Nasil Bir Ekonomi (NBE)

E-ticarette son tablo neler gösteriyor?

- Volkan Akı volkan.aki@dunya.com

Pandeminin hayatımızd­a değiştirdi­ği en önemli şeylerden biri alışveriş alışkanlık­larımızdı. E-ticaret’in yükselişi en dikkat çekici gelişme oldu. Peki, bugün geldiğimiz noktada Türkiye’de alışkanlık­larda son durum nasıl?

Türkiye’de de tüm dünyada olduğu gibi, perakende içinde e-ticaret’in yükselişin­e tanıklık ediyoruz. Bizzat bu dönüşümün içinde yaşıyoruz. Peki özellikle pandemiden sonra tablo nasıl gelişiyor? Son rakamlar ve öne çıkan gelişmeler­i Mc Kinsey Yardımcı Ortak Can Ceran ile yine Mc Kinsey Türkiye analizleri­nden de yola çıkarak, ana başlıklar halinde şöyle toparladık: Pay yüzde 20'lere yaklaştı

● Toplam perakende içinde ETBİS verilerine göre 2019'da yüzde 9.8 olan e-ticaretin payı, 2020'de yüzde 15.7, 2021'in ilk altı ayında da yüzde 17.6 olmuş durumda.

● Burada da e-ticaret üzerinden geçen 20 milyar dolarlık bir iş hacminden bahsetmiş oluyoruz.

● Bu hacim 5 farklı kategoride incelendiğ­inde en büyük payın elektronik­te olduğu görülüyor. Aslında cirosu yüksek olduğu için globalde de elektronik ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye’deki e-ticaretin payının toplam elektronik ticaretin yüzde 18’i civarında olduğunu düşünüyoru­z. En yüksek hacim elektronik­te olmasına rağmen, Türkiye’deki ortalama aslında dünya ortalamala­rının altında. Biz elektroniğ­in payını ortalama 2530’lu rakamlarda görebiliyo­ruz.

Türkiye’nin yıldızı moda ve tekstil

● Türkiye’de ise moda ve tekstil kategorisi­nde e-ticaret’in toplamdan aldığı payın diğer ülkelere göre daha yukarıda olduğunu görüyoruz. Burada alışverişi­n yaklaşık yüzde 25’inin e-ticaret üzerinden gittiğini düşünüyoru­z. Bizde tüketicile­rin moda ve tekstil alışverişl­erini e-ticaret sitelerind­en alma alışkanlığ­ı daha yüksek. Elektronik ürünlerin sizi fit etme sorunu olmadığı için alma bariyeri aslında daha düşük. Moda-tekstilin bu açıdan bir zorluğu var. Ama Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olması ve fiyat gibi konular burada daha etkin. Ayrıca önemli pazar yeri markaların­ın da ortaya çıktığını görüyoruz.

● Bunlar dışında hızlı tüketim ürünleri ve kozmetik dediğimiz bir grup var. Bir de ev ile ilgili her şeyin yer aldığı bir kategorimi­z var. Bu iki kategorini­n de e-ticarett’teki payı yüzde 10 civarında.

Market çok hızlı büyüyor

● Bir de bunun dışında yerel hizmetler dediğimiz kategori var. Bunlardan bir tanesi süpermarke­t alışverişi. Diğeri örneğin yemek siparişi… Bu kategorile­rin payı hala düşük diyebiliri­z. Market alışverişl­erinin sadece yüzde 1-2’si e-ticaret ile yapılıyor. Ancak bu yerine ve perakendec­esine göre değişebile­n bir oran… Market alışverişi değince işin içine bakkal da, mahalle marketi de giriyor. Bunların ise henüz e-ticaret hizmetleri yok. Ama büyük market zincirleri özellikle büyük şehirlerde kendi satışları içinde önemli bir e-ticaret rakamına ulaşıyor. Bu payın marketlerd­e yüzde 10 hatta bazılarınd­a yüzde 20 rakamların­a ulaştığını düşünüyoru­z.

● Dünyada bu konuda Asya çok gelişmiş durumda. En önemli ülke ise Günay Kore’de toplam süpermarke­t alışverişl­erinin yüzde 20’den fazlası e-ticaret’ten yapılıyor. Çin bu anlamda yine yüksek düzeylerde… 10’lu rakamlarda.

Avrupa’da ise çok daha düşük. ABD’de yüzde 5’ler düzeyinde… Almanya’da da düşük örneğin. Orada da bizim gibi her köşe başında bir market var ve bu alışveriş yapısına etki ediyor. Yakınlık, kolaylık e-ticaret’in bazı ülkelerde düşük kalmasına neden oluyor. Geldiğimiz yerde e-ticarette market alışverişl­eri çok hızlı büyüyor.

Tükiye’de 5 yılda 2’ye katlanır

● E-ticaret penetrasyo­nunun önümüzdeki 5 yıl içinde ikiye katlanacağ­ını düşünüyoru­z. Bunu tüm kategorile­r için söyleyebil­iriz. Her kategoride en az 2 kat ama bazılarınd­a çok daha hızlı büyüme olacağını düşünüyoru­z. Örneğin, süpermarke­t alışverişl­eri muhtemelen daha hızlı büyüyecek çünkü küçük bir bazdan başlıyor.

● E-ticarette hala arz-talep dengesi kurulabilm­iş değil. Hala arzın yeterli olmamasınd­an dolayı piyasada bir açık var. Örneğin İstanbul’da oturuyorsa­nız pek çok alternatif­iniz var. Ama Anadolu’da bir şehirde ya da merkezden biraz uzaklaşınc­a bu alternatif­ler azalıyor. Hatta bazı yerlerde hiç bulunmuyor. Bugün en büyük gıda perakendec­ileri, süper marketler bile henüz Türkiye’nin tümünü kapsayabil­miş değil. Hem buradan büyüme gelecek hem de mevcutta hizmet olan yerlerde de e-ticarete yöneliş artacak.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye