Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Gümüş parabolik hareket ediyor!

- Elektronik sektörü baskı yaratıyor

Beyaz metal bu hafta altında izlenen yukarı yönlü hamleyi izleyerek bir çan çizdi. Ons gümüşte daha önce 8 kere test edilip geçilemeye­n 22.76 direnci geçildi ve 23.24’e kadar uzanan parabolik bir yükseliş yaşandı. Analistler­e göre, yükselişin devamında 23.40 ve 24.40 direnç olarak izlenebili­r. Geri çekilmeler­de ise 22.76 önemli destek oluşturabi­lir. Bu seviyenin kırılması halinde ise düşüşler görülebili­r. Bu durumda da 22.10 ve 21.27 destek olarak takip edilebilir.

Psikolojik 23.0 dolar/ons seviyesini­n üzerine kalıcı olması halinde fiyatların yukarı yönlü momentum kazanması bekleniyor. Analistler­e eğer 24.40 dolar seviyesini yakalamayı başarırsa, buranın üzerinde 26 dolar kadar gümüşün önünde önemli bir engel bulunmuyor. MKS Pamp Group tarafından yayınlanan değerli metallerin görünümü başlıklı raporda gümüş fiyatının, temel senaryolar­ına göre bu yıl ortalama 26 dolar olacağı belirtildi. Kuruluş, gelecek yıl ise ortalama fiyatı 28 dolar olarak görüyor.

Gümüş bu sıralar yatırım talebi dışında elektronik sektöründe­n

gelen baskıyı da hissediyor. Küresel çapta devam etmekte olan yarı iletken sıkışıklığ­ının; gümüş kullanılan otomotiv, akıl

lık telefonlar, televizyon­lar gibi birçok üründe üretimi yavaşlatma­sı gümüş için sıkıntı yaratıyor.

Gümüş hemen hemen tüm elektrikli aygıtlar için önemli bir bileşen. Yüksek iletkenliğ­i nedeniyle elektronik cihazlarda geçen yıl 304,3 milyon ons gümüş kullanıldı. Endüstriye­l büyümeye yüksek oranda bağımlı olan beyaz maden, giderek istikrarsı­zlaşan ABD ekonomisi ve küresel ekonomidek­i yavaşlamay­ı endişeyle izliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye