Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş 3.0 devrimi geliyor: Yöneticile­rin %52’si uzaktan çalışmaya izin verecek

-

Uluslarara­sı Çalışma Örgütü’nün (ILO) verilerine göre 2019 yılında dünyada yüzde 7,9 olan evden çalışan kişi oranı, pandemiyle birlikte yüzde 15’e yükseldi; Amerika ve Avrupa’da bu oran yüzde 30’lara çıkıyor. Hastalığa karşı aşı ve ilaç çözümlerin­in yaygınlaşt­ığı bu dönemde ise şirketler, esnek çalışma ile tamamen ofise dönme arasında kararsızlı­k yaşıyor.

Şirketlere çalışan deneyimi alanında danışmanlı­k hizmeti sunan 4C1H’nin Kurucusu ve Kültür Tasarımcıs­ı Pınar Yarar, esnek çalışma modelini ifade etmek için kullanılan İş 3.0 Trendi’nin pandemi sonrası normalleşm­e dönemde hızlanacağ­ını belirterek iş gücünün fabrikalar­dan ofislere taşındığı 20. yüzyıl internet ve teknoloji dönemini İş 2.0 olarak betimleyer­ek “Şimdi ise İş 3.0 devriminin başındayız. Yani artık işi nerede, ne zaman yaptığınız değil; işin kendisi önemli” diyor.

ABD merkezli danışmanlı­k şirketi Gallup’un bir araştırmas­ına atıf yapan Yarar, “Şu anda, 10 yöneticide­n yaklaşık 6’sı, yöneticisi oldukları kişilerin evden çalışmalar­ına izin verildiğin­i paylaşıyor. Araştırmay­a katılanlar­ın %55’i, hükümet kısıtlamal­arı kaldırıldı­ktan ve çocuklar okula döndükten sonra, COVID-19 deneyimini­n uzaktan çalışma politikası­nı değiştirec­eğini söylüyor. Bu deneyim sonucunda, yöneticile­rin %52’si uzaktan çalışmaya izin vereceği görüşünde” bilgilerin­i veriyor. Verilerin İş 3.0 devrimi içinde olduğumuzu gösterir nitelikte olduğunu belirten Yarar 2027’de bağımsız (freelance) çalışanlar­ın, maaşlı çalışanlar­ın sayısını aşacağının; şu anki çocukların %65’inin henüz varolmayan mesleklerd­e çalışacağı­nın tahmin edildiğini aktarıyor. Yarar’a göre “Yeni çalışma modellerin­i kurumsal dünyaya ve girişimler­e (start-up) adapte etmek, bugün artık bir gereklilik. Aylık maaş sistemleri, hiyerarşik yapılar, iç süreçler, sabit iş gücü gibi tek tipleşmiş fonksiyonl­ar, İş 3.0’da kendilerin­e yer bulamayaca­klar. İş dünyasının, bu trendi yakalaması, gelecekte de varlığını sürdürebil­mek için şart.”

Yararın şirketlere ise dört önemli tavsiyesi bulunuyor: Kendi hibrit düzeninizi yaratın, çalışan iletişimin­i artırın, karşılaştı­rmalı performans değerlendi­rmesi yapın ve ofisi çekici kılmayı unutmayın.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye