Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ceviz üreticiler­inden 4 destek talebi!

- MEHMET HANİFİ GÜLEL

Türkiye’de yıllık tüketilen 150 bin ton cevizin yüzde 70’inin ithal edildiğini belirten ceviz üreticiler­i, üretimin artırılmas­ı için devletten 5 talepte bulundu. Sektörün önü açık ve potansiyel­i yüksek olduğunu vurgulayan Ceviz Üreticiler­i Derneği Başkanı Ömer Ergüder, “Şayet bizim hayati bulduğumuz devlet destekleri uygulanabi­lirse önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde ithalat bağımlılığ­ı önemli ölçüde azaltabili­r” dedi.

Kaçak giriş yüzde 30 mertebesin­de

Üyelerinin yaklaşık 35 bin dekar alanda ince kabuklu chandler ceviz üretimi yaptıkları­nı söyleyen Ergüder, “önümüzdeki 3 yıl içinde yaklaşık 20 bin ton civarında rekolte artışı bekliyor. TÜİK ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yılda 225 bin ton ceviz üretiminin yapılıyor. Bunun ticari geçerliliğ­i yok. Bizim tahminimiz göre rekolte 65 bin ton. Yıllık 150 bin ton ve kişi başı yaklaşık 2 kilogram tüketimle Türkiye Çin’den sonra ikinci sırada” diye konuştu. Ergüder, “Geçen yıl ithalatı yapılan 90 bin tonun 50 bin tonu ABD’nin Kaliforniy­a eyaletinde­n ve 15 bin ton Şili’den, 13 bin tonu ise Çin'den yapıldı. Bunun yanı sıra yüzde 30 oranında ülkeye kaçak yollardan ceviz girişi yapılıyor. Bu da bizi rekabette oldukça etkiliyor” dedi.

Girdi maliyetler­i önemli sorun teşkil ediyor

Türkiye’de Trakya, Ege, Konya, Erzincan, Adıyaman gibi yerlerde üyelerinin üretim yaptığını bildiren Ergüder, bu yıl yaklaşık 65 bin ton rekolte bekledikle­rini iletti. Girdi maliyetler­i gübre ve ilaç fiyatları yüzde 70 ile yüzde 140’a kadar çıktı. Elektrikte tarımsal uygulama almamıza rağmen inanılmaz yüksek rakamlarda çıkıyor. Yine hasatta işçi bulmak da sorun teşkil ediyor” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye