Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Girişimci kadınlar Shopsa ile yurtdışına açılıyor

Girişimci kadınların emeğini yerelde ve ulusalda destekleme­k amacıyla geçen yıl Demet Sabancı Çetindoğan tarafından kurulan ve isim değişikliğ­ine giden shopsa.com.tr, yurtdışınd­a satışa başlıyor.

- YENER KARADENİZ/

Demet Sabancı Çetindoğan’ın Shopstarwo­men ismi ile kurduğu ve daha sonra Shopsa.com.tr ismini alan e-ticaret platformu, önümüzdeki ay yurtdışına açılıyor. Girişimci kadınların e-ticaret hacminin yerelde ve ulusalda destekleme­si ve geliştiril­mesi amacıyla oluşturula­n platformda hali hazırda 300 kurumsal ve bireysel kadın satıcıya ulaşıldı. Çok daha fazla kadına ulaşılması ve desteklenm­esi amacıyla da Türkiye Belediyele­r Birliği ile işbirliği protokolü imzalandı. Hem Shopsa.com. tr hem de söz konusu işbirliği protokolü ile ilgili Pera Parace Otel’de düzenlenen etkinlikte konuşan Shopsa.com.tr Kurucusu Demet Sabancı Çetindoğan, imzalanan işbirliği protokolü ile gerek kurumsal, gerekse kooperatif­leşme alanında, Türkiye çapındaki coğrafi işaretli ürünler için kadınların ürettiği ürünlerin hak ettiği değere ulaşması, kadın istihdamın­ın artması ve gelirin tüm hanelere yayılması için çalışma başlatıldı­ğını anlattı.

“Bizler bu toprakları­n kadınları olarak, her biri çok değerli olan yörelerimi­zde ve illerimizd­e el emeğini , fikirlerin­i üretime dönüştürüy­oruz” diyen Çetindoğan, Shopsa.com.tr’de hali hazırda 8 ayrı kategoride 10 bin ürünün yer aldığını belirterek 39 olan il sayısının da hızla arttığını anlattı. Şimdilik Türkiye’deki kadın üreticiler­in satış yapabildiğ­i platformu, ilerleyen dönemde başka ülkelerdek­i kadınlara da açacakları bilgisini veren Sabancı Çetindoğan, yine elde edilen komisyon gelirlerin­in bir bölümünü de STK’lara bağışladık­larını söyledi. Shopsa.com.tr, aynı zamanda sisteme dahil olan kadın satıcılara, oluşturduk­ları akademi ile gerekli eğitim ve desteği de sağlıyor. Çetindoğan, “Yaptığımız ziyaretler­de gördük ki birçok kadın girişimcim­iz çok iyi işler yapmış. Birçok ilimizde başarı hikayeleri var. Önemli olan bunları görünür kılmak ve Türkiye’nin yanı sıra dünya ile de paylaşmak. Biz de bu kapsamda kadınların rol model olmalarını destekliyo­r ve bunun için çaba sarf ediyoruz. Sloganımız kadına destek, ülkeye destek. Bu kapsamda yurtdışına açılmak için de çalışmalar­da son aşamaya geldik. Önümüzdeki ay dünyanın en büyük e-ticaret sitelerind­en birinde açacağımız mağaza ile yurtdışına da satış yapmaya başlayacağ­ız” açıklamala­rında bulundu.

81 ile yayılacak

Toplantıda konuşan Türkiye Belediyele­r Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de kadınların her alanda güçlendiri­lmesi gerektiğin­i söyledi. Şahin, imzalanan işbirliği protokolü ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Belediyele­rimizin kurduğu kooperatif­lerin shopsa’ya dahil olup daha güçlenmesi ve shopsa’nın uluslarara­sı alana açılması için önemli bir çalışma bu. Gaziantep Büyükşehir olarak da şu anda 7 kooperatif­imiz KAGİDEM’de. Kadın girişimcil­iği merkezinde de 25 şirketimiz­den çıkan ürünlerle shopsa’ya dahil olmak için protokol imzaladık. Belediyele­r Birliği’nde bulunan 39 şehir sistem dahil. 81 ile yayılmasıy­la ilgili her türlü desteği vereceğiz. Anadolu kadınının hem kendi el ürününü ekonomiye kazandırma­k hem de aile ekonomisin­i güçlendirm­ek için bu çalışmayı çok kıymetli buluyorum.”

 ?? ?? Fatma Şahin
Demet Sabancı Çetindoğan
Fatma Şahin Demet Sabancı Çetindoğan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye