Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Enerji ithalatı, ticaret fazlasını sert düşürdü

-

Euro Bölgesi’nin düzeltilme­miş ticaret fazlası, bloğun ithal enerji için çok daha fazla ödeme yapması gerektiğin­den ağustos ayında beklentile­rin çok altında açıklandı. Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) dün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nin bir yıl önce 14 milyar Euro olan dış ticaret fazlasının ağustos ayında 4,8 milyar Euro’ya geriledi. Reuters'in anketine katılan ekonomistl­er, Euro Bölgesi’nin 16,1 milyar Euro ticaret fazlası vereceğini bekliyorla­rdı. Euro Bölgesi’nin mevsimsel olarak ayarlanmış ticaret fazlası ise, 13,5 milyar Euro’dan, 19,3 milyar Euro’ya yükselmesi beklentisi­ne rağmen, 11,1 milyar Euro’ya geriledi.

Avrupa Birliği’nin (AB) birlik dışına ihracatı ağustos ayında yüzde 18 artışla, 139,6 milyar Euro’dan, 164,7 milyar Euro’ya yükselirke­n, birlik dışından ithalatı ise yüzde 31,8 artışla 128,8 milyar Euro’dan, 169,8 milyar Euro’ya yükseldi. Böylelikle AB‘nin ticaret dengesi ağustos ayında 5,1 milyar Euro açık vermiş oldu. Eurostat, Avrupa Birliği'nin ocakağusto­s döneminde enerjide ticaret açığının 2020'nin aynı döneminde 108,7 milyar Euro’dan 151,9 milyar Euro’ya yükseldiği­ni açıkladı.

Ayrıca, AB'nin ABD ile olan ticaret fazlası, ihracattak­i hızlı artış sayesinde 92,6 milyar Euro’dan 110 milyar Euro’ya keskin bir şekilde yükseldi.

Norveç'in ticaret fazlası doğalgaz ihracatıyl­a fırladı

Norveç Ulusal İstatistik Ofisi, ülkenin eylül ayı ticaret fazlasının ağustos ayına göre yüzde 28 artarak, rekor düzey olan 53,7 milyar Norveç kronuna (6,37 milyar $) yükseldiği­ni açıkladı. Norveç'in eylül ayındaki toplam ihracatını­n yüzde 61'i petrolden geldi. Norveç hükümeti verilerine göre, Norveç geçen yıl Avrupa Birliği'nde tüketilen doğal gazın yüzde 22'sini sağladı ve büyüklük olarak Rusya'nın yüzde 34'lük pazar payının ardından ikinci sırada yer aldı. Norveç'in gaz ihracatını­n toplam değeri, ağustos ayına göre yüzde 27 ve bir yıl öncesine göre yedi kat artışla eylül ayı için 48.7 milyar kron oldu. Ülkenin petrol ihracatı, pandemi nedeniyle enerji fiyatların­ın düştüğü Eylül 2020'ye göre yüzde 116 artarak 30,4 milyar kron oldu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye