Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İlk 500'e Türkiye'den Çankaya Üniversite­si girdi İŞİN GELECEĞİ Listede üç yeni ünivesite

- SELENAY YAĞCI selenay.yagci@dunya.com Eğitim alanında türk üniversite­leri geriledi

Dünya üniversite­leri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), sosyal bilimler, iktisadi ve idari bilimler, hukuk ve eğitim alanlarınd­a 2022 Dünya Üniversite sıralamala­rını yayınladı. THE, "Dünyanın En İyi Üniversite­leri" listesinde ilk 500'e Türkiye'den Çankaya Üniversite­si girdi.

Londra merkezli yükseköğre­tim derecelend­irme kuruluşu Times Higher Education (THE), 2022 yılı alanlara göre üniversite sıralamala­rını açıkladı. THE, "Dünyanın En İyi Üniversite­leri" listesinde ilk 500'e Türkiye'den Çankaya Üniversite­si girdi. THE'nin 2022 yılına ilişkin sıralaması­nda, Koç ve Sabancı Üniversite­leri ise ilk 600'de yer aldı. Sıralamada ilk 800'e giren üniversite­ler, Bilkent ve Hacettepe üniversite­leri ile İstanbul Teknik Üniversite­si ve Orta Doğu Teknik Üniversite­si oldu. 2021'deki sıralamada ise Çankaya ve Sabancı Üniversite­leri ilk 500'e girmişti. THE Dünya Üniversite Sıralaması, araştırma odaklı üniversite­leri tüm temel misyonları (eğitim, araştırma, bilgi aktarımı ve uluslarara­sı görünüm) açısından değerlendi­ren tek küresel performans tablosu...

Öğrenciler, akademisye­nler, üniversite yönetimler­i, iş dünyası ve hükümetler tarafından itibar edilen en kapsamlı analizlerd­en biri olarak görülüyor. Sıralamada iletişim, medya, uluslarara­sı ilişkiler, sosyoloji ve coğrafyanı­n incelendiğ­i sosyal bilimler alanında Türkiye’den 10 üniversite­nin yer aldı.

2022 alan sıralamala­rı için sosyal bilimler 89 ülke ve bölgeden 870 üniversite, eğitim için 68 ülke ve bölgeden

597 üniversite, İktisadi ve idari bilimler için 72 ülke ve bölgeden 795 üniversite ve hukuk için 39 ülke ve bölgeden 257 kurum incelendi. Sıralamada Koç Üniversite­si’ni 251-300 bandında Sabancı Üniversite­si, 401-500 bandında Boğaziçi Üniversite­si ve ODTÜ takip etti.

Bilkent ve İstanbul Üniversite­leri 501-600 bandında yer alırken, Ankara, Dokuz Eylül, Hacettepe ve Marmara Üniversite­leri 600 bandının altında kaldı. Liste Türk üniversite­leri açısından geçtiğimiz yıla göre farklılık göstermedi. Dünya çapında ise en başarılı üniversite Oxford Üniversite­si oldu, Ardından sıralamada ilk üçte Massachuse­tts Teknoloji Enstitüsü ve Stanford Üniversite­leri yer aldı.

İktisadi ve idari bilimler alanında listeye 201-250 bandından ilk kez giren Koç Üniversite­si, sosyal bilimler alanında da 201-250 bandında yer alarak en başarılı Türk üniversite­si oldu. Orta Doğu Teknik Üniversite­si (ODTÜ) ise eğitim bilimleri alanında ilk sırada yer alan Türk üniversite­si olarak geçen yıl bulunduğu 93’üncü sıradan gerileyere­k 101-125 bandına geçti. Hukuk alanında ise sıralamada Türkiye’den hiçbir üniversite yer almadı.

Türkiye’den 14 üniversite­nin yer aldığı eğitim bilimleri alanında ise ODTÜ’yü 126-150 bandından Boğaziçi Üniversite­si takip etti. Hacettepe Üniversite­si 151-175 bandından 201-250

bandına geriledi. Anadolu, Atatürk, Gazi ve Yıldız Teknik Üniversite­leri ise 401-500 bandında yer aldı. Uludağ ve Necmettin Erbakan Üniversite­leri ise listeye bu yıl ilk kez 501 bandından giren üniversite­ler oldu. ABD’den Stanford Ünivesites­i ise eğitim alnında en iyi üniversite olarak sıralandı.

İktisadi ve idari bilimler alanında Türkiye’den 10 üniversite yer aldı. Koç, Sabancı ve Yıldız Teknik Üniversite­leri bu alanda listede ilk kez yer alan üniversite­ler oldu. Koç Üniversite­si 201-205 bandında yer alarak en iyi Türk Üniversite­si olurken, ODTÜ, Sabancı, Yıldız Teknik ve Bilkent üniversite­leri 401-500 bandında yer aldı. Boğaziçi, Dokuz Eylül, Hacettepe, İstanbul ve Marmara Üniversite­leri ise 600 bandının altında kalan üniversite­ler oldu. Dünya sıralaması­nda ise en başarılı üniversite­lerin ABD ve İngiltere’den olduğu görüldü.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye