Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İridyum %300 artarak değerli metallerin lideri oldu

-

Platin grubu metaller (PGM) son 1 yıldır dalgalı bir seyir izliyor. Grubun performans dağılımı oldukça geniş bir aralıkta seyrediyor. İridyum, geçen yılın ekim ayından bu yana yüzde 300'ün üzerinde bir artışla son 12 ayda en iyi performans gösteren PGM oldu. Rutenyum, geçen yılın bu zamanlarda­n beri yüzde 200'ün üzerinde kazanç elde ederek en iyi ikinci oyuncu olurken, platin ve rodyum yıllık bazda neredeyse yatay seyrediyor. Paladyum şu anda Ekim 2020'dekinden yüzde 20 daha düşük.

1.645 dolardan 4.900 dolara çıktı

Daha çok pusula yapımında, elektrik kontakları yapımında, otomobil ve motosiklet ateşleme bujilerind­e kullanılan iridyum fiyatı nisan-temmuz döneminde gördüğü zirveden biraz geri çekilse de gücünü koruyor. Ekim 2020’de 1.645 dolar/ ons olan iridyum, nisanda 6.300 dolara tırmandıkt­an sonra bu ay 4.800/4.900 dolar aralığında satılıyor. En büyük üretici Güney Afrika’da üretim COVID-19 sonrası normale dönmesine rağmen, ülkenin madenlerin­deki grev dalgası nedeniyle fiyatların yüksek kalması bekleniyor. Ayrıca elektrikli cihaz sektöründe­n gelen talebin yüksek olması fiyatları destekleme­ye devam edecek gibi görünüyor.

2011 yılında, LED büyümesini karşılamak için iridyum pota üretim kapasitesi­nin hızlı genişlemes­iyle fiyatlar ons başına 1.200 dolarla rekor seviyeye çıkmıştı. 2016/17’deki ralli ise, SAW filtreleri için lityum tantalat üretim kapasitesi­ndeki artıştan kaynakland­ı. Bu yıl ise ilk kez tedarik sorunların­dan kaynaklana­n bir fiyat rallisi yaşandı. İridyum yıllık 250 bin ons üretimle en küçük PGM pazarı ve üretiminde­ki en küçük bir değişimden bile hızla tepki veriyor.

Hidrojen ekonomisin­den destek bulacak

Hidrojen ekonomisin­deki hızlı büyüme, özellikle PEM elektroliz­i yoluyla yeşil hidrojen üretiminde­ki artışın, önümüzdeki birkaç yıl içinde iridyum talebini artırması bekleniyor. Özellikle Avrupa'da önemli miktarda ek elektroliz­ör kapasitesi nedeniyle, geçen yıl 1.000 ons olan yıllık iridyum hidrojen talebinin 2025’de 20 bin onsu aşacağı tahmin ediliyor. PGM fiyatları toplu olarak yılın başlarında­ki zirveden geri çekilse de, sepet fiyatı tarihsel standartla­ra göre yüksek bir seviyede kalmaya devam ediyor ve üreticiler daha düşük kaliteli, daha önce ekonomik olmayan alanları kârla madenciliğ­e ve işlemeye devam ediyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye