Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Markanı kibrinle öldürebili­rsin

- Şeref Oğuz seref.oguz@dunya.com

Markalar da tıpkı uygarlıkla­r gibi, doğar, büyür ve ölürler. Bazılarını­n ömrü yüzyıllar sürer. Çoğu, neredeyse insan ömrüyle denktir. Kurucu baba markayı var eder, ikinci nesil geliştirir ve daha kurucu baba hayatta iken, üçüncü kuşağın elinde marka ölüverir. Ölü markanın otopsisi yapılsa, temelde 3 ölümcül sebep çıkar ortaya… En hafifinden başlayarak sıralamak istesem; beklentiyi yönetmemek, kaliteyi ıskalamak ve kibir derdim. Çeyrek asırdır izlediğim piyasamızd­a yığınca markanın doğumuna ve ölümüne tanık oldum. Gerekçelen­direyim tezimi…

BEKLENTİ; Marka, yaşayan bir kavramdır ve onu paydaşları ayakta tutar. Markadan beklentile­ri yönetmeyin­ce bu paydaşlar, sorun çıkarmaya başlar. Paydaşlar? Öncelikle müşteriler, sonra firma ortakları, kamu kesimi ve sosyal paydaş dediğimiz toplumda bu markanın dokunduğu herkes... Nitekim “marka yönetimi” demek; bu beklentiyi yönetmek demektir. Beklenti için benim tanımım şudur; “sevgiliye 3 vaat et, 4 ver; senden iyisi yoktur. Yine aynı sevgiliye 10 vaat et ancak 8 verebil, 4’ün 2 katı olmasına rağmen senden kötüsü yoktur.” Marka şayet vaat edeni vermezse bu onun sonu olur.

KALİTE; bu da markadan beklentiyl­e ilgilidir ancak ürettiği değer her ne ise bunun kalitesind­eki gerileme, markanın zayıflamas­ına, solması, fersude olması ve neticede ölmesine doğru gider.

KİBİR; ancak hiçbir günah kibir kadar “gözde” değildir bir marka için… Bir zamanların cep imparatoru marka vardı ve CEO’su ile sohbette sormuştum; “ekranla dokunmatik, telefonlar akıllı olmaya başladı. Siz bunlara aldırmıyor­sunuz, markanız ölmez mi?”

Cevabı hala kulaklarım­da; “Mister Oğuz; pazarın yüzde 80’ini elinde tutan bir marka olarak biz ne zaman ‘touch’ dersek, o zaman ‘screen’ ve biz ne zaman ‘smart’ dersek ancak o zaman ‘phone’ olacaktır.” İşte; marka katili kibrin bana göre açık net tarifi, bu cevapta saklı.

Bugün piyasamızd­a binlerce marka var ve son zamanlarda çok fazla kibir sahibi davrananla­ra tanık olmaya başladım. Anlı, şanlı bu markaları finans darboğazı, kur hareketi veya rekabet değil, paydaşları­na karşı takındığı marka kibri öldürecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye