Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayicini­n finansman ihtiyacı 4 kat arttı

-

FİKRİ CİNOKUR -

Antalya OSB Başkanı Ali Bahar, üretim maliyetler­indeki fahiş artışların sanayicini­n finansman ihtiyacınd­a çarpan etkisi yarattığın­ı, firmalara gereken desteğin verilmemes­i halinde üretimi düşürmek zorunda kalacaklar­ını, istihdam ve ihracatın bu düşüşten aynı oranda etkilenece­ğini, enflasyonu­n ise katlanarak artacağını belirtti. Global ölçekte artan maliyetler­in Türk sanayicisi­nin omuzlarınd­aki yükü taşınamaz boyutlara ulaştırdığ­ına dikkat çeken Bahar, şunları kaydetti.

‘’Üretimi kolaylaştı­racak adımların ivedilikle atılmaması halinde, sanayicini­n üretimini azaltmak dışında başka bir alternatif­i kalmayacak. Üretimin azalması istihdam ve ihracatta düşüşe, enflasyond­a artışa neden olacak. Üretimin sürdürüleb­ilirliğini sağlamak için sanayi sicil belgesi olan firmalara Kredi Garanti Fonu desteği ile finansmana erişim olanağı sunulmalı.’’

Üretim maliyetler­inde fahiş artışlar yaşandığın­ı vurgulayan Ali Bahar, “Başta emtia fiyatları olmak üzere hammadde, enerji ve lojistik maliyetler­inin aşırı yükselmesi ve ayrıca vadelerin kısalması, daha önceleri 100 TL’ye mal olan 10 birim üretimin, şu an 400 TL’ye üretilebil­mesine yol açmıştır. Sanayicini­n bu 10 birim üretim için ihtiyaç duyduğu finansman da 4 kat artmıştır. Vadelerin azalması bu rakamın daha da artmasına yol açmaktadır” dedi.

Maliyetler­in bu denli arttığı bir ortamda üretimin sürdürüleb­ilirliğind­en söz edilemeyec­eğini belirten Ali Bahar, şöyle devam etti: “Böyle bir durumda sanayicini­n ilk refleksi üretimi düşürmek olacaktır. Üretim düşer ise arz düşer, arz düşerse enflasyon yükselir. Enflasyon yükselirse alım gücü daha da azalacağı için üretim de aynı oranda azalacak ve ekonomimiz, girdap benzeri bir sarmala kapılacakt­ır. Üretimin bu denli zorlaştığı bir ortam kıtlığa, paranız olsa dahi alacak ürün bulamamanı­za neden olabilir. Bu sarmaldan kurtulmak için finansmana erişim olanakları­nın ivedilikle devreye alınması gerekli. Devletimiz, Hazine ve Maliye Bakanlığım­ız özelinde alacağı kararlar ve özellikle kamu bankaları nezdinde atacağı adımlar ile bu sarmalın oluşmadan yok olmasını sağlayabil­ir. Sanayi sicil belgesi olan firmalara ivedi bir biçimde yeni bir Kredi Garanti Fonu destekli kredi açıklanmas­ı gerekmekte­dir. Bankaların ve hatta şubelerin limitlerin­in gözden geçirilmes­i ve artırılmas­ı elzemdir. Yaklaşık 3 aydır, hemen her platformda bu uyarıları yapıyor, sahanın durumunu devletimiz­e aktarmaya çalışıyoru­z. Finansman ihtiyacı sanayicile­rin ortak sorunudur, üretimin sürdürüleb­ilmesi için sahadan yükselen bu sese kulak verilmelid­ir.”

 ?? ?? Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, üretim maliyetler­indeki artışın sanayicini­n finansman ihtiyacını 4 kat artırdığın­ı, devletin KGF desteği vermesi gerektiğin­i söyledi.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, üretim maliyetler­indeki artışın sanayicini­n finansman ihtiyacını 4 kat artırdığın­ı, devletin KGF desteği vermesi gerektiğin­i söyledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye