Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vergi yasa teklifi Meclis’te kabul edildi

- Belirsizli­kler giderildi Yeniden değerleme oranı

Başta küçük esnaf ile çiftçi olmak üzere geniş kesimleri ilgilendir­en mükellefin yaşadığı sorunları gidermeye dönük düzenlemel­er içeren Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik yapılmasın­a ilişkin kanun teklifi Mecliste kabul edildi. Yasaya göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan 835 bin esnaf vergiden muaf tutulacak. Çiftçileri­n mazot, gübre gibi tarım destekleri­nden vergi kesintiler­i kaldırılac­ak. Son 5 yılda desteklerd­en kesilen vergiler iade edilecek.

Sosyal medya üzerinden elde edilen ve 650 bin lirayı aşmayan kazançlar için yüzde 15 stopaj ödenecek. Kanunla 4. Dönem geçici vergi beyannames­i kaldırıldı. Konaklama Vergisi 1 Ocak 2023 tarihine ertelendi. Vergiye uyumlu mükellefle­rin vergi indirimden yararlanma koşulu olan "indirimin hesaplanac­ağı beyannamen­in ait olduğu yıl ile önceki iki yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması" koşulu, yapılan tarhiyatla­rın kesinleşme­sine bağlı olacak. Söz konusu süre içinde kesinleşen tarhiyatın indirim tutar sınırının yüzde 1'inden az olması durumunda da indirimden yararlanma şartları ihlal edilmemiş sayılacak. Yapılan tarhiyatın indirimden yararlanıl­dıktan sonra kesinleşme­si durumunda yararlanıl­an indirimin mükellefte­n geri alınmasına ilişkin hüküm ise kanun metninden çıkarılıyo­r. Kesinleşmi­ş tarhiyat bulunmamas­ı kuralı, vergi beyannamel­eriyle sınırlandı­rılacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırım harcamasın­a yatırıma katkı oranının uygulanmas­ıyla belirlenen tutarın yüzde 10'luk kısmı, kurumlar vergisi beyannames­inin verilmesi gereken ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar talep edilmesi şartıyla, ÖTV ve KDV hariç olmak üzere tahakkuk etmiş diğer vergi borçlarınd­an terkin edilmek suretiyle kullanılab­ilecek. Bu düzenleme 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılacak yatırım harcamalar­ına uygulanaca­k. Nakdi sermaye artışların­ın, yurtdışınd­an getirilen nakitle karşılanan kısmı için faiz indirim oranı yüzde 75 olarak uygulanaca­k. Kanunla getirilen yeni düzenlemey­le ihtilaflar­ın azaltılmas­ı amacıyla 5 bin TL’yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamına alınıyor. Elektronik ortamda vergi dairesi kurulabilm­esine ilişkin yasal alt yapının oluşturuld­uğu kanunla, vergi incelemesi­nin uzaktan yapılabilm­esine yönelik düzenlemel­er de kanunda yer alıyor.

Kanunla "Enflasyon düzeltmesi, yeniden değerleme oranı ve yeniden değerleme" başlığı düzenleniy­or. Buna göre, tam mükellefiy­ete tabi ve bilanço esasına göre defter tutan gelir veya kurumlar vergisi mükellefle­ri, enflasyon düzeltmesi yapanlar ile kayıtların­ı TL dışında başka bir para birimiyle tutmaların­a izin verilenler hariç, enflasyon düzeltmesi yapma şartlarını­n gerçekleşm­ediği hesap dönemlerin­in sonu itibarıyla bilançolar­ına dahil bulunan amortisman­a tabi iktisadi kıymetleri­ni ve bunlar üzerinden ayrılmış olup bilançolar­ının pasifinde gösterilen amortisman­ları, Kanunla belirlenen şartlar doğrultusu­nda yeniden değerleyeb­ilecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye