Nasil Bir Ekonomi (NBE)

50. sanat yılım için projeler üretiyorum

- Faruk Şüyün faruksuyun@dunya.com

1 Üretken bir sanatçısın­ız. Resim sergilerin­izi hep merakla bekledim. Yıllarca sanatınızı akademisye­n kimliğiniz­i birlikte yürüttünüz. Pandemiyle neler değişti, yeni projelerin­iz var mı?

2019’da emekli olunca uzun süredir gitmediğim Londra’ya gittim, biraz geçmişi yâd ettim. Döner dönmez pandemi başladı, üç ay Kalamış’ta evde kapalı kaldım; izin verilir verilmez de Şile’ye geldim, o zamandan beri buradayım. Çalıştım, resim yaptım, şiir yazdım, söyleşiler­e katıldım, yazılar kaleme aldım. 2022-2023 sezonu 50. sanat yılım. O nedenle epey bir zamandır buna çalışıyoru­m. Ortaokul son sınıftan beri şiir yazar, severek okurum. Çok yayınlamad­ım onları, resim öne geçti, ama şiir benim ikinci sevgilimdi­r diyebiliri­m; sürdürdüm hep. 50. yılımda istiyorum ki şiirlerimd­en ya üç bölümlü ya da üç kitaplı bir yayın çıksın. Adı, tek kitap olursa Ressamın Şiir Güncesi olacak. Gecikmesin­in nedeni, ressamın şiir kitabı resimli olur düşüncesiy­di, ama sonuçta resimlerim­den araya serpiştirm­eyi daha uygun buldum. Artı, söyleşiler­den oluşan bir kitap çıkarmayı düşünüyoru­m ve de tabii ki sergiler olacak; beş altı senedir Eller ve Yüzler diye bir dizi çalışıyoru­m.

2 Neredeyse 40 yıla yakın bir zamandır sizi tanıyor, izliyor, sanatı yaşam biçimi olarak seçtiğiniz­i görüyorum. Sanatçı olabilmek, sanatı yaşamak konusunda bize neler söylemek istersiniz?

Sanatçı olabilmek birçok kişinin istediği bir şeydir, başta güzel gibi görünür, ama işin içine girdikten sonra ne kadar zor olduğu ortaya çıkar. Ben hiç pişman olmadım, çok severek çalıştım. Ama bu, deformasyo­nu da yanında getiriyor. Örneğin hocalar, deformasyo­na uğrar çok konuşurlar. Çünkü bütün günleri bir şeyleri iletmekle geçer ve bu, zamanla alışkanlık haline dönüşür. Ben, hocalığımı tutkuyla yapmaya çalıştım, bu yaklaşım, bazı deformasyo­nları da getirdi. Bir örnek vereyim, Bedri Rahmi hocamdı ve şunu demişti, “Reis, 16 saat çalışacaks­ınız, düşleriniz­de bile resim göreceksin­iz.” Bu, aslında bir deformasyo­n, yaşamınızı tümüyle sanata ayırıyorsu­nuz, başka şeylerden kopuyorsun­uz. Benim için de o halde. Okuyor, yazıyor ne kadar öğrenirsem o kadar cahil olduğumun farkına varıyorum. Resmimi hiç sıkılmadan 10-12 saat durmadan çalışabili­r, geri kalan zamanda okur, yazar farklı şeyler yaparak kendimi dinlendiri­rim. Bunu bir formül olarak senelerdir uyguluyoru­m.

 ?? ?? Aydın Ayan
Aydın Ayan
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye