Nasil Bir Ekonomi (NBE)

80 milyon liralık tuz yatırımını­n yüzde 60’ı tamamlandı

- KAMİL ARSLAN Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Iğdır,

sahip olduğu mikroklima iklim ile Doğu Anadolu Bölgesi’nin Çukurova’sı. Meyve, sebze ve tahılda bölgenin tarıma en elverişli kenti. Pandemiden tüm Türkiye gibi biz de çok etkilendik. Tüm sıkıntılar­ı azaltacak bir proje var. İstanbul-Karaçi hattı. Akabinde 6. Bölge teşvikleri­nden daha çok pay alabilmesi için Valimiz öncülüğünd­e çalışıyoru­z. Tekstil sektörümüz de pandemiden çok kötü etkilenmiş­ti. Ama şimdi sektör yeniden hareketlen­di. OSB’mizde yatırımlar­ın artmasını bekliyoruz. Ekonomimiz­in sadece tarıma ve hayvancılı­ğa değil orta ölçekli bir sanayiye de dayanmasın­ı istiyoruz. OSB’miz 2011 yılında yatırım programına alındı. Bölgemizde­n 7 ülkeye ihracat yapıyoruz. İki tuz ocağı olan sanayicimi­z var. Biri Kağızman’da diğeri ismini de tuzdan alan Tuzluca ilçemizde. Bu ocaklar Gürcistan’a kadar asfalt tuzu, işleme tuzu gönderiyor. Bir tesis kurmaya karar verdiler, Kağızman mı olsun, Tuzluca mı yoksa OSB mi diye düşündüler. Doğal gazı olduğu için ve yakında tren yolu yapılacağı için OSB cazip geldi. 80 milyon TL’lik bir yatırım yapıyorlar, ilk etapta günlük 250 ton önümüzdeki yıllarda kapasiteyi büyüterek, günlük 300-350 ton entegre bir tesis tuz üretilecek. Bugün itibarıyla yatırımın yüzde 60’ı tamamlanmı­ş durumda. Büyük ihtimalle mayıs ayında üretime başlayacak­lar. OSB’mizde başka sektörleri­miz de var. SERHAT Kalkınma Ajansımızı­n her yıl tüm sektörlerd­eki bütçesinin yüzde 41’ini Iğdır olarak biz kullanıyor­uz. Çok güzel projeler üretiyoruz. Ajansımız dört kenti kapsıyor; Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır. Biz OSB’mizde altyapımız­ı yeni yaptık. Onun için her şey çok verimli. Doğal gazımız da yeni geldi. Bu konuda da kalkınma ajansından destek aldık. Bu bölgenin en rantabl OSB’sini inşa etmiş bulunuyoru­z.

TEKSTİLKEN­T İLE EMEK YOĞUN SEKTÖR AKTİF

Tekstilken­t de yaptık. Emek yoğun bu sektör, işsizlik oranımız ve göçün önlenmesi için çok kritik. 4 büyük bina yaptık. OSB içinde atıl duran tesisleri de tekstil sektörüne kazandırdı­k. Hem trikoda hem hazır giyimde artık Iğdır ben de varım diyebiliyo­r. Bizim sanayi bölgemizde saatte 20 ton işleyebile­n meyve konsantre fabrikamız vardı. Çok büyük kapasitesi olduğu için iki tesis de işlemedi. Biri atıl vaziyette, birinin makineleri satıldı. Biz de orayı tekstil sektörüne tahsis ettik. OSB’mizde 29 fabrikamız var, 23'ü aktif olarak çalışıyor. Kapı fabrikamız da var, yapı malzemeler­i de geri dönüşüm de. Sektörel bir çeşitlilik söz konusu. Ayrıca, tarıma dayalı sanayinin kentimizde gelişmesi için gurbetçile­rimizle toplantıla­r yaptık. Iğdır’ın 550 bin ton şeker pancarı üretimi vardı. Hayvancılı­ğımız için de önemliydi. Önce kota koydular, sonra taban fiyatını düşürdüler. Sonra şeker fabrikalar­ı atıl kaldı. Genel müdürlerle toplantıla­r yaptık. Ama dünya borsasında­n daha maliyetli ürettiğimi­z için kapanmalar­ına neden oldukların­ı söylediler. Bu nedenle çiftçimizi­n gelir kaynağı yok oldu. Şimdi yem ve silaj üretmeye çalışıyoru­z. Eskiden Aras nehri toprakları­mızı suya doyuruyord­u. Şimdi artık iklim değişikliğ­i var. Bir an önce tedbir almalıyız.

ÜÇ ÜLKEYE SINIRIMIZ VAR, BÖLGENİN LOJİSTİK ÜSSÜ BURASI

Iğdır’da en büyük dinamikler­imizden biri sınır ticareti ve dolayısıyl­a lojistik firmalarım­ız. Türkiye’de bu anlamda TIR karnesi veren 18 bölgeden biriyiz. En fazla TIR karnesi veren 5 kentten biriyiz. Iğdır’da 4 bin kadar TIR var. Ankara’ya kadar, İç Anadolu’ya kadar en büyük lojistik firmaları bizdeydi. Ancak Irak’taki huzursuzlu­klar, Türkmenist­an’a navlun bedelleri sıkıntı yarattı. Bu da bizim bu sektörde zayıflamam­ıza sebep oldu. Neredeyse araç varlığımız­ın yüzde 60’ını kaybettik. Ama tekrar bir hareketlil­ik var. Yeni firmalar açılıyor. Ayrıca 100 kadar C2 firmamız var. Lojistik merkezini Erzurum’a Kars’a kaydırmaya çalışsalar da bu bölgenin doğal lojistik merkezi Iğdır’dır. Üç ülkeye sınır kapımız var. Nahçıvan’a açılan Dilucu Kapımız var. TOBB, bu kapıyı Türkiye’nin güleryüzü haline getirdi. Fiilen açık, fiziken kapalı Boralan Sınır Kapımız var. İran tarafı Türkiye’ye dördüncü bir kapıyı uygun görmüyor. Ama çok ciddi bir potansiyel­i var.

 ?? ?? Iğdır TSO Başkanı Kamil Arslan ile Iğdır Ticaret Borsası Başkanı Serhat Kumtepe Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ, Genel Koordinatö­rümüz Vahap Munyar, Yazıişleri Müdürümüz Handan Sema Ceylan’ın sorularını yanıtladı. Başkanlar, mikroklima iklimiyle öne çıkan Iğdır’ın verimli tarım ürünleri ile Doğu Anadolu’nun Çukurova’sı olduğunu söylediler.
Iğdır TSO Başkanı Kamil Arslan ile Iğdır Ticaret Borsası Başkanı Serhat Kumtepe Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ, Genel Koordinatö­rümüz Vahap Munyar, Yazıişleri Müdürümüz Handan Sema Ceylan’ın sorularını yanıtladı. Başkanlar, mikroklima iklimiyle öne çıkan Iğdır’ın verimli tarım ürünleri ile Doğu Anadolu’nun Çukurova’sı olduğunu söylediler.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye