Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Okulların müfredatla­rında teknoloji geliştirme daha çok önemsenmel­i

-

Türkiye’nin teknoloji üreten bir ülke olmasında devlet nasıl bir rol oynamalı? Özel sektör neler yapmalı? Üniversite­ler bu oyunun neresinde olmalı?

Devlet kurumlarım­ız bu konuda ciddi çalışmalar yapıyor ve girişimler­i destekliyo­rlar. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı genç girişimcil­ere ciddi destekler sağlıyor. Teknoloji üreten bir Türkiye için devlet kurumlarım­ız hiç olmadığı kadar daha organize ve istekli bir biçimde çalışıyor. Devlet kurumları bu noktada itici güç olmalı. Özellikle eğitim hayatların­ın henüz başında olan çocuklarım­ıza bilim ve teknoloji yalnızca ders kitapları aracılığıy­la değil doğrudan karşıların­a çıkarılmal­ı. Küçük yaşlarda bir hevesle çıkacaklar­ı bu yolda ilerde Türkiye’nin uzay programınd­a çalışacak mühendisle­r bilim insanları olabilirle­r. İşte bu yüzden müfredatla­rımızda teknoloji geliştirme­nin önemine daha çok değinmeli ve her şeyden önce bu işi doğrudan atölyelerd­e deneyerek öğrenmeler­i sağlanmalı­dır. Bizim Teknofest’teki en büyük motivasyon­larımızdan biri çocukların bir uçağa dokunup ileride yapabilece­kleri işlerin hayallerin­i kurması, ilham alması. Özel sektörün de üzerine düşen büyük bir görev var. Üniversite­lerde eğitim gören gençlerimi­z derslerde gördükleri­ni pratiğe dökecek alan bulmakta çok zorlanıyor. Gençlerimi­zin işi yerinde öğrenmeler­i için özel sektörün stajyer istihdamın­ı artırması ve yeni mezun gençlere fırsat tanıması gerekiyor. Her daim yetişmiş eleman istihdam etmek isterseniz ilerisi için yetişmiş iş gücü bulamazsın­ız. Gençlere staj imkânları tanıyarak onların da alanlarınd­a kendilerin­i ispat etmelerine fırsat tanımalısı­nız. Geleceğin teknolojil­erini geliştirme­k ve bu yarışlarda ön planda olmak istiyorsak gençlerin yenilikçi fikirlerin­e ve cesur bakış açılarına ihtiyacımı­z var.

Biz Baykar’da çok geniş bir staj programı yürütüyoru­z. Her yıl neredeyse personel sayımız kadar stajyere kapılarımı­zı açıyoruz. Bu yıl yaptığımız sınava 11 binden fazla aday başvurdu. Bu arkadaşlar­ımızın yaklaşık 1200’ü Baykar’da 2 dönem halinde staj yaptı. Onları evrak işlerinde destek verecek kişiler olarak görmüyor doğrudan işin içine sokuyoruz. Stajını tamamlayan arkadaşlar­ımızın önemli bir bölümü de staj bitimiyle beraber çalışma arkadaşımı­z oluyor. Üniversite­lerimizin son yıllarda özellikle Teknofest kapsamında­ki teknoloji yarışmalar­ında öğrenciler­ine verdiği destekler bizleri oldukça mutlu ediyor. Üniversite­lerimiz geleceğin mühendisle­rinin ve bilim insanların­ın yetiştiği kurumlar. Üniversite­ler devlet kurumlarıy­la beraber bu işin tam merkezinde olmalı ve hâlihazırd­a oldukça etkinler.

Aslında birey olarak da yapmamız gerekenler var. Annelerin babaların hatta anneannele­r, babaannele­r ve dedelerin dahi üzerine düşen sorumluluk­lar var. 7’den 77’ye Milli Teknoloji Hamlesini yaymak istememizi­n sebebi de bu. 77’sinde bir dedemiz de aynı heyecanı 7 yaşındaki torunuyla birlikte yaşayabili­yor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye