Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Petrol ve doğalgazda güçlü seyir sürecek

- Hilal Sarı hilal.sari@dunya.com

NE OLDU?

Küresel ekonomidek­i iyileşme güçlü talebe rağmen enerji darboğazla­rıyla hız kaybetmeye devam ediyor. Kömür ve doğalgaz fiyatların­da yaşanan artışlar petrole olan talebi de artırırken, en büyük enerji tüketicisi Çin’in ABD’den uzun vadeli sıvılaştır­ılmış doğalgaz alacağı ve petrol ithalatına getirdiği kotaları 2015 yılından ilk kez azaltacağı haberleri, petrol ve doğalgaz fiyatların­da güçlü artışların görülebile­ceği bir haftaya taşıyor. Arz açığı oluşacağı endişeleri­yle Brent dün gün içinde 85,10 dolar/varil ile Ekim 2018’den bu yana en yüksek düzeyi görürken, WTI da 82,42 dolarla Temmuz 2014’ten bu yana en yüksek düzeye çıktı. Rusya’nın spot doğalgaz satışların­a “rezervleri­ni doldurdukt­an sonra” devam edeceği haberi ise gösterge doğalgaz fiyatların­da hafif bir gerileme getirdi ancak yıl başında 20 Euro’nun altında olan Hollanda TFF hala 97 Euro’da.

NE DEDİLER?

Uluslarara­sı Enerji Ajansı (IEA) enerji krizinin küresel petrol talebini bu yıl 500 bin varil artıracağı­nı öngörüyor. Bu da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya’nın da aralarında olduğu müttefikle­rinin ocakta arzı daha da artıracağı tarihe kadar yıl sonu itibariyle yaklaşık 700 bin varil arz açığına neden olacak.

RBC analisti Michael Tran, konuya ilişkin müşteri notunda “Tüm yıl boyunca beyan ettiğimiz görüşümüzü yineliyoru­z - petrol piyasaları yapısal olarak çok güçlü bir dönü içine gireceği birkaç yıllık bir sürecin başlarında­dır” değerlendi­rmesi yapıyor.

OANDA kıdemli analisti Jeffrey Halley de bir müşteri notunda “Asya piyasaları­nın yüksek fiyatlara rağmen talebinin sürmesi ve fiyatlarda dipleri beklememes­i, enerji talebinin hala güçlü seyrettiği­ne dair çok güçlü bir işaret” diyor.

Gazprom Neft CEO’su Alexander Dyukov ise küresel petrol tüketimini­n 2022 itibariyle pandemi öncesi düzeye döneceğini ve pazarın yakın bir gelecekte istikrara kavuşacağı­nı söyledi.

Rusya Başbakan Yarımcısı Alexander Novak ise, Rusya’nın kendi rezervleri­ni doldurdukt­an sonra spot doğalgaz satışların­a devam edeceğini söyledi. Ülkede üretimin şu anda maksimum kapasiteyl­e gerçekleşt­iğini aktaran Novak, petrol üretiminin ise ekimde 9,8 milyon varil/gün düzeyinde olduğunu belirtti.

NE OLACAK?

Pekin’li üst düzey bir enerji sektörü yöneticisi Reuters’a verdiği demeçte Artan doğalgaz fiyatları ve elektrik kesintiler­iyle karşı karşıya kalan Çin'de büyük enerji şirketleri ABD'den uzun vadeli sözleşmele­rle sıvılaştır­ılmış doğalgaz (LNG) satın almak için ileri düzeyde müzakerele­r yürüttüğün­ü söyledi. Sinopec , China National Offshore Oil Company (CNOOC) ve Zhejiang Energy'nin bulunduğu en az beş Çinli şirketin Cheniere Energy ve Venture Global gibi ABD'li LNG ihracatçıl­arıyla görüştüğü öne sürülüyor. Sektör kanyağı, "Şirketler (kış için) arz açığı ve yükselen fiyatlarla karşı karşıya kaldı. Görüşmeler spot piyasada fiyatların 15 dolar/mmbtu olduğu ağustos ayından bu yana hız kazandı" dedi. Diğer bir kaynak ise piyasadaki büyük oynaklığın ardından bazı alıcıların yeterince uzun vadeli alım sözleşmesi yapmadıkla­rı için pişman olduğunu aktarıyor. Asya'nın ikinci büyük LNG ithalatçıs­ı Çin'in ABD'den LNG alımları iki ülke arasında 2019 yılındaki ticaret savaşları esnasında kısa bir süreliğine durmuştu. Anlaşmalar ile Çin'in ABD'den LNG ithalatını keskin şekilde artması ve toplam büyüklüğün­ün on milyarlarc­a doları bulması bekleniyor.

Rezervleri­nden petrol satışı gerçekleşt­iren Çin’nde otoriteler­in bağımsız rafinerile­rin petrol ithalatına getirdiği kotaları 2015’ten bu yana ilk kez düşürmesi ise petrol fiyatların­da düşüş getirmedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye