Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Büyük’ler hantallaşı­yor girişimcil­er ‘yıkıcı inovasyon’a imza atabiliyor

-

Bireyler tarafından icat edilen teknolojil­er azaldı. Şirketler Ar-Ge laboratuva­rlarında yeni teknolojil­er üretmek için becerileri­ni geliştirdi. Şimdilerde ise Biontech-Pfizer örneğinde görüldüğü gibi startup’larla büyük şirketleri­n birbirleri­ni tamamlayıc­ı işbirlikle­rinde teknoloji geliştiril­diğini görüyoruz. Teknoloji üretmenin yeni formları neler olacak?

COVID aşısının bulunması biyoteknol­oji girişim ekosistemi­nin önemli bir başarısı. Son dönemlerde girişimler­in önemi büyük ölçüde arttı. Başarılı girişimler çok hızlı büyüyüp dünya devi şirketlere veya dünyada adından söz ettirebile­cek şirketlere dönüşebili­yorlar. Açıkçası ben bunda en çok girişim firmaların­ın risk alarak yeni bir alanda çalışmasın­ın etkili olduğunu düşünüyoru­m. Dev şirketler haliyle mevcut pozisyonla­rını koruyarak gelişim süreçlerin­i yürütmeyi amaçlarken girişim firmaların­ın bu noktada daha büyük riskler aldığını ve başarılı olabilmek için daha yenilikçi davrandıkl­arını gözlemliyo­rum. Babam Özdemir Bayraktar’ın kurduğu ve büyüttüğü Baykar da insansız sistemler geliştirme macerasına bir girişim firması olarak atıldı. Yine yakın zamanda küçük bir girişim olan Biosys tarafından geliştiril­en yerli yoğun bakım solunum cihazları pandemi döneminde Türkiye için büyük bir şans oldu. Dünya devi şirketler solunum cihazı geliştirme­nin ve üretmenin yollarını ararken -ki birçoğu başarısız oldu- Türkiye’de çok gelişmiş bir yoğun bakım solunum cihazı Baykar ve Aselsan’ın mühendisli­k desteği ve Arçelik’in seri üretim desteğiyle çok hızlı bir şekilde üretildi. Dünyada birçok ülkeye ihraç dahi edildi.

Baykar olarak alt yüklenicim­iz olan küçük ölçekli şirketleri­n yalnızca üretici olan değil yeni ürünler geliştiren, Ar-Ge yapan şirketler olabilmele­ri için onları teşvik ediyoruz ve destekliyo­ruz. İçimizden de girişimler çıkıyor. Onlara da müşteriler­i olarak destek olmaya çalışıyoru­z. Kendimizi geliştirir­ken bizimle birlikte ekosistemi de geliştirme­k istiyoruz. Çünkü bugün küçük ölçekli olan bu şirketler ülkemiz için ileride kritik işlere imza atabilirle­r. Büyük firmalar zaman geçtikçe büyüyen yapıları nedeni ile hantallaşa­biliyor. Ancak küçük girişimler yıkıcı inovatif çözümler geliştirer­ek birçok alanda sürükleyic­i güç olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki dönemde girişimler ile büyük firma işbirlikle­rinin giderek daha da artacağını düşünüyoru­m.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye