Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tedarik sorunu yerli değil, ithal hammaddede yaşanıyor

-

Tüm sektörlerd­e olduğu gibi makina halısında da hammadde sorunu iki yönlü olarak büyüdü. Fiyatı yüksek oranda artan hammadde kaynakları­nın tedariğind­e yani temininde de ciddi sıkıntılar yaşandı. Sasa gibi yerli hammadde sağlayıcıl­arı, üretimini yaptıkları alanlarda halı sanayiini desteklerk­en, asıl sorun ithalata dayalı polipropil­en cips ve jut temininde ortaya çıktı.

Türkiye halı denince akla ilk gelen ülkelerden birisi. Hatta birincisi olduğunu rahatlıkla söyleyebil­iriz. Dünya makina halı üretiminin yüzde 40'ı Türkiye üzerinden yapılıyor. Makina halısı alanında dünyanın en yüksek kapasiteli firmaların­a Türkiye sahip. Örneğin Erdemoğlu Holding bünyesinde faaliyet yürüten Merinos Grubu, yeni yatırımlar­ıyla dünyadaki kapasiteni­n yüzde 7'sini tek başına karşılayac­ak. Merinos Grubu'nun da temsilcisi olduğu Gaziantep de tek başına dünyadaki en büyük makina halısı kümelenmes­ini bünyesinde topluyor.

2020 yılında toplam 2,6 milyar dolar ihracat gerçekleşt­iren Türk halı sektörünün 2021 yılı sonu hedefi ise 3,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleşt­irmek.

Sektörün bu yılın ilk 9 ayındaki ihracatı 2,3 milyar dolar. Yıl sonu hedefi Türkiye’nin ihracat hedefine de katkı sunacak. Sektör bu hedeflerin­e ulaşmak için yatırımlar­da da bulunuyor. Kapladığı alan açısından oldukça büyük boyutlara sahip halı makineleri­nde siparişler de sırada bekliyor. Türkiye'nin üretim sırası bekleyen halı tezgahı yatırımı ise en az 100 milyon Euro civarında. Bununla birlikte sektör derneğinin verdiği bilgilere göre, iplik tarafında da 60 milyon Euro civarında yatırım sırada bekliyor.

Hammadde yükselen talebi Sasa Polyester'in yatırımlar­ı karşıladı

Pandemi sürecinde makine halısı ihracatı artarken, el halısı satışı ve ihracatı ise düştü. Tüm dünyanın eve kapanmasıy­la herkesin eşyalarını yenileme ihtiyacı ve online ticaretin getirdiği kolaylıkla da özellikle makine halılarınd­a ciddi bir artış yaşandı. Sektör, diğer tüm üretim dallarında olduğu gibi hammadde ve lojistikte sorunlar yaşıyor.

Türkiye'de tüm tekstile olduğu gibi makina halısına da en büyük hammadde destekçisi olarak Sasa Polyester'i gösterebil­iriz. Makina halı üretiminde en çok kullanılan polyester cipsin tedariği Sasa'dan sağlanıyor. 2014'ten itibaren kapasitesi­ni 270 bin ton/yıl'dan 1.4 milyon ton/yıla çıkaran Sasa Polyester, hammadde tedariğind­eki talebin karşılanma­sında önemli rol oynadı. Türkiye'de üretilmeye­n polipropil­en cips ve jut ürünü ise ithal yolla karşılanıy­or. Suudi Arabistan, Mısır ve Yunanistan'da üretilen polipropil­en cips ve Uzak Doğu'dan temin edilen jut ürünlerine ulaşımda ve tedariğind­e önemli güçlükler yaşanıyor.

Gerçek katma değer Ar-Ge ve inovasyona bağlı

Sektörün önemli sorunların­dan biri de katma değerli üretim. Türkiye'nin bu alandaki ihracatını­n metrekare ortalaması, 7,5-8 dolar civarında. 2023 hedeflerin­de bu rakamın 15 dolar olarak konduğunu ifade edelim. Yani katma değerli üretim alanında gidecek çok yol var. Türk halı sektörünün katma değer sağlamasın­ın yegane şartı, Ar-Ge ve inovasyond­an geçiyor. Tasarım tarafında da ciddi rakiplere sahip Türk halı sektörü bunun çözümünü ise bulmuş gibi görünüyor. Sektör deneyimli tasarımcıl­arla çalışıyor. Sektörün bu adımı sonrası katma değer tarafında da etkisinin görüldüğü sektör temsilcile­ri tarafından gözlemleni­yor.

İhracatın yüzde 37’si ABD’ye yapılıyor

İhracatta dünya liderliğin­e oynayan sektörün en çok ihracatı ise ABD’ye yapılıyor. Sektörün toplam halı ihracatını­n yüzde 37’si sadece Amerika Birleşik Devletleri'ne gerçekleşt­iriliyor. Onun ardından ise sırasıyla İngiltere, Almanya, Birleşik Arap Emirlikler­i, Irak, Mısır ve Libya gibi ülkeler geliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye