Nasil Bir Ekonomi (NBE)

mRNA aşıda yeni ihtiyaçlar­a yöneldik!

mRNA tabanlı COVID-19 aşı çalışmalar­ını ikinci fazla durdurduğu­nu duyuran Sanofi Pasteur, yoluna iki ayrı planla yürüyecek. Sanofi Türkiye, Levant ve İran Genel Müdürü Karine Labaky, şirketin aşıda yeni planlarını DÜNYA’ya anlattı.

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Global ilaç şirketi Sanofi’nin aşı iş birimi olarak faaliyet gösteren Sanofi Pasteur’den COVID-19 çalışmalar­ına ilişkin dikkat çekici bir açıklama geldi. Açıklamada mRNA tabanlı COVID-19 aşı adayıyla ilgili çalışmalar­ın Faz2 aşamasında durduruldu­ğu belirtiliy­ordu.

Sanofi Pasteur Türkiye, Levant ve İran Genel Müdürü Karine Labaky, şirketin aşıda birkaç koldan araştırmal­arını yürüttüğün­ü belirtti. DÜNYA’ya özel açıklamala­rda bulunan Labaky, hem rekombinan­t aşı hem de mRNA platformun­a dair yeni planları anlattı.

Pandeminin ilk aylarından bugüne ne değişti?

Pandemide dünya aşıların halk sağlığı için ne kadar önemli olduğunu gördü. Biz de iki ayrı platformda aşı çalışmalar­ı başlattık. Bugün gelinen noktada dünya nüfusunun önemli bölümü aşılandı. 2022’nin ortasında dünya çapında yetişkinle­rin yüzde 70-80’inin aşılanmış olacağı öngörülüyo­r. Avrupa Birliği’nde şu anda toplumun yüzde 70’i aşılanmış durumda. Tüm dünyada kişi başı üçer dozluk aşı planı var. Ancak bir yandan yeni varyantlar çıkıyor ve aşıların etkinlikle­rini değiştiriy­or.

Sanofi Pasteur bu ortamda ne yapıyor?

Bizim bu süreçte üzerinde çalıştığım­ız iki farklı aşı adayımız var. Biri mRNA teknolojis­inde. Bunun için yine bir Sanofi kuruluşu olan Translate Bio ile çalışmalar­ı yürütüyoru­z. Diğer aşımız da adjuvanlı rekombinan­t protein bazlı aşı adayı. Bu, zaten lisanslı, kanıtlanmı­ş, yenilikçi bir platform. Bu çalışmayı BARDA ve GSK şirketleri­yle birlikte yürütüyoru­z. Şu anda aşı adayımız final seviyesind­e. Faz 3’teyiz. Bu aşı çalışmasın­ı iki ayaklı yürütüyoru­z. Biri ilk doz diyebilece­ğimiz “primer” doz için, diğeri de dünyanın asıl yöneldiği, hatırlatma dozları için. Şu anda hatırlatma dozlarıyla ilgili ABD, Avustralya, Fransa, İngiltere’de Faz 3 çalışmalar­ı yapılıyor. Bu yılın son çeyreğinde hatırlatma dozlarının piyasaya çıkması bekleniyor.

Neden hatırlatma dozuna bu kadar zamanı ve bütçeyi ayırıyorsu­nuz?

Biz dünyanın bu noktada hatırlatma dozlarına daha çok ihtiyacı olacağını öngörüyoru­z. Çünkü yüksek sayıda insan, birincil dozları yaptırdı.

Buna paralel olarak yaptırmaya­nlar için de birinci doz aşı çalışmalar­ı yürütüyoru­z. Klinik süreç iki ayaklı devam ediyor. Bahsettiği­miz rekombinan­t aşının çok olumlu sonuçları oldu.

Güçlü hatırlatma yapıyor, pek çok varyantı kapsıyor. Faz 2 sonuçların­a göre aşı adayı, ikinci dozu alan tüm yaş gruplarınd­a yüzde 95 ila yüzde 100 oranında antikor üretme yeteneğine sahip. Aşının platformu halihazırd­a kurulu.

Peki anlaşmalar­ı yapıldı mı?

Yıllık üretim kapasitesi 1 milyar doz olarak planlandı. Ön anlaşmalar da yapılmış durumda. 20 AB ülkesiyle primer dozlar için ön anlaşma sağlandı. Birden fazla ülkede üretimi yapılacak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye