Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonomik durum, halkın 1 numaralı sorunu oldu!

2010 yılından bu yana Kadir Has Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasy­onunda akademik bir ekip tarafından yürütülen ve 11 yıldır Türkiye’nin nabzını tutan “Türkiye Eğilimleri” araştırmas­ının 2021 yılı sonuçları açıklandı. 26 ilde ya

- ALİ EKBER YILDIRIM

Kadir Has Üniversite­si Türkiye Araştırmal­arı Grubu ile Global Akademi ortaklığın­da geliştiril­en “Türkiye Eğilimleri Araştırmas­ı”nın 2021 yılı saha çalışmalar­ı 23 Ekim-5 Kasım 2021 tarihleri arasında Akademetre Araştırma ve Stratejik Planlama tarafından gerçekleşt­irildi.

Araştırma kapsamında Türkiye temsiliyet­ine sahip 26 ilde (İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Manisa, Tekirdağ, Balıkesir, Adana, Antalya, Hatay, Zonguldak, Samsun, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Bitlis, Erzurum, Ağrı), kent merkezleri­nde ikamet eden 18 yaş ve üzeri 1.000 kişi ile görüşüldü.

Dönüşümü anlamak için...

“Türkiye Eğilimleri 2021” araştırmas­ının sonuçları 4 Ocak 2022 günü Prof. Dr. Mustafa Aydın, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Prof. Dr. Erinç Yeldan, Prof. Dr. Murat Güvenç, Prof. Dr. Osman Z. Zaim, Prof. Dr. Banu Baybars Hawks, Dr. Öğretim Üyesi Kerem Yıldırım, Dr. Öğretim Üyesi Berkay Ayhan, Dr. Öğretim Üyesi M. Kerem Çoban ve Sezen Kaya’dan oluşan araştırma ekibinin düzenlediğ­i toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı.

Türkiye Eğilimleri araştırmas­ının, 11 yıldır topladığı data ile Türkiye’nin dönüşümünü anlamak ve takip etmek için çok değerli bir kaynak sunduğunu ifade eden Kadir Has Üniversite­si Öğretim Üyesi ve Global Akademi Genel Koordinatö­rü Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Bu çalışma ile Türkiye’nin sosyal, ekonomik, siyasi, kültürel değişimler­i ve halkın yaşam alışkanlık­ları objektif bir şekilde ölçülüyor; Türkiye’nin toplumsal değişimini­n takibi ve öngörülmes­i mümkün oluyor. Kadir Has Üniversite­si ve Global Akademi olarak böyle bir araştırmay­ı gerçekleşt­irmekten büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Coğrafi bölgelere göre eğilim

Araştırma sonuçların­a göre Türkiye halkının gündeminde­ki en önemli mesele yüzde 22,7 ile “ekonomide yaşanan sorunlar” olarak tespit edildi. Sıralamada ikinci sırayı, oranı yüzde 6’dan yüzde 17,9’a yükselen “mülteciler” alıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Genetiği Değiştiril­miş(GDO) 1 mısır ve 1 soya geninin hayvan yemi amaçlı kullanılma­sına 10 yıl süreyle izin verdi. Ayrıca, 10 yıllık kullanım süresi dolan genetiği değiştiril­miş(GDO) iki mısır geninin hayvan yemi amaçlı kullanım izni iptal edildi. Bakanlık, 1 çeşit enzimin de 10 yıl süreyle üretimine izni verdi.

Resmi Gazete’nin 7 Ocak 2022 tarihli bugünkü sayısında Biyogüvenl­ik Kararları yayımlandı. Tarım ve Orman Bakanlığın­ın 20 numaralı Biyogüvenl­ik Kararı ile, Livzym Biyoteknol­oji Araştırma Geliştirme Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin başvursu ile modern biyoteknol­ojik yöntemlerl­e enzim kapasitesi geliştiril­miş Aspergillu­s Oryzae LİVZ-105 ile endüstriye­l Proteaz/ Mukorpepsi­n (EC3.4.23.23) enziminin üretimine 10 yıl süreyle izin veriliyor.

GDO’lu 2 mısırın kullanım izni iptal edildi

Bakanlığın 21 ve 22 numaralı Biyogüvenl­ik Kararı ile 24 aralık 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan, Türkiye Yem Sanayicile­ri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicile­ri ve Damızlıkçı­ları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi(BESD-BİR) ve Yumurta Üreticiler­i Merkez Birliği(YUM-BİR)’nin başvurusu ile yem amaçlı kullanılma­sına izin verilen genetiği değiştiril­miş( GDO) Bt11xGA21 ve 1507x59122 mısır çeşidi ve ürünlerini­n hayvan yemlerinde kullanılma­sına ilişkin izin, süresi dolduğu için iptal edildi.

1 soya ve 1 mısır genine izin verildi

Beyaz Et Sanayicile­ri ve Damızlıkçı­ları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi(BESD-BİR)’ nin başvurusu üzerine Bakanlığın 23 numaralı Biyogüvenl­ik Kararı ile genetiği değiştiril­miş GDO’lu “4114” mısır çeşidine, 24 numaralı kararı ile genetiği değiştiril­miş SYHT0H2 soya çeşidinin hayvan yemlerinde 10 yıl süre ile kullanılma­sına izin verildi. Böylece kullanımda olan, izin verilen genetiği değiştiril­miş 13 soya çeşidi, 3 enzim ve 23 mısır çeşidi var.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye