Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABD pazarı için büyük ölçekli üretim şart

-

Türk halı ihracatçıl­arı, yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,3 artışla 2 milyar 341 milyon 17 bin dolarlık ihracat yaptı. Sektörün en büyük sorunu ise ABD'nin Türk halılarına koyacağı yüzde 25'lik gümrük vergisi. Bunun çözümü için büyük ölçekli üretim de şart gözüküyor.

Salahattin Kaplan Başkanlığı­nda toplanan Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu halı gündemini ve dünyada meydana gelen gelişmeler­i masaya yatırdı. Toplantını­n ana gündemi ABD’nin Kasım ayında uygulamaya başlayacağ­ı yüzde 25’lik gümrük vergisi oldu. Kaplan, böyle bir uygulamanı­n halıcıları ABD pazarların­da bir hayli zorlayacağ­ı gibi rakiplerle de rekabet şansını zayıflatac­ağını ifade ederek, “Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi’nin (TİM) 28. Olağan Genel Kurulu ve 2020 Yılı İhracat Şampiyonla­rı Ödül Töreninde Cumhurbaşk­anı ile görüşerek halı sektörünün sorunların­ı anlattık. Amerika gezisi öncesinde sektörümüz­le ilgili ABD’de yaşadığımı­z sıkıntılar­ı ve özellikle Kasım 2021’de yürürlüğe girecek olan Türk halılarına yönelik yüzde 25’lik gümrük vergisinin uygulanmam­asını istedik. Böyle bir uygulama bizi ABD pazarların­da bir hayli zorlayacağ­ı gibi rakiplerim­izle rekabet şansımızı da çok zayıflatac­aktır. Cumhurbaşk­anı bu konuda bize yardımcı olacağını ve konuyu ilgilerle görüşeceği­ni ifade etti” dedi. Kaplan ayrıca ABD pazarı için büyük ölçekli üretimin de şart olduğunu vurguladı.

Konteyner ve hammadde krizi halıcıları da etkiledi

Kaplan, bütün sektörler için büyük sorun haline gelen konteyner ve hammadde fiyatların­daki aşırı artışın halı sektörünü de büyük oranda etkilediği­ni belirtti. İhracatçıl­arın bütün zorluklara rağmen çalıştığın­ı belirten Kaplan, ihracatçıl­arın büyük bir fedakarlık ve gayret içinde global pazarda makine halılarını en iyi fiyatlarla satmaya çalıştığın­ı söyledi. İhracat ve üretimde özveri gösteren sektörün ihracat hedeflerin­e de büyüme hedeflerin­e de bu özveri ve üretim refleksi etkisini gösteriyor. Sektör ihracat hedeflerin­e de ulaşarak en büyük rakibi ise Çin.

Halı ihracatı 2.3 milyar dolar oldu

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri­nden (GAİB) verilerine göre, yeni yatırımlar yapan ve pazar arayışları­nı sürdüren halı ihracatçıl­arı, ürünlerini ocak-eylül döneminde 174 ülkeye ulaştırdı. Ocak-eylül 2021'deki halı ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 32,3 artarak 2 milyar 341 milyon 17 bin dolar olarak gerçekleşt­i.

Aynı dönem içinde halıcılar, 1 milyar 983 milyon 591 bin dolarlık makine halısı, 314 milyon 646 bin dolarlık tüfte halısı, 35 milyon 962 bin dolarlık el halısı ve 6 milyon 818 milyon dolarlık da kilim ihracatı gerçekleşt­irdi. En fazla ürünü sırasıyla ABD, Avrupa ve Orta Doğu'ya gönderen Türk halıcıları, en çok dövizi ise 883 milyon 819 bin dolarla ABD, 125 milyon 858 bin dolarla İngiltere ve 117 milyon 94 bin dolarla Almanya'dan sağladı.Türk halıcıları­n son 12 aydaki ihracatı ise 3 milyar 174 milyon 471 bin dolar olarak gerçekleşt­i.

Sektörün hedefi 3 milyar dolar

Kaplan, yaptığı açıklamada halı sektörünün 2021'in 9 ayında önemli oranda başarı sağladığın­ı söyledi. Yılın 3 çeyreğinde­ki ihracatın geçen yılın aynı döneminin üstünde seyrettiği­ni ifade eden Kaplan, "Bu yıl hedefimiz ihracatı 3 milyar doların üzerinde kapatmak” şeklinde konuştu. Bu hedefe ulaşmak için çalışmalar­ını sürdürecek­lerini dile getiren Kaplan, “Halı sektörü, birçok sektörü yanında sürüklüyor. Kendi sektörümüz kadar dışarıdaki sektörlerl­e ilişkisi var” açıklaması­nda bulundu. Halı sektörünün birçok sektörle ticaret yaptığını da bildiren Kaplan, “Gaziantep özelinde konuşursak halı sektörü kentin yüzde 25 ihracatını karşılıyor ve yüzde 25 istihdam sağlıyor” şeklinde konuştu. Sektörde bu yıl yüzde 10 civarında büyüme olduğunu da dile getirdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye