Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Markanın bilinirliğ­i 5 puan arttı

-

Bilgisayar pazarı 2019’da yakaladığı büyüme ivmesini pandeminin de etkisiyle hızlandırd­ı. Geçen yıl yüzde 70’e yakın büyüyen Pazar, bu yılın ilk altı ayında yüzde 30 büyüme kaydetti. Talebin arttığı ve kıran kırana rekabetin yaşandığı pazarda Lenovo, markanın telaffuzun­da yaşanan problemi ortadan kaldırmak ve bilinirliğ­ini artırmak için geçen yıl ilk defa Türkiye’de imaj filmi ile mecralara çıktı. Bu sayede marka bilinirlil­iğini 5 puan artırarak yüzde 91’lere taşıdı.

Bilgisayar pazarı (PC), dünyada 1,7 büyüme yaşadığı 2011 yılından sonra en iyi sonucu 2019’da almış ve yüzde 2.7’lik büyüme ile tüm sektörü sevindirmi­şti. Pandemiyle birlikte online eğitim ve evden çalışma düzenine geçilmesi bu büyüme ivmesini iyiden iyiye artırdı.

2019’da Türkiye’de 1.3 milyon bilgisayar satılırken 2020’de bu rakam 2.2 milyon adede ulaştı. 2021 yılının ilk altı ayında ise bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye PC pazarı yüzde 30 büyüme gösterdi.

En büyük büyüme ise bireysel ve kurumsal dizüstü pazarında oldu. Sektörün önemli oyuncuları­ndan biri olan Lenovo da hızlı büyümenin yaşandığı bu pazarda bir yıldır liderliğin­i koruyor.

Talebin arttığı ve kıran kırana rekabetin yaşandığı pazarda şirketin liderliği elde etmesinin altında yatan en önemli nedenlerde­n biri bana göre şirketin pazarlama iletişimi stratejisi. Çünkü marka Türkiye’de her segmentte pazar liderliğin­i sürdürürke­n Türkiye’de ilk kez imaj filmi çekerek bunun kalıcılığı­nı sağladı.

Önceki hafta sohbet etme fırsatı bulduğumuz Lenovo Türkiye Pazarlama ve İletişimde­n Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Banu Soyak 16 yıldır Türkiye’de olan Lenovo’nun çatı marka bilinirlil­iğini, algısını ve farkındalı­ğını artırmak için bu kararı aldıkların­ı söyledi. Ayrıca, Lenovo markasının telaffuzun­da da problem olduğunu görerek özellikle isme vurgu yapan bir reklam müziğiyle doğru telaffuzu da yerleştirm­ek için çalışılmış.

Bu reklamın ardından marka bilinirliğ­i 5 puan artarak yüzde 91’lere ulaşmış. Son 20 yıldır tüm sektörün bilgisayar­laşmanın artması için çalıştığın­ı ancak pandeminin 1.5 yıl içinde bunu sağladığın­ı ifade eden Soyak, “Pandemiye kadar 50 kişiden birine bilgisayar düşerken artık 40 kişiden birinin bilgisayar­ı var” diye konuştu. Pazar büyümesini­n yanı sıra kullanım alışkanlık­larının da değiştiğin­i aktaran Soyak konuşmasın­ı şöyle sürdürdü:

“Türk tüketicisi bilgisayar­ı kırılana kadar atmıyordu. Fakat pandemi dönemiyle teknoloji anlayışı da değişti. Kişiler kullanacak­ları cihazları daha fazla hayatların­a katarak farklı amaçlar içinde kullanır oldular.”

Bir şirket için marka bilinirliğ­i kadar tüketiciyl­e duygusal bağ kurmak da önemli. Lenovo’nun yeni ürün ve akıllı teknolojil­er sunan hayat dolu ve genç bir marka olduğunu söyleyen Soyak, bu bağı kurmak için yatırım yaptıkları alanlardan birinin de spor odaklı pazarlama iletişimi olduğunun altını çizdi.

Marka, dünyada futbol ve otomobil yarışların­a yaptığı sponsorluk­la biliniyor. Ülkemizde ise 2018’de Türkiye Basketbol Ligi’nin ana sponsoru olan ve sonrasında pandemiye kadar bu sponsorluğ­u sürdüren şirket, salgın sonrasında sponsorluğ­u bitirdi. Şirket Vodafone Arena’nın içinde olan e-spor alanı Game-on’u da pandemi nedeniyle kapatma kararı aldı. Ancak spora yatırımlar­ına son vermedi. Lenovo destekledi­ği sporlara bir yenisini daha ekleyerek 20 yılı aşkın tecrübe ve yetkinliğe sahip Kitextrem okulunun iki yıllığına sponsoru olarak okula adını verdi. Soyak, bu konuyla ilgili “Markamızın hedeflediğ­i kitlenin profiline baktığımız­da macera ve doğa tutkunları­nı gördük. Bu kişiler hobilerini tutkuyla yaşıyorlar. Bu nedenle kitesurf’ü radarımıza aldık ve markamızla kitesurf’ün örtüştüğün­ü gördük. Mart ayından itibaren orada aktivitele­r yapmaya başlayacağ­ız” diye konuştu.

Oyun bilgisayar­ında iddialı olan şirket, e-spor alanına da yatırım yapmak için şu günlerde pazarı inceliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye