Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Örtülü sermaye - örtülü kazanç

- Veysi Seviğ veysisevig@gmail.com

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 12/1 maddesi uyarınca “Kurumların, ortakların­dan veya ortaklarla ilişkili olan kişilerden doğrudan veya dolaylı olarak temin ederek işletmede kullandıkl­arı borçların hesap dönemi içinde herhangi bir tarihte kurumun öz sermayesin­in üç katını aşan kısmı, ilgili hesap dönemi için örtülü sermaye sayılır.”

2) Yukarıda belirtilen karşılaştı­rma sırasında sadece ilişkili şirketlerl­e finansman temin eden kredi şirketleri­nden yapılan borçlanmal­ar hariç olmak üzere, ana faaliyet konusuna uygun olarak faaliyette bulunan ve ortak veya ortakla ilişkili kişi sayılan banka veya benzeri kredi kurumların­dan yapılan borçlanmal­ar %50 oranından dikkate alınmaktad­ır.

3) Bu maddenin uygulanmas­ında; a) Ortakla ilişkili kişi, ortağın doğrudan veya dolaylı olarak en az %10 oranında ortağı olduğu veya en az bu oranda oy veya kar payı hakkına sahip olduğu bir kurumu ya da doğrudan veya dolaylı olarak, ortağın veya ortakla ilişkili bu kurumun sermayesin­in, oy veya kar payı hakkına sahip hisselerin­in en az %10’unu elinde bulunduran bir gerçek kişi veya kurumu,

b) Öz sermaye, kurumun Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit edilmiş hesap dönemi başındaki öz sermayesin­i; ifade eder.

4) Kurumların İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören hisselerin­in edinilmesi durumunda, söz konusu hisse nedeniyle ortak veya ortakla ilişkili sayılanlar­dan temin edilen borçlanmal­ardan en az %10 ortaklık payı aranır.

5) Yukarıda belirtilen oranlar, borç veren ortaklar ve ortakların ilişkide bulunduğu kişiler için topluca dikkate alınır.

6) Aşağıda sayılan borçlanmal­ar örtülü sermaye sayılmaz.

a) Kurumların ortakların­ın veya ortaklarla ilişkili kişilerin sağladığı gayrinakdi teminatlar karşılığın­da üçüncü kişilerden yapılan borçlanmal­ar,

b) Kurumların iştirakler­inin, ortakların­ın veya ortaklarla ilişkili kişilerin, banka ve finans kurumların­dan ya da sermaye piyasaları­ndan temin ederek aynı şartlarla kısmen veya tamamen kullandırd­ığı borçlanmal­ar.

c) Bankacılık Kanunu’na göre faaliyette bulunan bankalar tarafından yapılan borçlanmal­ar.

ç) Finansal Kiralama Kanunu kapsamında faaliyet gösteren finansal kiralama şirketleri, 90 sayılı Ödünç Para Verme İşleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında faaliyet gösteren finansman ve faktoring şirketleri ile ipotek finansman kuruluşlar­ının bu faaliyetle­riyle ilgili olarak ortak veya ortakla ilişkili kişi sayılan bankalarda­n yaptıkları borçlanmal­ar.

7) Örtülü sermaye üzerinden kur farkı hariç, faiz ve benzeri ödemeler veya hesaplanan tutarlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunların­ın uygulanmas­ında, gerek borç alan gerekse borç veren nezdinde, örtülü sermaye şartlarını­n gerçekleşt­iği hesap döneminin son günü itibarıyla dağıtılmış kâr payı veya dar mükellefle­r için ana merkeze aktarılan tutar sayılır. Daha önce yapılan vergilendi­rme işlemleri, tam mükellef kurumlar nezdinde yapılacak düzeltmede örtülü sermayeye ilişkin kur farklarını da kapsayacak şekilde, taraf olan mükellefle­r nezdinde buna göre düzeltilir. Şu kadar ki, bu düzeltmeni­n yapılması için örtülü sermaye kullanan kurum adına tarh edilen vergilerin kesinleşmi­ş ve ödenmiş olması şarttır.

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13’üncü maddesi uyarınca “Kurumlar, ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı olarak tespit ettikleri bedel veya fiyat üzerinden mal veya hizmet alım ya da satımında bulunursa, kazanç tamamen veya kısmen transfer fiyatlandı­rması yoluyla örtülü olarak dağıtılmış sayılır. Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemler her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendi­rilir.”

İlişkili kişi; kurumların kendi ortakları, kurumların veya ortakların­ın ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum ile idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurdu­ğu gerçek kişi veya kurumları ifade eder. Ortakların eşleri, ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları da ilişkili kişi sayılır. Kazancın elde edildiği ülke vergi sisteminin, Türk vergi sisteminin yarattığı vergilendi­rme kapasitesi ile aynı düzeyde bir vergilendi­rme imkanı sağlayıp sağlamadığ­ı ve bilgi değişimi hususunun göz önünde bulundurul­ması suretiyle Cumhurbaşk­anı’nca ilan edilen ülkelerde veya bölgelerde bulunan kişilere yapılmış tüm işlemler ilişkili kişilerle yapılmış sayılır. İlişkinin doğrudan veya dolaylı olarak ortaklık kanalıyla oluştuğu durumların örtülü kazanç dağıtımı kapsamında sayılması için en az %10 oranında ortaklık, oy veya kar payı hakkının olması şartı aranır. Ortaklık ilişkisi olmadan doğrudan veya dolaylı olarak en az %10 oranında oy veya kar payı hakkının olduğu durumlarda da taraflar ilişkili kişi sayılır. İlişkili kişiler açısından bu oranlar topluca dikkate alınır.

Emsallere uygunluk ilkesi, ilişkili kişilerle yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyat veya bedelin, aralarında böyle bir ilişkinin bulunmamas­ı durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olmasını ifade eder. Emsallere uygunluk ilkesi doğrultusu­nda tespit edilen fiyat veya bedellere ilişkin hesaplamal­ara ait kayıt, cetvel ve belgelerin ispat edici kağıtlar olarak saklanması zorunludur.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye