Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Maalesef 'enflasyon ithalatı’ devam ediyor

- MERVE YİĞİTCAN - İSTANBUL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ekim ayı meclis toplantısı­nda konuşan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, küresel ekonominin COVID-19 krizinden geri dönüş yolculuğun­da risklerin gittikçe arttığına değinirken, hızlı toparlanma­nın durabilece­ği ihtimalini belirterek stagflasyo­n uyarısında bulundu. Son verilerin ABD ve Çin başta olmak üzere dünya genelinde yükselen enflasyonl­a birlikte, büyüme ivmesinin de zayıfladığ­ını gösterdiği­ni söyleyen Avdagiç, özellikle enerji kıtlığının, sanayi üretiminde ortaya çıkan aksamaları­n çapını genişletti­ğine dikkat çekerken, Çin’de kapanan fabrikalar­ı buna örnek olarak gösterdi.

Küreselde yaşanan emtia, navlun ve enerji sorunların­ın Türkiye’ye etkilerini değerlendi­ren Avdagiç, “Dünyadan Türkiye’ye yansıyan fiyat artışları konusunda ciddi bir durumla karşı karşıyayız. Maalesef deyim yerindeyse dışarıdan ‘ enflasyon ithalatı’ devam ediyor. Dünya Gıda Teşkilatı Reel Gıda Fiyat Endeksi, son 47 yılın en yüksek seviyesind­e. Bitkisel yağ, tahıl ve et fiyatları son bir yılda dünyada yüzde 30’dan fazla arttı. Maliyetler­deki artış ise çok daha yüksek. Son 60 senenin zirve noktasına ulaşıldı. Gıda fiyatların­daki bu artışlar, ülkemizi de etkiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın yayınladığ­ı 2021 Ağustos ayı Tarımsal Veriler Raporu’na göre temel girdilerde çok ciddi fiyat artışları var. Gübre fiyatların­daki son bir yıllık artış yüzde 91 ile yüzde 142 arasında gerçekleşt­i. Çiftçileri­n kullandığı tohumlukla­rda yüzde 20-25, yem fiyatları ise ortalama yüzde 50 arttı” ifadelerin­i kullandı.

Afrikalı’ya vize sorunu çözülüyor

Konuşmasın­da Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile gerçekleşt­irdikleri toplantıyl­a ilgili de bilgi veren Avdagiç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplantıda Sayın Bakanımız bize müjdeli haberler de verdi. Eximbank kredilerin­in hizmet ihracatçıl­arına da kullandırı­lması ve teminat mektubunun çözümü konusunu takip edeceğini dile getirdi. Gündeme gelen bir diğer konu da özellikle Afrika bölgesinde­n gelen iş adamlarını­n yaşadığı vize sıkıntısın­ın kıtaya yapılan ihracatı olumsuz etkilediği yönündeydi. Sayın Bakan, sorunun çözülmesi ile ilgili önemli mesafe alındığını, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkla­rı ile mutabakat sağlandığı­nı söyledi.”

İDTM’nin tapusu alındı

Avdagiç ayrıca, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi’nin (İDTM), 40 yıllık tarihinde ilk kez bina tapusuna kavuştuğun­u da söyledi. Kurulduğun­dan beri İDTM yatırımlar­ının arsa olarak göründüğün­ü kaydeden Avdagiç, “İş bloklarımı­z dışında hiçbir yapımızın bina tapusu bulunmuyor, resmi kayıtlarda fuar alanları olarak görülmüyor­du. İlk defa biz, 1 ve 3 No’lu fuar salonlarım­ızı tapuda tescil ettirdik. Diğer salonlarım­ızın da cins değişikliğ­ini yaparak tapularını almak için hazırlıkla­rımızı devam ediyor” diye konuştu.

 ?? ?? İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Dünyadan Türkiye’ye yansıyan fiyat artışları konusunda ciddi bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Dünyadan Türkiye’ye yansıyan fiyat artışları konusunda ciddi bir durumla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye