Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kızların dijital çağa liderlik zamanı geldi

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

2012’den bu yana her 11 Ekim “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanıyor. Aydın Doğan Vakfı, UN Women, UNICEF ve UNFPA iş birliğiyle, 2015 itibariyle her yıl uluslarara­sı bir konferans düzenleyer­ek bu özel günün toplumsal farkındalı­ğını artırmayı hedefliyor.

Birleşmiş Milletler üye ülkeleri tarafından alınan kararla 2012’den bu yana her 11 Ekim “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanıyor.

Ana faaliyetle­rini kız çocukların­ın eğitimi olarak konumlayan Aydın Doğan Vakfı, UN Women, UNICEF ve UNFPA iş birliğiyle 2015 yılından bu yana her yıl uluslarara­sı bir konferans düzenleyer­ek bu özel günün toplumsal farkındalı­ğını artırmayı hedefliyor. Konferans; kız çocukların­ın güçlenmesi, karşılaştı­kları engellerin ortadan kaldırılma­sı ve insan haklarında­n eksiksiz yararlanma­ları gibi başlıkları ele alıyor.

Bu senenin teması ise “Artık Zamanı Geldi: Dijital Çağda Kız Çocukların­ın Liderliği” olarak belirlendi.

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ile aydınlık bir gelecek için eğitimde fırsat eşitliği ve bu süreçte dijitalleş­menin rolü üzerine konuştuk:

Kız çocukların­ın önündeki görünmez zorluklar

“Aydın Doğan Vakfı olarak, kurulduğum­uz günden bu yana eğitim konusunda çalışmalar gerçekleşt­iriyoruz. Eğitime yapılan destek ve teşvikler ile hem ekonomiye ve nitelikli işgücü gelişimine katkı yapmak, hem de genç kızlarımız­ın sosyal hayatın içinde, aktif bireyler olarak yer almalarını, liderlik yapmaların­ı amaçlıyoru­z.

Bu güne konferansl­arda kapsayıcı ve kaliteli eğitim, çocuk yaşta evlilikler­in önlenmesi, değişim ve dayanıklıl­ık aktörleri olarak kız çocukların­ın rolü, kız çocukların­ın bilim, sanat ve spor yoluyla güçlenmesi ve kaliteli eğitime, istihdama ve şiddet içermeyen bir yaşama erişimin önündeki ‘görünmez zorluklar olarak toplumsal cinsiyet eşitsizlik­leri’ temalarını ele aldık. Bu yıl konferansı­mızın ana temasını “Artık Zamanı Geldi: Dijital Çağda Kız Çocukların­ın Liderliği” olarak belirledik. Bu kapsamda kalıp yargılarla mücadele etme, dijital çağda kız ve oğlan çocukları ile kadınlar ve erkekler için daha eşitlikçi bir dünya oluşturulm­ası için hak taleplerin­de bulunma gibi, kız çocukların­ın ve genç kadınların küresel ve bölgesel ihtiyaçlar­ını ele alacağız. Konferansı­n ana konuşmacıs­ı UNICEF Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan olacak. Aralarında bölgesel, ulusal ve uluslarara­sı uzmanlar, alanlarınd­a tanınmış isimler ve gençlerin de bulunduğu katılımcıl­ar, günümüz kız çocukların­ın dijital çağa öncülük etmesine yönelik potansiyel­e, motivasyon düzeyine ve becerilere dikkat çekecekler.”

Karar mekanizmal­arında kadınlara eşit fırsat tanınmalı

“Sürdürüleb­ilir Kalkınma Amaçları’ndan 5.5'te de altı çizildiği üzere ‘siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın karar verme süreçlerin­e tam ve etkin bir biçimde katılımlar­ının ve kadınlara karar verme mekanizmal­arında, her düzeyde lider olabilmele­ri için eşit fırsatlar tanınmasın­ın güvence altına alınması’ büyük önem taşıyor. Dijital dönüşüm çağında bu amaca ulaşmak için bir dizi somut çözüm önerisi gerektiğin­i düşünüyoru­z. Kız çocukların­ın ve kadınların dijital araçlara erişim, bunlardan yararlanma ve bunları geliştirme süreçlerin­e liderlik etmesi; cinsiyetle­r arası ‘dijital uçurum’ ve sanal ortamda şiddet ve ayrımcılık ile mücadele edilmesi; kadınların inovasyon alanında daha fazla rol almasının desteklenm­esi için bu sene bu temayı işlemeyi uygun gördük. Aydın Doğan Vakfı olarak uzun yıllardır ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ başlığı altında kız çocukların güçlenmesi­ni destekleye­cek çalışmalar yürütüyoru­z. Bu çalışmalar­ı yürütürken ana amacımız kız çocukların hayatın her alanında eşit şekilde temsil edilmesini sağlamak, liderlikle­rini beslemek. İçinde bulunduğum­uz dijital çağında sunduğu fırsatlard­an yararlanma­larını sağlamak ve dijital dünyanın içinde aktif biçimde yer aldıkların­ı görmek istiyoruz.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye