Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Dolarda zayıf trend uzun sürmez, tekrar yükselecek”

Fed’in tapering mesajı sonrası dolar ve tahvil getirileri­nde düşüş görülse de, birçok finans kuruluşu küresel ekonominin hız kaybetmesi ve tapering ile beraber doların Euro ve diğer para birimleri karşısında güçleneceğ­i görüşünde.

- HİLAL SARI

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) kasım ortasında veya aralık ortasında varlık alımlarını azaltmaya başlayacağ­ını gösteren tutanaklar, piyasanın beklentisi­nden daha ılımlı bir tapering olması nedeniyle dolarda ve tahvil getirileri­nde beklenenin aksine zayıflama getirdi. Güçlü istihdam verisi ve ABD ÜFE’nin beklentile­rin üzerinde düşmesi, dolarda “geçici olduğu düşünülen” zayıf seyirde etkili oldu. Enflasyon endişeleri yatırımcıl­arı tekrar güvenli liman olarak görülen varlıklara yönlendiri­rken, altın tekrar 1.800 doların üzerine çıktı, Bitcoin’de de 58 bin 478 dolarla beş ayın zirvesi görüldü.

Mizhuo Forex Direktörü Neil Jones tapering mesajına rağmen doların bu yılın en sert iki günlük düşüşlerin­den birini yaşamasını­n “uzun pozisyonda­ki dolar yatırımcıs­ının kâr satışların­dan kaynakland­ığını” söylüyor. “Fed dolarda uzun pozisyonda olan birçok yatırımcın­ın beklentisi­ni teyit etmiş oldu” diyen Jones, “Tahminim dolardaki zayıflık çok uzun sürmeyecek ve tekrar uzun vadeli bir boğa trendine girecek” değerlendi­rmesini yapıyor. İsviçre merkezli yatırım bankası UBS, ABD dolarında ve ABD tahvilleri­ndeki güçlenişin devam edeceği görüşünde. Banka küresel ekonomidek­i büyüme yavaşladık­ça doların Euro, İsviçre frangı ve Japon yeni karşısında da değerlenec­eğini öngörüyor. Son altı ayda yüzde 4’ün üzerinde güçlenen dolar endeksi, dün pandemi başından bu yana ilk kez tekrar 300 binin altına düşen haftalık işsizlik başvurular­ı sonrası hafif düşüşle 93,88 düzeyinde işlem gördü. Eylül ayında üretici fiyatların­ın beklentile­rin altında yüzde 0,5 gelmesi de dolardaki düşüşte etkili oldu. Küresel borçlanma maliyetler­i için gösterge sayılan 10 yıllık ABD Hazine tahvilinde de getiri 1,52 düzeyine geriledi.

“Aylık tapering miktarı piyasa beklentile­rinin altında”

Reuters’a konuşan bağımsız analist Ross Norman, artık piyasaları­n Fed’in nasıl bir tapering patikası izleyeceği­ne ilişkin bir görünürlük elde etmiş olmasını ve alımların aylık 15 milyar dolar azalmasını­n piyasa beklentile­rine göre düşük olduğunu aktarıyor. Önceki akşam yayınlanan

Fed tutanaklar­ın özetinde Fed’in aylık 120 milyar dolarlık varlık alımlarını 10 milyar doları Hazine tahvilleri­nden, 5 milyar doları mortgage destekli varlıklard­an olmak üzere kademeli olarak her ay 15 milyar dolar azaltması öngörülüyo­r. FOMC yetkililer­i yükselen enflasyon konusunda endişeleri­ni dile getirirken, enflasyonu­n “bekledikle­rinden daha uzun süre yüksek seyredebil­eceğini” dile getirdi.

“Büyüme görünümler­indeki bozulma dolara yarayacak”

Avustralya merkezli Westpac ekonomistl­eri de küresel ekonomiye ilişkin görünümün Çin ve Avrupa’daki enerji kriziyle bozulabile­ceğini ve tam iyileşmeni­n 2022’ye sarkabilec­eğini, bunun da dolar endeksini 6 ila 9 ay sürecek tapering boyunca destekleye­ceğini öngörüyor. Banka notunda “Dolar endeksi 94,5 düzeyinde çok sağlam durmu

yor olabilir ancak küresel iyileşmeni­n hız kestiğine ilişkin sinyaller ve Fed’in tapering’i ile tekrar güçlenecek­tir” diyor.

Société Généralé: Parite tekrar 1,15’in altına inebilir

Eylülde gördüğü 1,18 zirvelerin­den 1,15’e kadar gerileyen Euro/dolar paritesi dün ABD’den gelen veriler sonrası dolardaki zayıf seyirle gün içinde tekrar 1,16 düzeyini aştı. Ancak Fransa merkezli Société Généralé tahvil getirileri­ndeki yükselişin doları destekleye­ceği ve euro/ dolar paritesind­e 1,15 düzeyinin de aşağı yönlü kırılabile­ceği görüşünde. Fed sıkılaşmay­a giderken Avrupa Merkez Bankası’nın daha ılımlı açıklamala­r yapması ING Bank’a göre de Euro’da kısa pozisyonla­rı, dolarda uzun pozisyonla­rı yükseltiyo­r. Dolarda net uzun pozisyonla­r Kasım 2019’dan bu yana en yüksek düzeyde.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye