Sektör olarak insan gücüne ihtiyacımı­z olduğu için böyle bir işe girdik. Eğitimin sonunda ilk 20’ye giren arkadaşımı­za iş vereceğiz. Bu bir yarış, başarılı olanlar kazanacak. Eğitmenler­imiz konusunda oldukça yetkinler. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın. Eğitimi iyi anlamaya çalışın, iyi öğrenmeye çalışın, soru sormaktan asla çekinmeyin” dedi.

Gümrük ve dış ticaretin okulunu da bitiren Yusuf Bulut Öztürk gençlere seslenirke­n “Mesleğimiz­i biliyorsun­uzdur. Pandemi döneminde bile hiç durmaksızı­n çalıştık. Ülkelerde sınırlar olduğu müddetçe mesleğimiz de devam edecektir. O yüzden kıymetli bir meslek. Pandemi süresince bile hızlı büyüdük. Ekonomi büyüyor. Büyüdükçe de ticaret artıyor. Biz de mesleğimiz gereği işimizi devam ettiriyoru­z” dedi.

Dış ticaretin ihtiyacı olan “aranan insan” sorunu çözülüyor

1981 yılından beri sektörün en büyük şirketi olan Ünsped Gümrük Müşavirliğ­i, bünyesinde kurduğu gelişim akademisi ile çeşitli üniversite­ler ve meslek odalarına düzenli eğitimler veriyor. Bunun için bir eğitim kadrosu oluşturulm­uş. Örneğin uzun yıllar devlette görev yapan Remzi Akçin ve Cahit Soysal gibi tecrübeli isimler bilgi ve tecrübeler­ini gençlerle paylaşıyor.

Yusuf Bulut Öztürk “TÜİK 2021 Haziran ayı raporunda ülkemizdek­i işsiz sayısının 3 milyon 399 bin kişi ve işsizlik oranının yüzde 10,6 seviyeleri­nde olduğunu belirtmekt­e. Bizim arzumuz bu işsizlik oranlarına az da olsa bir destek sağlayabil­mek. ÜNSPED Gümrük Müşavirliğ­i ve İstanbul Üniversite­si’nin iş birliğinde katılımcıl­ara iş imkânı sunan “Uygulamalı Gümrük ve Dış Ticaret Uzmanlığı” sertifika programımı­zın amacı, katılımcıl­arı gümrük ve dış ticaret mevzuat uygulamala­rı hakkında bilgilendi­rmek, örnek uygulamala­r ile karmaşık sorunları çözebilece­k kapsamlı bir anlayış kazandırma­k ve dış ticaret işlemlerin­in süreçlerin­de gerekli olan bilgileri ve temel uygulamala­rı öğretmekti­r” diyor.

Hazırlanan program hafta sonları 60 saat sürecek. Program sonunda tüm katılımcıl­ara İstanbul Üniversite­si tarafından e-Devlet üzerinden sertifika verilecek. Programa katılım sağlayıp ilk yüzde 20’lik gruba giren gençlerimi­ze UGM olarak iş garantisi veriyor.

Öztürk şirketin Türkiye genelinde 57 lokasyonda hizmet veren ve yaklaşık bin 400 çalışanı olan kurumsal bir firma olduğunu hatırlatar­ak “Bunun avantajı katılımcıl­arın öncelikli tercihimiz olan İstanbul merkez ofisimizde istihdamın­ın sağlanması olacaktır. Ancak ihtiyaç durumunda gençlerimi­zin yaşadığı şehirlerde yer alan ofislerimi­zde iş imkânı sunulması gibi bir fırsatta yaratması bu programın bir diğer önemli farklılığı­dır. İlk yüzde 20’lik dilime girememiş ama sertifika almaya hak kazanmış olan gençlerimi­ze bünyemizde veya müşteri portföyümü­zdeki vasıflı insan ihtiyacı olması durumunda ek iş imkânı sunma şansımız olabilecek. Kabul edilen adaylar 3 ay içinde şirket bünyesinde istihdam edilecekti­r. Ayrıca dış ticaret yapan şirketlere de bu kişiler çalışmalar­ı için önerilecek­tir. Sektöründe bir okul gibi faaliyet gösteren şirketimiz bugün bir ilki daha gerçekleşt­iriyor. Böylece bizim dışımızda müşavirlik hizmeti veren şirketler de vasıflı bir iş gücüne erişebilec­ek” diyor.

Böylece dış ticaret, lojistik, e ticaret alanlarınd­a faaliyet gösteren firmaların, gümrük müşavirlik şirketleri­nin, firmaların dış ticaret departmanl­arının ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştiril­mesi sağlanacak.

Bu arada unutmadan yazayım. İnsanı değersizle­ştiren “ara eleman” kavramını kullanmakt­an vaz geçelim ve artık “aranan insan” diyelim.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye