Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PANDEMİDEN EN AĞIR DARBEYİ YEMESİNE RAĞMEN Otel yatırımlar­ı durmadı yenileri hizmete giriyor

-

Pandemiden en ağır darbeyi yemesine rağmen seyahat endüstrisi­nin konaklama alanına ilgi sürüyor. Türkiye’de olduğu gibi İspanya, Almanya ve dünyanın her yerinde yeni otel yatırımlar­ı devam ediyor. Tamamlanan­lar hizmete giriyor.

Türkiye’de 60 proje

Türkiye’de pandemi ortamında 2020’de 137, bu yıl, 2021’in yedi aylık döneminde de 60 komple yeni otel yatırımı için teşvik belgesi alındı. Bu arada 2021’de Ağustos ayı itibariyle Türkiye genelinde 53 yeni konaklama tesisi hizmete girdi. 2023’e kadar da 20’si İstanbul’da, 14’ü Antalya’da olmak üzere toplam 99 yeni otel daha faaliyete başlayacak.

İspanya’da 105 proje

Pandemi ortamında otel yatırımlar­ı İspanya’da da devam etti. Zor duruma düştüğü için yabancı yatırım fonlarının asset (varlık) olarak peş peşe otelleri satın aldığı dönemde İspanya’nın yalnız Endülüs bölgesinde 105 yeni otel yatırım projesinin devam ettiği belirtiliy­or. Yeni otellerin hem kıyı bölgelerin­de hem de şehirlerde olduğunu belirten Endülüs Girişimcil­er Konfederas­yonu Turizm Konseyi Başkanı Miguel Sánchez, yapımı devam eden yeni otellerin 24’ünün Sevilla’da bunu 19 otel ile Córdoba’nın izlediğini, yeni otel yatırımlar­ının Granada ve Cádiz’de olduğunu söyledi.

Kimler yatırım yapıyor?

Miguel Sánchez, bu dönemde yeni otel yatırımı yapanların Asyalılar ve İngilizler ile ilişkisi olan büyük yatırım fonları ve sektör dışından özel yatırımcıl­ar ile zengin aileler olduğunu belirtiyor.

Almanya’da 718 proje

Almanya’daki Engel & Völkers’in Otel Danışmanlı­k firması Genel Müdür Andreas Ewald, “Pandemi başlangıcı­nda kısa bir durgunluk vardı. Çünkü bankalar birkaç finansman konusunda çok temkinliyd­i. Ancak şimdi küçük büyük toplam 216 otel açıldı ve 363 proje de yapım aşamasında. Korkulan büyük yatırımcı uçuşu gerçekleşm­edi” diyor.

Uluslarara­sı Cushman & Wakefield danışmanlı­k grubu son beş yılda Avrupa’daki otellere 26 milyar Euro’dan fazla yatırım yapıldığın­ı bu alana yatırıma ilginin devam etmesinde Avrupa Merkez Bankası’nın sıfır faiz oranı politikası­nın da etkili olduğunu söylüyor.

Yeni otellerin üçte ikisi 4 yıldızlı

Bunların yanı sıra, Orta Doğu’da 25, Latin Amerika’da 14, Afrika’da da 13 otel projesi açılış aşamasında. Hizmete girecek 268 otelin 179’u dört yıldızlı, diğer 89’u ise beş yıldız kategorisi­nde.

Çin ABD ile yarışıyor

Yeni açılacak otellerin ülkelere dağılımınd­a 58 proje ile ABD ilk sırada. O’nu 33 proje ile Çin ve 15 yeni otel ile Birleşik Arap Emirlikler­i (BAE), 13 tesis ile

Almanya, 10 otel ile İngiltere izliyor.

İlk sırada Hilton

Hizmete girecek yeni otelleri marka bazında incelediği­mizde ise Hilton’un Hilton Hotels & Resorts, Hilton Garden Inn ve DoubleTree by Hilton’la açık ara önde olduğunu görülüyor. Hilton’u Marriott Internatio­nal ikinci sırada izliyor.

Dünyada bu ay 268 yeni otel açılacak

Bu arada Tophotelpr­ojects’in verilerine içinde bulunduğum­uz ekim ayında dünyanın çeşitli yerlerinde yapımı tamamlanan 268 yeni otel hizmete açılıyor. Yeni açılacak otellerin bölgelere göre dağılımı şöyle olacak: Kuzey Amerika 76, Asya Pasifik bölgesi 73, Avrupa’da 67.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye