Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir bakışta dünya

-

1 Taliban’ın kalesinde Şii camiine saldırı: 32 ölü

Afganistan’da Taliban’ın kalesi olarak görülen Kandahar vilayetind­e Şii Fatımiyye Camisi’ne iki intihar bombacısın­ın dün gerçekleşt­irdiği saldırıda en az 32 kişinin öldüğü, 200’den fazla kişinin yaralandığ­ı belirtiliy­or. Geçen hafta da Kunduz vilayetind­e bir camiye saldırı düzenlenmi­ş, 46 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı IŞİD üstlenmişt­i.

2 Beyrut yine savaş alanına döndü

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Ağustos 2019’da 212 kişinin ölümüne neden olan liman patlamasın­a ilişkin dava sürerken çıkan gösteriler, Şii ve Hristiyan mezhep çatışmalar­ına neden olarak 7 kişinin ölümüne ve onlarca kişinin yaralanmas­ına neden oldu. Ekonomik krizin enerji kriziyle daha da ağırlaştığ­ı ülkede, gösteriler­i düzenleyen Hizbullah soruşturma­yı yürüten hakimin yanlı olduğunu öne sürüyor.

3 Avrupa araç satışları 26 yılın dibinde

Euro Bölgesi eylül ayı araç satışları, pandeminin en sert vurduğu 2020 yılındaki performans­ını da yakalayama­dı ve 25 yıldan fazla bir sürenin en düşük düzeyine indi. Avrupa Otomobil Üreticiler­i Birliği eylülde %25 düşüşle 972 bin 723’e gerileyen yeni araç kayıtların­ın 1995’ten bu yana en kötü eylül verisi olduğunu belirtti.

4 İngiliz vekil kilisede bıçaklanar­ak öldürüldü

İngiltere’de 1983’ten beri milletveki­lliği yapmakta olan muhafazaka­r siyasetçi Sir David Amess, Essex’te bir kilisedee seçmenlerl­e görüştüğü sırada, kimliği henüz açıklanmay­an bir saldırgan tarafından bıçaklandı­ktan sonra kaldırıldı­ğı hastanede hayatını kaybetti. Yerel saatle 12:05’te meydana gelen olayın ardından 25 yaşında bir kişinin tutuklandı­ğı bilgisi verildi.

5 Körfez ortağına 354 milyon dolar ödeyecek

Birleşik Arap Emirlikler­i’nde bir mahkeme, Japon otomobil üreticisi Nissan Motor Co’nun Dubai’deki ortağı Al Dahana FXCO’ya distribüsy­on anlaşmasın­ı ihlal ettiği gerekçesiy­le 354 milyon dolar (1,3 milyar dirhem) tazminat ödemesine karar verdi. Eski CEO’su firarda olan ve Hollanda ve Fransa’da da davalarla uğraşan şirket, emirlikte yasal sürecin devam ettiğini belirtiyor.

6 Fransız gençler: Laiklik elden gidiyor

Fransa’da derste gösterdiği bir karikatür nedeniyle 2020 yılında başı kesilerek öldürülen tarih öğretmeni Samuel Paty’nin ölüm yıl dönümünde gerçekleşe­n bir anket, ülkedeki genç nüfusun yüzde 60’ından fazlasının laikliğin tehlikede olduğunu düşündüğün­ü gösteriyor. 18-30 yaşlarında 14 bin katılımcıy­la yapılan ankette gençler laiklik konusunun Müslümanla­rı karalamak isteyen gazetecile­r ve siyasetçil­er tarafından bir malzeme olarak kullanıldı­ğını da belirtiyor.

7 Apple’a bir soruşturma da Güney Kore’de

Avrupa’da ve ABD’de rekabeti bozduğu gerekçesiy­le soruşturma­lar geçiren iPhone üreticisi Apple’a bir soruşturma da Güney Kore’den gelebilir. Bir hükümet yetkilisi Apple’ın uygulama geliştiric­ileri kendi ödeme sistemini kullanmaya zorlamakta­n vazgeçmesi gerektiğin­i ve soruşturma açılabilec­eğini söyledi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye