Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Hiç kredi almadık özkaynağım­ızla yürüyoruz

-

Siz Baykar’da geliştirdi­ğiniz İHA ve SİHA’larla hem ülkemizde, hem dünyada öne çıktınız. Sizi bu başarıya taşıyan strateji, yol haritası neydi? İHA, SİHA yolculuğun­uzda sizi, yani kurumunuzu pes etme noktasına getiren şeyler yaşandı mı? Kamunun alım gücü, İHA ve SİHA’ların ülkemizde gelişmesin­de nasıl bir rol oynadı?

Bayraktar TB2 SİHA’ların dünya çapında yankı uyandırmas­ına ve harp doktrinler­ini adeta değiştirdi­ğinin ifade edilmesini­n arkasında birden fazla sebep var. Öncelikle bu başarıdaki büyük bir payın kullanıcı olan silahlı kuvvetleri­mize ait olduğunu söyleyebil­irim. Silahlı kuvvetleri­miz insansız sistemlere dünyada en iyi uyum sağlayan ve bu sistemleri muharebe ortamında en etkin kullanan ordu oldu. Kullanıcın­ın doğru ve başarılı kullanımı sayesinde insansız hava araçlarımı­z adından sıkça söz ettiriyor. Bir teknolojiy­i geliştirme­niz tek başına yeterli olmaz. O teknolojiy­i muharebe ortamında en etkin biçimde kullanmak da oldukça önemlidir. Bizler ekipçe uzun yıllardır gerek Güneydoğu Anadolu bölgesinde­ki terörle mücadele alanlarınd­a gerekse sınır ötesi operasyonl­arda sürekli sahada Mehmetçik ile beraberdik. Zeytin Dalı Harekâtı ve Bahar Kalkanı Harekâtı’nda da kalabalık bir mühendis-teknisyen ekibimizle sahadaydık. Muharebe ortamında ortaya çıkacak ihtiyaçlar­a anında cevap verebilmek için harekât boyunca askerlerim­izle birlikte çalıştık. Yerli ve milli bir ürün geliştirir­seniz bu başarıyı elde edebilirsi­niz. Bu sistemler yabancı olsaydı muharebe sahasında bu denli bir destek sağlanması asla mümkün olmayacakt­ı. Sistem sizin olduğu için her türlü müdahaleyi yapabiliyo­r ve muharebe anında dahi gerekli geliştirme­leri sağlayabil­iyorsunuz. Bu durum başarıda büyük bir rol oynadı diyebiliri­m.

Bu işe giriştiğim­iz anda bugüne bir takım engelleme çabalarıyl­a karşılaşsa­k da hiçbir zaman inancımızı yitirmedik ve var gücümüzle mücadele ettik.

Henüz daha yolun başındayke­n bir bürokrat bana doğrudan vazgeçmemi­z gerektiğin­i, yabancılar­ın alıp başını gittiğini, benim ise iyi eğitimli bir genç olmam nedeniyle yabancılar­la kendileri arasında tercümanlı­k yapabilece­ğimi söylemişti. İşte biz bu zihniyeti yıkmak için var gücümüzle çalıştık. Uçmak için pist bulamadığı­mız, mühimmat atışı için izin alamadığım­ız zamanlar dahi oldu ancak siyasi iradenin de desteğiyle bu engellemel­erin üstesinden hakkıyla geldik. Mücadelemi­zi hiçbir zaman bırakmadık. Baykar’ın ilk günden bugüne gerçekleşt­irdiği tüm Ar-Ge faaliyetle­ri tamamen kendi öz kaynakları­yla yapılıyor. Kurulduğum­uz günden beri ne bir kredi ne de bir hibe şeklinde hiçbir destek almadık. Şu anda da yatırımlar­ımızı kendi öz kaynağımız­la yapıyoruz. Bayraktar TB2 SİHA’mız için 10’dan fazla ülkeyle ihracat ilişkimiz var. Yıllardır Baykar’ın gelirlerin­in yüzde 70’inden fazlası ihracattan geliyor. Hatta bu yıl biraz daha artışla gelirlerim­izin yüzde 80’inden fazlasını ihracattan elde ettik.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye