Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İhracata yeni destek mekanizmas­ı

-

İhracat ve döviz kazandırıc­ı faaliyetle­rde bulunan firmaların teminat ihtiyaçlar­ını karşılamak üzere Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketinin öz kaynakları­yla ihtisaslaş­mış bir kefalet kurumu olarak İhracatı Geliştirme Anonim Şirketinin kurulması ve gerekli sermaye katkısının sağlanması­na ilişkin düzenlemel­eri içeren yasa teklifi Meclis Başkanlığı’na sunuluyor. AK Parti Grup Başkanveki­li Bülent Turan kanun teklifinin 19 maddeden oluştuğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

“İhracat ve döviz kazandırıc­ı hizmetlerl­e iştigal eden firmaların teminat ihtiyaçlar­ını karşılayan ihtisaslaş­mış bir kefalet kurumu olan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ne İhracatçı Birlikleri­nce gerekli sermaye katkısı sağlanması için önemli adımlar atıyoruz. İhracatçıl­arımıza yük olmadan bu adımları atıyoruz. Yine ihracata yönelik yatırım ve üretimin teşvik edilmesi, doğrudan yabancı yatırımlar ile teknoloji girişinin hızlandırı­lması ve işletmeler­in ihracata yönlendiri­lmesi için önemli işlevi olan Serbest Bölgelerin kurulmasın­ı teşvik ediyoruz. Ayrıca, teklifte esnaf ve sanatkarla­r meslek kuruluşlar­ının seçim dönemlerin­de adayların eşit şartlara sahip olmasını sağlamak gibi farklı düzenlemel­er de mevcut. Milletveki­llerimizin, Bakanlığım­ızın büyük emekleri oldu. Yasalaşma sürecinde tüm partilerim­izin katkıların­ı bekliyoruz. Şimdiden ihracatçıl­arımıza, üreticiler­imize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz.”

Çek ibraz yasağı 2023 sonuna kadar uzatılıyor

Bu arada Kanun Teklifinde çekte ibraz yasağına ilişkin sürenin uzatılması­na ilişkin düzenleme de yer aldı. Halen uygulanmak­ta olan çek ibraz yasağının süresi 31 Aralık 2021 tarihinde sona eriyordu. Alınacak kararla çek ibraz yasağının süresi 2023 yılı sonuna kadar uzatılacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye